Crne rupe prostor i vrijeme

Dvije ogromne crne rupe će se spojiti u svemiru: prostor i vrijeme će biti iskrivljeni

754

Čovječanstvo iščekuje nevjerojatnu predstavu. U galaksiji u sazvježđu Bootes, dvije crne rupe će se spojiti. Naučnici umiruju da ovi fenomeni neće biti katastrofalni.

Takav događaj će izazvati bljesak na nebu, kao i pojavu moćnog gravitacionog talasa. Gravitacioni talas je izobličenje prostora i vremena. Drugim riječima, vrijeme počinje usporavati ili se kretati unazad, a prostor “pulsira”.

Oglas

Kako to izgleda u stvarnosti, niko ne zna, jer se do sada nikada nije desilo.

Gravitacioni valovi povremeno dolaze do Zemlje, ali su veoma slabi.

Spomenuta galaksija udaljena je 1 milijardu svjetlosnih godina. Veoma je daleko, što je dobro: fenomeni neće biti katastrofalni.

U središtu ove udaljene galaksije nalaze se dvije crne rupe, koje se okreću jedna oko druge. Njihova ukupna masa je oko 800 miliona puta veća od mase Sunca, ali prema kozmičkim standardima su male, manje od veličine Zemljine orbite.

Oglas

Crne rupe se približavaju jedna drugoj, a zatim se udaljavaju. Kada se približavaju, dolazi do malog bljeska.

Astronomi već dugo vremena posmatraju ove bljeskove i primijetili su da postaju sve češći.

Prije nekoliko godina, takav bljesak se događao jednom godišnje. Sada se događa jednom mjesečno. To znači da se manja crna rupa brzo približava većoj crnoj rupi.

Kada će se to dogoditi? Teško je reći. Prema nekim astronomima, do potpunog spajanja će proći najviše hiljadu dana. Drugim riječima, to će se dogoditi ili ove godine ili iduće godine.

Možda vas zanima:  Veliki, nepoznati objekt lebdi na rubu Sunčevog sistema

Prema procjenama NASA-ine laboratorije za mlazni pogon (Jet Propulsion Laboratory) u Kaliforniji, ako uzmemo u obzir da su ove crne rupe vjerojatno već milione godina u orbiti jedna oko druge, sada su više od 99 posto puta prema sudaru. U stvarnim uvjetima, to znači da će se sudar dogoditi za oko 10.000 godina od sada.

Zemljani će vidjeti sjajan bljesak na nebu (inače ova galaksija nije vidljiva golim okom). Možemo samo nagađati o daljim posljedicama, jer spajanje crnih rupa je najmoćnija katastrofa koju možemo očekivati u našem univerzumu.

Oglas

Izvor: anomalien.com