Planeta Theia

Novo istraživanje: Izgubljena planeta Theia se krije unutar Zemlje

289

Neobičan materijal otkriven duboko unutar centra Zemlje su ostaci drevnog planeta Theia koji se sudario sa Zemljom prije nekoliko milijardi godina, otkrili su naučnici.

Gromade čudnog materijala, poznate kao velike provincije niske brzine (LLVP), prvi su put otkrivene od strane geofizičara 1980-ih godina, koji tada nisu imali pojma o čemu se radi. Pronađene ispod Afrike i Tihog oceana, svaka gromada sastoji se od različitih elemenata i dvostruko je veća od Mjeseca.

Oglas

Sada su naučnici konačno riješili misteriju. Ove gromade zapravo su ostaci drevne planete koja se sudarila s Zemljom tokom istog udara koji je stvorio Mjesec. Ovi zaključci opisani su u studiji objavljenoj 1. novembra u naučnom časopisu Nature.

Mjesec je nastao kada se Zemlja sudarila s manjom planetom nazvanom Theia. Međutim, nikakvi ostaci ove manje planete nikada nisu pronađeni, što je godinama zbunjivalo naučnike.

Planeta Theia
Foto: Freepik

Međutim, nova saznanja sugerišu da je Theia možda apsorbirana od strane Zemlje. To bi objasnilo čudne gromade koje su otkrivene ispod Afričkog kontinenta i Tihog okeana.

Qian Yuan, vodeći istraživač, prvi put je došao na ideju proučavanja ovog sudara dok je prisustvovao seminaru o formiranju planeta koji je vodio Mikhail Zolotov, profesor na Sveučilištu Arizona, 2019. godine.

Oglas

“Nakon što je Mikhail rekao da nitko ne zna gdje je sada planeta koja se sudarila sa Zemljom, doživio sam “eureka momenat” i shvatio da bi planeta bogata željezom mogla biti transformisana u gromade unutar Zemlje” rekao je Yuan u priopćenju koje detaljno opisuje nalaze studije.

Možda vas zanima:  Jesu li naučnici na Antarktiku pronašli dokaz da postoje paralelni univerzumi?

LLVP-ovi su prvi put otkriveni 1980-ih godina putem mjerenja seizmičkih valova. Naučnici su otkrili da je uzorak unutar najdubljeg plašta Zemlje bio drugačiji. Seizmički valovi sugerisali su da su dvije otkrivene strukture bile vrlo bogate željezom. Velika količina željeza značila je da su valovi usporavali.

Tokom svog istraživanja, Yuan je osmislio više scenarija o tome što se dogodilo s Theiom i kako je uticala na Zemlju.

Utvrđeno je da je ovaj sudar definitivno mogao dovesti do formiranja Mjeseca i gromada unutar Zemlje. Theia se također mogla ugraditi u Zemljin plašt, gdje se kristalizovala i na kraju formirala gromade.

“Logična posljedica ideje je da su LLVP-ovi ostaci Theie i da su vrlo drevni”, rekao je u priopćenju Paul Asimow, profesor geologije i geokemije koji je također učestvovao u istraživanju.

“Stoga ima smisla istražiti kakve su posljedice imali na najraniju evoluciju Zemlje, poput početka subdukcije prije nego što su uslovi bili pogodni za modernu tektoniku ploča, formiranje prvih kontinenata i porijeklo najstarijih preživjelih terestričkih minerala”, dodao je.

Oglas

Izvor: newsweek.com

Foto naslovnice: Freepik