Mliječni put i planete

Mliječni put možda sadrži 30 posto planeta pogodnih za život

397

Milioni planeta koje orbitiraju oko žutih patuljaka mogu sadržavati ključ otkrića vanzemaljskog života. Nedavna studija astronoma sa Univerziteta Florida (SAD) objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, pokazala je da oko trećine proučavanih planeta može biti pogodna za život. Žuti patuljci, uključujući i naše Sunce, su rijetki kada je u pitanju Mliječni put u kojem dominiraju hladnije i manje zvijezde.

Međutim, usprkos tome, milioni planeta orbitiraju oko žutih patuljaka, od kojih su neke dovoljno blizu svojim zvijezdama da podrže život.

Oglas

Međutim, život na ovim planetama se suočava sa mnogim prijetnjama. Blizina zvijezdama izlaže planete smrtonosnom zračenju i gravitacionim silama koje su u stanju rastrgnuti planetu.

Istraživači su mjerili ekscentričnost orbite više od 150 planeta otkrivenih teleskopom Kepler, a koje orbitiraju oko patuljastih zvijezda.

Ustanovili su da planete sa više zaobljenim orbitama imaju veću vjerovatnoću zadržavanja vode na svojoj površini, što je važan faktor u mogućnosti postojanja života.

Ključno otkriće studije je da prisustvo više od jedne planete u jednom sistemu promoviše kružne orbite, pružajući planetama potrebno rastojanje od njihovih zvijezda kako bi zadržale vodu i stvorile uslove za život.

Oglas

S druge strane, sistemi sa samo jednom planetom češće imaju ovalne orbite, što smanjuje vjerovatnoću da su ove planete pogodne za život.

Na osnovu ovih saznanja, naučnici predlažu da u Mliječnom putu može biti stotine miliona potencijalno pogodnih planeta za život. To otvara beskrajne mogućnosti za istraživanje i proučavanje vanzemaljskog života.

Čak i ako samo mali dio postotka ovih planeta bude pogodan za život, suočavamo se sa zadivljujućom raznolikošću oblika života koji mogu postojati u svemiru. Od primitivnih mikroorganizama do kompleksnih višećelijskih organizama.

Možda vas zanima:  Postoji li deveta planeta Nibiru u našem solarnom sistemu?

Ovo otkriće ističe važnost daljnjeg istraživanja i razvoja tehnologija koje će nam pomoći istražiti ove udaljene svjetove.

Misije u svemiru i opservatorije nastavljaju svoj rad, otvarajući nove horizonte i pružajući nam jedinstvene podatke o planetama koje orbitiraju oko žutih patuljaka i drugih zvijezda.

Autor: Jake Carter

Oglas

Izvor: anomalien.com