Homo floresiansis

Ljudski predak nalik hobitu možda još uvijek luta Indonezijom

546

Homo floresiansis je bio omanji rani čovjek visok stotinjak centimetara, koji je živio na ostrvu Flores u Indoneziji prije 700.000 – 60.000 godina. Zbog svog stasa i fizičke sličnosti sa bićima koja je opisao poznati pisac J.R.R. Tolkien u svojim romanima, dobio je nadimak “Hobit”.

Otkriće fosila ovog ranog hominida 2003. godine u pećini Liang Bua u Floresu razbilo je dugotrajna vjerovanja da su neandertalci bili naši najbliži preci. „Manje bih se iznenadio da je neko otkrio vanzemaljca“, rekao je paleoantropolog Peter Brown, profesor na Univerzitetu Nove Engleske u Australiji.

Oglas

Iako su naučnici zaključili da je ova vrsta izumrla prije 12.000 godina, Gregory Forth, penzionisani antropolog sa Univerziteta Alberta u Kanadi, nedavno je ustvrdio da niko zapravo ne zna da li je ovaj fascinantni hominid zaista izumro ili zapravo još uvijek luta današnjom Indonezijom.

U svojoj novoj knjizi “Između majmuna i čovjeka: Antropolog na tragu skrivenog hominida”, profesor Forth tvrdi da postoji više od 30 izvještaja očevidaca o “čovjeku-majmunu” na ostrvu Flores, a viđenje ovog drevnog pretka, nekako i dalje opstaje u savremenom svijetu.

„Zaključujem da je najbolji način da objasnim ono što su mi rekli da je hominid koji nije sapiens preživio na Floresu sve do danas ili do nedavno.”

Posljednje zabilježeno viđenje ovog bića datira iz 2017. godine, kada je 40-godišnja žena na Floresu tvrdila da je vidjela “čovjeka majmuna” kako prelazi polje. Iako je stvorenje stalo i pogledalo je, nije djelovalo prijeteće.

„Žena je imala kćer, staru oko sedam ili osam godina“, rekao je profesor Forth. “Kćerka je ugledala ovo čudno stvorenje kako sjedi odmah iza bašte pored gomile kamenja.

Ona je vrištala, a pas je lajao na stvorenje. Muž je brzo stigao, a majka i kćer su plakale. Sve troje su to vidjeli, ali nisu se zadržali, trčali su cijelim putem do kuće.”

Homo floresiansis koji izgleda kao hobit
Homo floresiansis; Foto: Karen Neoh – CC BY

Budući da su se u odvojenim izvještajima “svi složili oko pojedinosti” i da su svi svjedoci bili krajnje uplašeni kada su prepričavali priču, profesor Forth ih smatra pouzdanim izvorima.

Čini se da prethodni izvještaji o takvim viđenjima također potvrđuju postojanje takvih čudnih stvorenja koja lutaju Floresom.

Međutim, drugi naučnici ostaju skeptični o mogućnosti da još jedna vrsta “Homo” postoji i danas. “Stanište je ispravno, dokazi očevidaca su dobri, a postoje poznati kandidati iz fosilnog zapisa koji izgledaju prilično slično stvorenjima koja se ponekad opisuju”, rekao je dr. Darren Naish, paleozoolog i bivši predavač na Univerzitetu u Southamptonu. “Ali i dalje su nam potrebni čvrsti biološki uzorci da bismo demonstrirali stvarnost ove životinje.”

Drugi stručnjaci su još kritičniji prema izvještaju profesora Fortha. “Realno gledano, ideja da postoji veliki primat koji je nezapažen na ovom ostrvu i koji preživljava u populaciji koja se može održati prilično je blizu nuli”, rekao je John Hawks, paleoantropolog sa Univerziteta Wisconsin-Madison.

Oglas

Potrebna su daljnja istraživanja, kako bi se procijenile tvrdnje profesora Fortha i riješila ova misterija.

Šta vi mislite o tvrdnjama profesora Forth-a? Postoji li negdje duboko u šumama Indonezije naš drevni predak koji se krije od znatiželjnih ljudskih pogleda?

Možda vas zanima:  Ishi no Hoden: Misteriozni kamen u Japanu
Drevni hobit u Indoneziji