Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe

Što leži izvan horizonta događaja: Crne rupe i njihove tajne

667

Crne rupe su nevjerojatno fascinantni i tajanstveni objekti u svemiru. To su područja prostora u kojima je gravitacija toliko jaka da ništa, čak ni svjetlost, ne može pobjeći iz njihove privlačnosti.

Ali što se događa unutar crne rupe? Što može biti izvan tačke bez povratka, poznate kao horizont događaja?

Oglas

Ta su pitanja zbunjivala naučnike desetljećima, a oni su osmislili razne hipoteze kako bi pokušali na njih odgovoriti.

Jedna od najpoznatijih hipoteza potječe od Alberta Einsteina, koji je 1915. godine predvidio postojanje crnih rupa sa svojom terorijom opće relativnosti.

Prema Einsteinu, crne rupe iskrivljuju prostor i vrijeme oko sebe, stvarajući singularnost u svom središtu gdje se sva pravila fizike urušavaju.

Einstein je također sugerirao da crne rupe mogu djelovati kao crvotočine ili prečice kroz prostor i vrijeme, povezujući udaljene regije svemira.

Oglas

Međutim, nije bio siguran jesu li takve crvotočine stabilne ili prohodne.

Još jedna hipoteza dolazi od Stephena Hawkinga, koji je predložio da crne rupe nisu potpuno crne, već emitiraju slabu radijaciju zbog kvantnih efekata. Hawking je tvrdio da bi crne rupe mogle postupno isparavati tijekom vremena, gubeći masu i informacije u tom procesu.

Crne rupe
Foto: vecstock on Freepik

Ova ideja izazvala je princip očuvanja informacija, prema kojem se informacija nikada ne može uništiti ili stvoriti u svemiru. Hawking je također nagađao da crne rupe mogu imati kvantnu strukturu ili “kosu” koja kodira neke informacije o njihovoj prošlosti.

Možda vas zanima:  Tajanstvena planeta slična Zemlji mogla bi biti skrivena u našem Sunčevom sistemu

Jedna od novijih hipoteza je ona Juana Maldacenea i Leonarda Susskinda, koji su sugerirali da su crne rupe hologrami, odnosno projekcije objekata niže dimenzije.

Temeljili su svoju ideju na holografskom principu koji tvrdi da se sve informacije u volumenu prostora mogu kodirati na njegovoj granici.

Maldacena i Susskind su predložili da su crne rupe ekvivalentne kvantno povezanim česticama, ili “ER=EPR” parovima, nazvanima prema Einstein-Rosenovim mostovima (crvotočinama) i Einstein-Podolsky-Rosenovom paradoksu (kvantna povezanost).

Oglas

Prema ovoj hipotezi, crne rupe su povezane crvotočinama koje su također kvantno povezana stanja, stvarajući mrežu holografskih veza širom svemira.

Neki fizičari su predložili da bi crne rupe mogle biti portali prema drugim svemirima, pa čak i drugim dijelovima našeg vlastitog svemira.

Prema ovoj ideji, poznatoj kao paradoks informacija crne rupe, informacije koje padaju u crnu rupu nisu izgubljene, već su kodirane na događajnom horizontu, granici crne rupe.

Ove informacije mogu se potom prenijeti na drugu regiju prostora putem kvantne povezanosti, fenomena u kojem dvije čestice dijele kvantno stanje i mogu međusobno utjecati trenutačno.

Jedan od načina testiranja ove hipoteze je potraga za znakovima Hawkingove radijacije, teoretskog ispuštanja čestica i energije iz crne rupe zbog kvantnih fluktuacija.

Hawkingova radijacija bi implicirala da crne rupe nisu vječne, već se polako isparavaju tijekom vremena.

Oglas

Ako je ovo istina, informacije koje su bile pohranjene na horizontu događaja bi se na kraju oslobodile i bile bi dostupne vanjskom promatraču.

Možda vas zanima:  Misteriozni signal iz svemira zabrinjava astronome već 33 godine

Međutim, Hawkingova radijacija još uvijek nije detektirana i izuzetno ju je teško izmjeriti.

Još jedan način istraživanja mogućnosti da crne rupe stvaraju nove svemire je korištenje matematičkih modela i simulacija.

Neki istraživači su predložili da bi singularnost unutar crne rupe mogla biti zamijenjena odskokom, odnosno prijelazom u novu fazu prostor-vremena.

To bi moglo rezultirati novim proširujućim svemirom koji je odvojen od našeg vlastitog. Novi svemir bi imao svoje zakone fizike i konstante prirode te bi mogao biti vrlo različit od našeg.

Međutim, ova je situacija vrlo spekulativna i ima mnogo izazova i ograničenja.

Oglas

Crne rupe i dalje ostaju misterija

To je jedna od najfascinantnijih i najmisterioznijih tema u suvremenoj fizici, koja postavlja izazove našem razumijevanju stvarnosti i postojanja.

Ovo su samo neke od hipoteza koje su znanstvenici razvili kako bi istražili što se može nalaziti unutar crne rupe.

Međutim, ni jedna od njih nije definitivno dokazana ili opovrgnuta putem opažanja ili eksperimenata.

Jedini način da saznamo sigurno što se nalazi izvan događajnog horizonta jest da uđemo u crnu rupu i sami se uvjerimo.

No, to bi bio jednosmjerni put bez mogućnosti povratka ili komunikacije. Stoga, možda nikada nećemo saznati sasvim sigurno kakve tajne crne rupe kriju u svojim tamnim dubinama.

Autor članka: Jake Carter

Oglas

Izvor: anomalien.com