Tibetanski monasi

Tibetanski monasi i njihov izvor besmrtnosti

704

“Trans koji traje nekoliko vjekova” je fenomen koji istraživači nazivaju “post-mortem meditacija”. Tibetanska praksa proganja naučnike zbog neobičnog ponašanja tijela.

Na primjer, tijela budističkih monaha, zauvijek zamrznuta u položaju lotosa, ne raspadaju se. A mozgu, očigledno, treba mnogo duže da umre nego kod običnih ljudi.

Oglas

“Sve je kao život”

U Burjatiji se nalazi svetilište od posebnog značaja za desetine miliona budista. Svake godine vjernici iz cijelog svijeta hrle u Ivolginsky datsan u blizini Ulan-Udea kako bi vidjeli glavno čudo: neprolazno tijelo monaha u jednom od hramova.

“Ovo je Dashi-Dorzho Itigilov, koji je ovde živio prije sto godina. 1927. godine, osjećajući svoju skoru smrt, okupio je svoje učenike i zavještao ih da svakih 25 godina pregledavaju njegov grob. Zatim je sjeo u položaj lotosa i počeo da meditira”, kaže stanovnik hrama.

U tom položaju stavljen je u kovčeg od kedra. Tijelo je otkriveno tek 2002. godine. “Osjećam se kao da je umro prije nekoliko dana: ni najmanji znak raspadanja!” kaže lokalni monah. “Čak se ni kosa nije promijenila.”

dashi monk
Dashi-Dorzho Itigilov, monah koji je “umro” 1927. godine; Foto: anomalien.com

“Mislili smo drugačije”

Prije sedam godina u jednom mongolskom manastiru pronađeno je tijelo monaha koji je umro 1852. godine. “Očigledno je umro dok je meditirao. Ovo je takozvani tukdam: studenti se okupljaju oko lame i, takoreći, upijaju njegovu energiju. skoro da nema vlage. Međutim, mozak radi i svijest je očuvana”, kaže antropolog Ganhugiin Purevbata.

Izbila je kontroverza. Neki stručnjaci kažu da je monah još živ – tjelesna temperatura, iako ispod normalne, nije značajna. Drugi sliježu rukama – to ne može biti.

Prema budističkim idejama, u tukdamu, osoba sama kontrolira svijest. U ovom stanju neke lame ostaju nedelju dana, mjesec ili nekoliko godina, kao da odlažu konačnu smrt.

Prema nekim naučnicima, ovo potpuno mijenja ideju smrti. „Zapadna medicina razmatra binarno stanje: ili živo ili mrtvo. Međutim, kao što vidimo, biološki procesi nisu on-off sistem”, kaže američki psiholog Richard Davinson.

“Svijest ne nestaje”

Otuda hipoteza: ljudska svijest “živi” neko vrijeme nakon zaustavljanja svih bioloških mehanizama. Sasvim je moguće da su tibetanski monasi naučili o tome prije mnogo vjekova kao što su i naučili da „kontrolišu umiranje“.

Davinsonov tim istražio je desetine budista u tukdamu. Glavni indikatori tijela mjereni su za vrijeme meditacije i nakon smrti. Ispostavilo se da se tijelo u ovom stanju zaista mnogo sporije razgrađuje.

Druga stvar je mozak. Elektroencefalografija 13 mrtvih budista nije otkrila nikakve impulse.

Oglas

Istina, naučna zajednica je skrenula pažnju na važan detalj: monasi su proučavani 26 sati nakon njihove smrti.

„Nažalost, većina budističkih manastira u Indiji nalazi se na teško dostupnim mjestima“, primećuje antropolog Dylan Lott. “Međutim, indirektni dokazi sugerišu da nakon što vitalni organi prestanu raditi, mozak šalje signale još nekoliko sati. I tokom ovog perioda, svijest, očigledno, ne odlazi.”

Različite verzije

Naučnici su zainteresovani za prve minute nakon srčanog zastoja. To je zato što se nauka bori sa pitanjima o prirodi svijesti: šta je ona i gde se nalazi? Konačno, stručnjaci su se okrenuli stoljetnim vjerskim običajima.

Možda vas zanima:  Nova studija: Vidljivi Univerzum bi mogao biti džinovska crna rupa

Ruski naučnici bili su među prvima koji su to učinili. Prije dvije godine, Institut za mozak Ruske akademije nauka dogovorio je sa 14-tim Dalaj Lamom, duhovnim vođom tibetanskog budizma, da osnuju dva istraživačka centra u manastirima u južnoj Indiji. Lame su također proučavane u dubokoj meditaciji.

Utvrđeno je da tokom “uranjanja” tijelo mnogo manje reaguje na signale iz vanjskog svijeta. I to se dešava automatski, bez učešća svijesti.

Ovaj fenomen je najizrazitiji u tukdamu. Tijelo pokojnika izgleda kao da je zaspao, nema znakova raspadanja, a koža je elastična.

Oglas

“Svaka normalna osoba, kada uđe u sobu sa mrtvim, doživi određenu odvojenost, nespremnost da priđe, nelagodu. Ali kod tukdama od ovoga nema ništa — čak postoji osjećaj neke vrste smirenosti“, kaže akademik Svjatoslav Medvedev, šef Instituta za mozak Ruske akademije nauka.

Zašto je to tako ne zna se sa sigurnošću. Možda tonus tijela nakon smrti održava mozak, u kojem je sačuvana neka vrsta aktivnosti.

„Druga verzija: pod uticajem meditacije, prilikom umiranja, oslobađaju se neke supstance koje štite ćelije od raspadanja“, dodaje naučnik. Ali za sada nema odgovora na ova pitanja. Istraživanja fenomena “post-mortem meditacije” će se nastaviti.

Izvor: anomalien.com