Svemirski teleskop James Webb

Svemirski teleskop James Webb pronalazi galaksije koje ne bi trebale postojati

584

Čini se da su šest najranijih i najmasivnijih galaksija koje je NASA-in svemirski teleskop James Webb do sada vidio veće i zrelije nego što bi trebale biti.

Svemirski teleskop James Webb nastavlja da pronalazi galaksije koje ne bi trebalo da postoje, upozorio je jedan naučnik.

Oglas

Šest najranijih i najmasivnijih galaksija koje je James Webb do sada vidio čini se da su veće i zrelije nego što bi trebalo sa obzirom na mjesto u kojem se nalaze u svemiru, upozorili su istraživači.

Nova otkrića nadovezuju se na prethodna istraživanja u kojima su naučnici izvijestili da su galaksije, usprkos tome što potiču sa samih početaka svemira, bile zrele poput našeg Mliječnog puta.

Sada se pojavio novi rad koji “testiranjem na stres” potvrđuje te nalaze, kako bi se bolje razumjelo kako su nastale.

To sugerira da, ako naučnici nisu pogriješili, možda nam nedostaju neke fundamentalne informacije o svemiru.

Oglas

“Ako su mase galaksija tačne, onda smo na neistraženoj teritoriji”, rekao je Mike Boylan-Kolchin, sa Univerziteta Teksas u Austinu, i autor novog rada koji ispituje neobične galaksije.

„Trebaće nam nešto vrlo novo o formiranju galaksija ili modifikaciji kosmologije. Jedna od najekstremnijih mogućnosti je da se svemir širio brže nakon Velikog praska nego što predviđamo, što bi moglo zahtijevati nove sile i čestice.”

To sugeriše da informacije iz James Webb teleskopa otvaraju duboku dilemu za naučnike. Podaci ukazuju da možda nešto nije u redu sa paradigmom tamne energije i hladne tamne materije.

Svemirski teleskop James Web
Svemirski teleskop James Webb Foto: Creative Commons Licence

Obično galaksije oko 10 posto svog gasa pretvaraju u zvijezde. Ali novootkrivene galaksije bi morale da pretvore gotovo sve u zvijezde.

Možda vas zanima:  Univerzum kao mozak: Kako se Kosmos razvija i uči

To je teoretski moguće. Ali, ipak to je odstupanje od onoga što su naučnici ikada očekivali.

Dalje posmatranje galaksija bi trebalo bolje razjasniti njihovu starost i masu. To bi moglo pokazati da su zapažanja netačna: da supermasivne crne rupe u njihovom centru zagrijavaju galaksije, pa izgledaju masivnije nego što jesu, ili da su zapravo iz kasnijeg vremena od očekivanog, ali izgledaju starije zbog problema sa slikama.

Oglas

Ali ako se potvrdi drugačije, onda će astronomi možda morati promijeniti svoje razumijevanje kosmosa i načina na koji galaksije rastu, kako bi prilagodili svoj model kako i uzeli u obzir neobično velike i zrele galaksije.

Svemirski teleskop James Webb pronalazi galaksije koje ne bi trebale postojati