Kapija bogova

“Kapija bogova” u Peruu: Portal u druge dimenzije?

380

Postoje mnoge legende o tome šta je to “Kapija bogova” uklesana u jednoj stijeni u Peruu. Mnogi pričaju o energetskom portalu kroz koji se smrtnici i bogovi mogu kretati iz jedne dimenzije u drugu.

Vratimo se mislima u Peru, na stijene koje se nalaze na obali jezera Titicaca. Sletjet ćemo ispred misterioznog mjesta Hayu Marka. Tamo se nalazi moćna građevina, nazvana Vrata bogova ili Puerta de Hayu Mark.

Oglas

Kapija bogova: istorija i otkriće

Kapija, isklesana u ružičastom mermeru, samo je jedno od mnogih misterioznih pronalazaka u Peruu. Prve informacije o kapiji, nalaze se u mitologiji Inka.

Prema Inkama, jezero Titicaca (Titikaka) je bilo rodno mjesto svijeta. Odavde je sve počelo, i tu se vraćaju duše nakon smrti ljudi.

1996. godine, peruanski vodič José Luis Delgado Mamani naišao je na Kapiju bogova dok je istraživao ovo područje.

Mamani je rekao da je, kada se približio formaciji stijena, umalo izgubio svijest od šoka koji je doživio.

Oglas

Razlog je taj što je vodič sanjao ovu kamenitu kapiju mnogo prije nego što ju je vidio vlastitim očima. Ovo ne može biti slučajnost.

Najzanimljivije je da je misteriozno plavo svjetlo izbijalo iz masivnog portala. Sam Mamani taj incident naziva “Božjim otkrivenjem”.

Koja je svrha ovog misterioznog objekta?

Mnogi vjeruju da Vrata bogova nisu obična stijena. Smatraju ih moćnim energetskim portalom kroz koji bogovi ili vanzemaljska bića, kao i obični ljudi, ili barem njihove duše, mogu prelaziti iz jedne dimenzije u drugu.

Možda vas zanima:  Svi antički spomenici izgrađeni su na temelju opšteg znanja

Lokalne legende kažu da su u davna vremena junaci plemena koja su naseljavala ovaj kraj imali čast da prođu kroz Vrata bogova u zagrobni život kada im istekne vreme na Zemlji.

Tajanstveni “portal” visok je 7 metara i isto toliko širok. Oblikovan je kao vrata, ali najzanimljivije je da se u sredini nalaze još jedna manja vrata. A u njemu je i mala rupa koju lokalna plemena smatraju bravom za otvaranje portala.

Vjeruju da će se u budućnosti ova vrata otvoriti mnogo šire od svoje uobičajene veličine, a kroz njih će bogovi doći na zemlju i pomoći ljudima.

Oglas

Mještani također pričaju da se za vrijeme Inka, bježeći od španskih konkvistadora, jedan svećenik našao pred Kapijom bogova. Portal je čuvala grupa šamana.

Sveštenik je nosio zlatni disk. On i šamani su bili iznenađeni kada su otkrili da se savršeno uklapa u “bravu” manjih vrata. U nju su ubacili disk i portal se otvorio.

Sve okolo bilo je ispunjeno blijedoplavom iskričavom svjetlošću. Sveštenik je brzo prošao kroz otvorena vrata da pobjegne nadolazećim konkvistadorima. Prešao je u neku drugu, tajanstvenu dimenziju, još nepoznatu čovjeku.

No, vratimo se u sadašnjost. Nakon što je otkrio Kapiju bogova, José Luis Delgado Mamani je odmah kontaktirao lokalne arheologe i istoričare.

Ovo mjesto je odmah privuklo njihovu pažnju, a na posao su dovedeni mnogi istraživači kulture i života Inka.

Naučnici su i dalje skeptični prema ideji da su Vrata bogova portal u druge dimenzije. Njihov zaključak je da ova vrata najvjerovatnije ne vode ni do podzemnih tunela ili drugih skloništa. Ukratko – po njima ova vrata ne vode nikuda.

Možda vas zanima:  Derinkuyu: Misteriozni podzemni grad u Turskoj
Oglas

Zanimljivo je da mnogi istraživači doživljavaju neobične senzacije dok pregledavaju vrata. Neki kažu da su osjetili suptilnu pulsaciju energije iznutra dok su se približavali kapiji.

Drugi kažu da čuju čudnu ritmičku muziku koja dolazi iz kamenja. Drugi kažu da su imali čudne vizije zapaljenih stubova i drugih stvari koje nisu povezane s našim svijetom.

Ova misteriozna kapija, naravno, nije jedino mjesto na koje se ukazuje kao na portal u druge svjetove i dimenzije. Portali postoje i na mnogim drugim mjestima širom svijeta. A da li su legende o njima istinite ili samo fikcija, možemo samo nagađati.

Izvor: anomalien.com