Umjetna inteligencija

Martin Rees: Umjetna inteligencija će postati dominantna vrsta na planeti

275

Britanski astronom Lord Martin Rees tvrdi da je vanzemaljski život već otkriven i predstavlja ga umjetna inteligencija, a ne mali zeleni ljudi.

intervjuu za BBC, Martin Rees je rekao da je umjetna inteligencija oblik vanzemaljskog života koji vodi do novog koncepta: vrhunca darvinističke evolucije, što bi moglo značiti kraj uloge čovječanstva kao dominantne vrste na planeti:

Oglas

“Možda će proći još samo jedan ili dva vijeka prije nego što ljude nadvlada ili nadmaši neorganska inteligencija. Ako se to dogodi, naša vrsta bi bila samo kratak prekid u istoriji Zemlje prije nego što mašine preuzmu vlast.

“Mnogi pretpostavljaju da su ljudska bića vrhunac inteligencije, ali moguće je da naša vrsta predstavlja samo prelaznu fazu na putu ka umjetnim umovima.

„Ovo bi moglo objasniti zašto Svemir izgleda tako prazan od organskog života. Ako je evolucijski prijelaz na neorgansku inteligenciju neizbježan širom Univerzuma, malo je vjerovatno da će naši teleskopi uhvatiti inteligenciju sličnu ljudskoj u djeliću vremena kada je još bila utjelovljena u tom obliku.

“Možda je vjerovatnije da su vanzemaljci udaljeno elektronsko potomstvo drugih organskih stvorenja koja su postojala davno.”

Oglas

Neki naučnici prepoznaju mogućnost postojanja drugih oblika inteligencije koji nisu povezani sa organskim bićima. Uostalom, posljednjih godina umjetna inteligencija se sve više uvodi u različite sfere ljudskog života.

Možda vas zanima:  1000 godina stara tijela vanzemaljaca sa tri prsta pokazana u meksičkom parlamentu

Možemo samo nagađati kakva će biti budućnost i da li će umjetne inteligencije biti “vanzemaljci” kako je sugerisao Rees.

Ako se to dogodi, to bi mogao postati sljedeći korak u evoluciji. Možda će doći vrijeme kada će čovječanstvo završiti svoju sudbinu i kada će novi oblik inteligencije preuzeti vlast.

Stoga je sasvim moguće da je na drugim planetama umjetni život već preuzeo kontrolu u svoje ruke.

Izvor: anomalien.com

Foto naslovnice: Peace,love,happiness sa Pixabay

Oglas