Misteriozna planeta

Tajanstvena planeta slična Zemlji mogla bi biti skrivena u našem Sunčevom sistemu

479

Potraga za planetama sličnim Zemlji je fundamentalni aspekt astronomije i planetarne nauke. Naučnici su visoko motivirani da pronađu takve planete, jer bi potencijalno mogle posjedovati uslove pogodne za život. Štaviše, otkriće nebeskih tijela sličnih Zemlji nudi vrijedan uvid u mogućnost nastanjivanja u okruženjima izvan naše matične planete.

Čini se da dosljedni napori naučnika daju rezultate, jer su astronomi nedavno otkrili obećavajuće naznake planete slične Zemlji unutar našeg Sunčevog sistema, koja se potencijalno nalazi u orbiti iza Neptuna.

Oglas

Ovi nalazi rezultat su studije koju su proveli Patryk Sofia Lykawka sa Univerziteta Kindai u Osaki u Japanu, i Takashi Ito iz Nacionalne astronomske opservatorije Japana u Tokiju.

“Predviđamo postojanje planete slične Zemlji”, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u The Astronomical Journal.

“Vjerovatno je da bi primordijalno planetarno tijelo moglo preživjeti u dalekom Kuiperovom pojasu kao planeta Kuiperovog pojasa (KBP), jer je mnogo takvih tijela postojalo u ranom Sunčevom sistemu.”

“Detaljnije poznavanje orbitalne strukture u udaljenom Kuiperovom pojasu može otkriti ili isključiti postojanje bilo koje hipotetičke planete u vanjskom Sunčevom sistemu.”

Oglas

“U zaključku, rezultati scenarija planete Kuiperovog pojasa podržavaju postojanje još neotkrivene planete u dalekom vanjskom Sunčevom sistemu”, pišu istraživači.

Naučnici vjeruju da bi se orbita teoretizirane planete vjerovatno nalazila između 250 i 500 astronomskih jedinica (AJ) od Sunca.

Istraživači sugerišu da identifikacija planete u blizini Kuiperovog pojasa ima potencijal da pruži svjež uvid u procese formiranja i evolucije planeta, nudeći nova ograničenja i perspektive u ovoj oblasti proučavanja.

Možda vas zanima:  Nova studija: Vidljivi Univerzum bi mogao biti džinovska crna rupa

Foto naslovnice: Freepik