Phobos 2

Misterija Phobosa 2: Šta se dogodilo sa ruskom svemirskom sondom?

378

Program Phobos (Fobos) je bio svemirska misija bez posade koja se sastojala od dvije sonde koje je pokrenuo tadašnji Sovjetski Savez radi proučavanja Marsa i njegovih mjeseci Phobosa i Deimosa.

Marsov mjesec Phobos
Marsov mjesec Phobos; Foto: European Space AgencyCC BY-SA 3.0 IGO

Samo jedna od sondi stigla je do Marsa, a samo nekoliko dana prije nego što je trebala sletjeti, poslala je nekoliko misterioznih fotografija kontroli misije, prije nego što je zauvijek izašla van dosega komunikacije zbog kritičnog kvara.

Oglas

Marsov orbiter je poslao 38 slika, prije nego što je čudan događaj izazvao kvar i zauvijek je izgubljen.

Dokazi upućuju na mogući susret s vanzemaljcima.

Incident na Phobosu 1

Phobos 1 je funkcionisao normalno sve dok nije došlo do očekivane sesije komunikacije 2. septembra 1988. godine.

Neuspjeh kontrolora da povrate kontakt sa svemirskom letjelicom je praćen greškom u softveru postavljenim 29/30. avgusta, koji je deaktivirao potisnike položaja.

Oglas

Gubitkom svoje orijentacije prema Suncu, svemirska letjelica više nije mogla pravilno usmjeravati svoje solarne panele, što je dovelo do pražnjenja njenih baterija.

Uputstva za isključivanje kontrole orijentacije sonde, što je obično fatalna operacija, činila su dio rutine koja je korištena tokom testiranja svemirske letjelice na Zemlji.

Obično bi ova rutina bila uklonjena prije lansiranja. Međutim, softver je bio programiran u PROM čipovima, pa bi uklanjanje testnog koda zahtijevalo zamjenu čitavog računara.

Možda vas zanima:  Dvije ogromne crne rupe će se spojiti u svemiru: prostor i vrijeme će biti iskrivljeni

Zbog vremenskog pritiska koji je prouzrokovao nadolazeće lansiranje, inženjeri su odlučili ostaviti niz komandi unutar letjelice, iako nikada nisu trebale biti korištene.

Međutim, greška od jednog znaka u konstruisanju sekvence za slanje podataka dovela je do izvršenja naredbe, sa naknadnim gubitkom letjelice.

Incident na Phobosu 2

Phobos 2 je lansiran 12. jula 1988. godine i ušao je u orbitu 29. januara 1989. godine.

Oglas

Phobos 2 je normalno funkcionisao tokom svog krstarenja, kao i u fazi ulaska u orbitu Marsa 29. januara 1989. godine, prikupljajući podatke o Suncu, međuplanetarnom mediju, Marsu i Phobosu.

Phobos 2 je istraživao Marsovu površinu i atmosferu i vratio 37 slika Phobosa u rezoluciji do 40 metara.

Unutar galerije fotografija je bila neobjašnjiva slika onoga što se činilo kao NLO na površini Marsa.

NLO na Mrasu
Neobjašnjiva anomalija na površini Marsa koju je snimio Phobos 2

Sovjetski naučnici su satima očajnički pokušavali da ponovo uspostave komunikaciju sa svojim oštećenim brodom, ali nisu uspjeli.

Onda su iznenada svi napori da se povrati kontrola nad letjelicom izbledjeli, dok se posljednja slika polako pojavljivala na ogromnim ekranima duboko u svemirskoj komandi. Sva pažnja je sada bila usmjerena na anomaliju

Uprkos zahtjevima onih koji su predvodili misiju da se prikrije neuspjeh i naknadno otkriće, vijesti o anomaliji su procurile.

Oglas

Slika je od tada objavljena, međutim, nekoliko sovjetskih agenata je došlo sa zvaničnim dokazima ili konačnim podacima o misiji.

Od tog istorijskog događaja, svemirske agencije širom svijeta su tiho financirale izvanredne eksperimente koji su poslani zajedno s uspješnim misijama, kao što su Mars Global Surveyor, Mars Express i Mars Reconnaissance Orbiter.

Možda vas zanima:  Vulkan Popocatepetl: Zašto se NLO-i često pojavljuju u blizini ovog vulkana?

S nadom da će razotkriti tajnu Phobosove anomalije, ovi tajni eksperimenti su trebali pružiti potrebne podatke za objašnjenje događaja iz 1988. godine ili potvrdu postojanja egzotične sile koja štiti taj mjesec.

Posljedna fotgrafija sa Phobosa 2
Posljednja fotografija sa Phobosa 2

Misterija Phobosa

Phobosov monolit je velika stijena na površini Marsovog mjeseca Phobosa. To je gromada prečnika oko 85 m.

Monolit je geološka karakteristika koja se sastoji od jednog masivnog komada stijene. Monoliti se takođe javljaju prirodno na Zemlji, ali se sugeriše da bi Phobosov monolit mogao biti komad izbačenih materijala uslijed udara ili čak struktura koju su napravili VANZEMALJCI.

Phobosov monolit je svijetli objekt u blizini Stickney kratera, opisan kao gromada veličine zgrade, koja baca istaknutu sjenu.

Oglas

Kada je svemirska letjelica Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) mapirala mali Marsov mjesec, Phobos, i poslala njegove nevjerovatne slike u obliku krompira nazad na Zemljin satelit, ufolozi su danima raspravljali o misterioznoj strukturi koja je bila jasno vidljiva na Phobosovoj površini

Misteriozni monolit na Marsu
Misteriozni monolit na Phobosu

U vidnom polju Marsovog mjeseca, stajao je veliki pravougaoni objekat koji je nesumnjivo podsjećao na vještački monolit.

Ništa u blizini nema sličan oblik ili veličinu, pa se postavlja pitanje šta je to? Koja je njegova svrha? I ko ga je tamo postavio?

Neobjašnjive karakteristike površine kao što su brojni žljebovi koji se nalaze na Phobosu privlače posebnu pažnju istraživača.

Teorije koje pokušavaju da objasne misteriozni monolit na Marsovom satelitu akumulirale su se godinama. Poznati naučnik dr Isak Asimov napisao je članak u kojem sugeriše da je Phobos napušteni vanzemaljski brod iz daleke prošlosti, kojeg je zarobila gravitacija Crvene planete.

Možda vas zanima:  Što leži izvan horizonta događaja: Crne rupe i njihove tajne

Porijeklo Marsovih satelita i dalje je vrlo kontroverzno. Naučnici se ne slažu sa značajem ili čak relevantnošću određenih aspekata koji čine različite teorije.

Oglas

Ovaj teorijski nesklad u naučnim krugovima je nastao prvenstveno zbog toga što nijedan Marsov mjesec ne liči ni na jedan drugi satelit u našem Sunčevom sistemu.

Postojanje Marsovih mjeseca i danas zbunjuje naučnike do iznemoglosti.

Izvor: coolinterestingstuff.com