Ostrvo zmija u Brazilu

Najopasnije mjesto na Zemlji? Ostrvo zmija u Brazilu

565

Udaljeno 150 km od obale Sao Paula u Brazilu, nalazi se ostrvo Ilha da Queimada Grande. Ostrvo ima zastrašujuću reputaciju i popularnije je pod nazivom kao “Ostrvo zmija”. To je dom za neke od najugroženijih i najsmrtonosnijih zmija na svijetu.

Prema procjeni istraživača, na ostrvu se može naći oko jedne do pet zmija po kvadratnom metru.

Oglas

Ilha da Queimada Grande puna je “zlatnih kopljastih zmija”, koje imaju tako moćan otrov da mogu rastopiti ljudsko meso. Na ostrvu ima veoma mnogo takvih zmija.

Kada ste na putovanju u Brazilu, uvijek se preporučuje da se ne zaustavljate u blizini ostrva. Veoma je nepristupačno i nenaseljeno. Često se naziva i “ostrvo smrti” zbog prisustva bezbroj opasnih zmija na ostrvu.

Ilha da Queimada Grande: Ostrvo zmija

Regija Ilha da Queimada Grande je poznata po tome, jer obiluje različitim vrstama vegetacije. Dok je dio otoka prekriven prašumom, drugi dijelovi se sastoje od golih stijena nastalih krčenjem šuma. Otok je i dobio svoje ime, zahvaljujući krčenju šuma, jer se na portugalskom izraz “Queimada” odnosi na “spaljeno”.

Mještani regije pokušali su raščistiti zemlju paljenjem, pa je stoga i dobila naziv “Ilha da Queimada Grande.”

Ostrvo zmija
Ilha da Queimada Grande: Ostrvo zmija  CC BY 2.5

Postoje mnoge priče da su tadašnji gusari donijeli zmije otrovnice na ostrvo kako bi zaštitili svoje dragocjeno zlato od pljačkaša. Međutim, realnost je nešto drugačija. Vjeruje se da je prije skoro 11.000 godina došlo do naglog porasta nivoa mora.

To je dovelo do izolacije ostrva. Nije poznato da su ljudi od tada živjeli na ostrvu. Kao rezultat nedostatka ljudske intervencije, populacija zmija je počela prirodno rasti. Međutim, ostrvo nije uvijek bilo nenaseljeno, čemu svjedoči svjetionik koji se nalazi na ostrvu.

Svjetionik

Svjetionik koji se nalazi na zmijskom ostrvu sada radi automatski i njime upravlja brazilska mornarica. Međutim, tokom 1920-ih, vjerovalo se da su svjetionikom upravljali čovjek i cijela njegova porodica.

Na ostrvu su ostali kako bi odvratili ljude i spriječili ih da izađu na kopno. Međutim, jedne noći, neke zmije su ušle kroz prozor i napale muškarca sa troje djece i ženom. Zbog ugriza zmija svi su umrli.

Čime se hrane zmije na ostrvu?

Jedan od najvećih izazova za zmije u Ilha da Queimada Grandeu je to što nemaju plijen na zemlji. Da bi pronašle hranu, zmije se uspinju na drveće i visoke izbočine i napadaju ptice selice.

Ugrožene vrste

Osim zmija, na ostrvu zmija postoje i druge ugrožene vrste. Prema podacima, na Ilha da Queimada Grande može se naći oko 41 vrsta ptica.

Oglas
Chilean Elaenia
Chilean Elaenia; Foto: Fernando Pizarro C / CC BY-SA 4.0

Ranije se znalo da je ostrvo bilo okupirano sa skoro 430.000 zmija. Međutim, broj se s godinama znatno smanjio. U prašumskim područjima trenutno se nalazi oko 2.000 do 4.000 zmija.

Možda vas zanima:  Kako se život na Zemlji obnavlja nakon razornog masovnog izumiranja

Ograničena dostupnost resursa jedan je od glavnih razloga za smanjenje populacije zlatne kopljaste zmije. Zmija je stavljena na listu ugroženih životinja Brazila. Ostrvo zmija je također dom za Dipsas albifrons, neotrovnoj vrsti zmije koja jede puževe.

Moćni otrov

Možda se pitate koliko su otrovne zmije u Ilha da Queimada Grande. Pa, tokom godina, zlatne kopljaste zmije na ostrvu postale su moćnije i otrovnije. Poznato je da je njihov otrov oko 3 do 5 puta jači u odnosu na otrov zmija koje se nalaze na kopnu.

Prema studijama, otrov takvih zmija ima moć da ubije ljudska bića, pa čak i da otopi njihovo meso gotovo trenutno.Njihov otrov može čak uzrokovati krvarenje u mozgu, unutrašnje krvarenje i zatajenje bubrega.

Zlatna kopljasta zmija
Zlatna kopljasta zmija koja živi na ostrvu (Bothrops Insularis) je daleko opasnija od kopnene vrste; Foto: Vasilis Kalaitzis / CC BY-SA 4.0

U Brazilu, oko 90 posto zmijskih ugriza dolazi od zlatne kopljaste zmije. Kada bilo kojeg čovjeka ugrize jedna zmija sa tako jakim otrovom, može umrijeti u roku sat vremena od posljedica ugriza. Zato su posjete svjetioniku i dalje zabranjene, iz sasvim očiglednih razloga.

Prema jednoj od priča koja se odnosi na Ostrvo zmija, jedan ribar je nesvjesno ušao na ostrvo kako bi ubrao banane. Očekivano, ujela ga je zmija otrovnica. Nekako se uspio vratiti u čamac. Međutim, brzo je podlegao zbog otrovnog ugriza zmije. Kasnije je pronađen mrtav na palubi čamca, okružen lokvama krvi.

Oglas

Još uvijek želite posjetiti ostrvo?

Brazilska vlada strogo kontroliše posjete ostrvu. Međutim, u slučaju zakonski sankcionisanih posjeta, Vlada preporučuje posjetiocima da u svom timu imaju doktora koji će brzo djelovati u opasnim situacijama.

Možda vas zanima:  Martin Rees: Umjetna inteligencija će postati dominantna vrsta na planeti

Ali izgleda da će ostrvo ostati nedostupno većini ljudi. Samo istraživači i biolozi imaju posebnu dozvolu da posjete zmijsko ostrvo i prouče više detalja o zlatnim kopljastim zmijama.

Ostrvo zmija

Foto naslovnice: Donald Tong sa pexels.com

Izvor: historicmysteries.com