Kineska vojska: Razvoj oružja za neuroudar

Kineska vojska prednjači u razvijanju oružja za “neuroudar” mozga

509

Prema izvještaju tri analitičara, kineska vojska razvija visokotehnološko oružje dizajnirano za ometanje mozga i utjecanje na vođe vlade ili čak cijelu populaciju zemlje.

Oružje se može koristiti za direktne napade ili kontrolu uma pomoću mikrovalova ili drugog usmjerenog energetskog oružja postavljenog na mobilnoj i stacionarnoj platformi.

Oglas

“Malom broju ljudi je poznato da Kineska komunistička partija (KKP) i njena Narodnooslobodilačka vojska (NOV) prednjače u razvoju oružja za neuroudar”, prema dvanaest stranica dugom izvještaju: “Nabrajanje, ciljanje i kolaps programa za neuroudar Komunističke partije Kine.” Primjerak studije je dobiven od strane The Washington Timesa.

U decembru 2021., američko Ministarstvo trgovine je sankcionisalo Kinesku akademiju vojno-medicinskih nauka i 11 povezanih organizacija koje je Ministarstvo optužilo da koriste “biotehnološke procese za podršku kineskim vojnim naporima, uključujući razvoj navodnog oružja za kontrolu mozga”. Međutim, malo je javnih istraživanja ili rasprava o novoj vojnoj sposobnosti Kineske narodnooslobodilačke vojske.

Neurostrike (neuroudar) je vojni termin koji se definiše kao ciljani utjecaj na mozak vojnih službenika ili civila pomoću nekinetičkih tehnologija. Cilj je ometanje razmišljanja, smanjenje situacijske svijesti, uzrokovanje dugoročne neurološke štete i otežavanje normalne kognitivne funkcije.

Studiju je napisao Ryan Clark, viši suradnik na Istočnoazijskom institutu Nacionalnog sveučilišta Singapur. Ostali suradnici na studiji su Xiaoxu Shong Ling, bivši vojni mikrobiolog sada na Feitang koledžu; te L.J. Eads, bivši obavještajni oficir Ratnog vazduhoplovstva i stručnjak za umjetnu inteligenciju u američkoj obavještajnoj zajednici.

Autori studije pišu da kinesko vodstvo “neuroudare i psihološko ratovanje vidi kao ključnu komponentu svoje strategije asimetričnog ratovanja protiv Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika u Indo-pacifičkom području.”

Prema izvještaju, sposobnosti neuroudara su dio standardnih vojnih kapaciteta i ne bi se trebale smatrati netradicionalnim oružjem čija se upotreba ograničava na ekstremne okolnosti.

Vjerovatna područja primjene ovog oružja uključuju Tajvan, Južno kinesko more, Istočno kinesko more i spornu granicu između Kine i Indije.

“Bilo kakav napredak u ovom istraživanju pružio bi neviđene alate KPK-u da nasilno uspostavi novi svjetski poredak, što je životni cilj [kineskog predsjednika] Xija Jinpinga”, navodi se u izvještaju.

Izvor: anomalien.com