Protonski snop Dr. Manhattan

Nevjerojatna priča o Anatoliju Bugorskom, čovjeku koji je preživio protonski snop

752

Da li ste se ikada zapitali šta bi se dogodilo da vam se glava zaglavi u akceleratoru čestica? Ne? Pa nije ni Anatoli Bugorski, ali je ipak saznao…i preživio da ispriča ovu priču.

Anatoli Bugorski je bio ruski fizičar čestica koji je radio na sinhrotronu U-70, najvećem akceleratoru čestica u tadašnjem Sovjetskom Savezu 1978. godine. Jednog dana je provjeravao neispravan komad opreme, kada se slučajno nagnuo presjekavši putanju zrake i udario ga je protonski snop od 76 GeV.

Oglas

Udar je bio 200.000 puta snažniji od rendgenskog snimka zuba.

Mogli biste pomisliti da bi mu takav susret istog trenutka “ispario” glavu ili ga barem pretvorio u super zlikovca sa moćima kontrole uma. Ali iznenađujuće, Bugorski nije osjetio nikakav bol i vidio je samo bljesak svjetlosti “jači od hiljadu sunca”.

Nije ni shvatio šta mu se to dogodilo, dok nije primjetio da mu je lice natečeno i da se ljušti.

Hitno je prebačen u bolnicu u Moskvi gdje su doktori očekivali da će umrijeti za nekoliko dana od posljedica trovanja radijacijom. Ali Bugorski, prkoseći svim izgledima, je preživio.

Oglas
Anatoli Bugorski i protonski snop
Anatoli nije osjetio bol, tako da nije bio svjestan nesreće sve do nekoliko sati kasnije kada mu je lice počelo da otiče i postaje djelimično paralizovano. Foto: anomalien.com

Ipak, imao je neke ozbiljne nuspojave: izgubio je sluh na lijevom uhu, lijeva polovica lica mu je bila paralizovana i imao je česte napade. Ali njegova inteligencija je ostala netaknuta i čak je završio doktorat i nastavio da radi kao fizičar.

Možda vas zanima:  Je li teleportacija zaista moguća?

Kako je uspio da prevari smrt? Pa, postoji nekoliko faktora koji su mogli doprinijeti njegovom opstanku. Prije svega, protonski snop je bio vrlo uzak i fokusiran, tako da je oštetio samo mali dio njegovog mozga i poštedio vitalne organe.

Drugo, snop se kretao tako brzo da nije imao vremena da deponuje mnogo energije u njegova tkiva. Treće, Bugorski je dobio hitnu medicinsku pomoć i njegu koja mu je pomogla da se oporavi.

Posljedice koje danas Anatoli osjeća su:

– Lijeva strana lica mu je paralizovana, što tom dijelu njegovih crta lica daje vječno mladalački izgled od incidenta prije 42 godine.
– Izgubio je sluh na lijevo uho i stalno oseća zujanje u ušima.
– Imao je najmanje šest napada epilepsije.
– I dalje ima periodične sitne napade.

Naravno, to ne znači da ovo trebate probati kod kuće (ili bilo gdje drugo). Udar protonskim snopom je izuzetno opasan i može uzrokovati teške opekotine od zračenja, rak ili smrt.

Oglas

Bugorski je imao izuzetnu sreću (ili nesreću) što je doživio takav događaj i uživo nam ispričao o njemu.

Zbog državne politike čuvanja tajnosti, posebno u vezi s nuklearnim pitanjima (koja će kasnije biti značajan faktor iza najgore nuklearne katastrofe u svijetu, eksplozije u Černobilu 1986.), Bugorski nije javno govorio o nesreći više od jedne decenije.

Također je postao poznata ličnost među naučnicima koji se bave radijacijom koji su ga proučavali godinama nakon nesreće. Neki mediji su ga prozvali “čovjekom koji je ugledao svjetlo”.

Možda vas zanima:  Drevne civilizacije: 6 velikih enigmi

Imao je i neobičan suvenir: rendgenski snimak njegove lobanje koji pokazuje putanju protonskog snopa kroz njegov mozak.

Priča Bugorskog jedan je od onih rijetkih slučajeva u kojima je stvarnost čudnija od fikcije. Pokazuje nam koliko život može biti nepredvidljiv i koliko ljudi mogu biti otporni u suočavanju sa nedaćama. Također nas podsjeća da ne zabijamo glave tamo gdje im nije mjesto.

Izvor: anomalien.com

Oglas