Jophar Vorin čovjek iz Laksarije

Jophar Vorin: Čovjek iz misteriozne Laksarije

955

Godine 1851., pronađen je čovjek koji je tvrdio da se zove Jophar Vorin kako luta u njemačkom selu Frankfurt an der Oder (Frankfurt na Odri). Dok je pričao “polomljenim” njemačkim, putnik je govorio i pisao na još dva nepoznata jezika koje je nazivao “laksarijanskim” i “abramijanskim”.

Predstavio se da je iz “Laksarije” koja se nalazila u oblasti zemaljske kugle zvanoj “Sakria”, i koja je bila odvojena od Evrope ogromnim oceanom. Ovo je zbunilo vlasti jer nijedno od ovih mjesta nije postojalo nigdje na njihovoj karti svijeta!

Oglas

Tvrdio je da je njegova vjera kršćanska po obliku i nauci, i da se zove ispatijska. Laksariju je predstavio da je udaljena mnogo stotina kilometara od Evrope i da je odvojena ogromnim oceanom.

Njegov cilj dolaska u Evropu je, kako je naveo, bio da pronađe davno izgubljenog brata; ali je doživio brodolom na putovanju – gdje ne zna – niti može pratiti svoju rutu na obali na bilo kojoj karti ili globusu.

Za svoju nepoznatu rasu tvrdio je da ima veliko znanje o geografiji. Pet velikih kontinenata Zemlje nazivao je Sakria, Aflar, Astar, Auslar i Euplar.

Naučnici iz Frankfurta su zaključili da čovjek nije lud i da je njegova priča ocijenjena vjerodostojnom, pa su ga poslali u Berlin na daljnja proučavanja i istraživanja, ali je tokom putovanja, za vrijeme histeričnog napada iskočio iz kočije i nestao u okolnoj šumi.

Uprkos dugim i pažljivim pretragama, nisu pronađeni nikakvi tragovi tog tajanstvenog čovjeka: činilo se da je nestao isto tako misteriozno kao što se i pojavio.

Izvor: anomalien.com

Foto naslovnice: Stefan Keller sa Pixabay