Univerzum crna rupa

Nova studija: Vidljivi Univerzum bi mogao biti džinovska crna rupa

265

Koncept opisan u ovom radu izgleda toliko jednostavan da je zapanjujuće da to niko ranije nije uradio: preslikati mase i polumjere svih kategorija objekata, od subatomskih čestica do superklastera galaksija, na globalnu kartu.

Sada kada su dr. Charles Lineweaver i diplomirani student Vihan Patel to konačno uspjeli, rezultati studije postavljaju neka vrlo intrigantna i možda čak i zabrinjavajuća pitanja.

Oglas

Lineweaver i Patel koristili su logaritamski dijagram, jer ništa drugo nije moglo pokriti tako širok raspon vrijednosti veličine i mase.

Neka područja su potpuno “zabranjena” poznatim zakonima fizike, i tu na scenu stupa kvantna mehanika.

„Kvantna mehanika zamagljuje samu prirodu onoga što zaista znači biti jedan objekat“, rekao je Patel.

Možda najznačajniji dio dijagrama (ispod) je crna linija koja odvaja područje označeno kao “zabranjeno gravitacijom” od prostora naseljenog poznatim objektima.

Oglas

Crne rupe se nalaze duž ove linije.

“Što crna rupa ima veću masu, to je manja njena gustina”, objasnio je Lineweaver.

Iako je lijeva strana linije teoretska, astronomi su promatrali raspon veličina crnih rupa od ostataka zvijezda u kolapsu do najvećih supermasivnih crnih rupa da bi uspostavili i shvatili ovaj obrazac.

logaritam
Logaritamski grafikon mase i poluprečnika svih kategorija objekata u Univerzumu i „zabranjene“ zone oko njih.

Međutim, ako pratimo liniju, saznajemo da se cijeli vidljivi Univerzum – područje unutar Hubbleovog radijusa (volumena) – također nalazi na ovoj liniji.

Drugim riječima, da je crna rupa iste veličine kao Univerzum koji vidimo, tada bi imala istu gustoću kao Univerzum.

Možda vas zanima:  Što leži izvan horizonta događaja: Crne rupe i njihove tajne

Možda je naš Svemir džinovska crna rupa? Ako je odgovor da, šta to znači?

Oglas

Lineweaver je napomenuo da on i Patel nisu prvi naučnici koji se pitaju da li bi cijeli Svemir mogao biti crna rupa, iako su drugi do te ideje došli na druge načine.

Mjera mase koju su odabrali Lineweaver i Patel uključuje tamnu materiju i tamnu energiju (pošto su energija i masa zamjenjive).

Kako se Svemir unutar Hubbleovog radijusa povećavao u veličini, tako se povećavala i njegova ukupna masa/energija zbog povećanja tamne energije.

Prije nekoliko milijardi godina, kada je Hubbleov radijus bio mnogo manji, Univerzum je također bio u liniji crnih rupa, pa je malo vjerovatno da je njegov položaj samo slučajnost.

Lineweaver napominje da postoji horizont događaja oko vidljivog Univerzuma (što znači da je 94% galaksija u Svemiru stalno izvan našeg dosega), baš kao što postoji oko crne rupe, a ovo je samo jedna od paralela između njih.

Međutim, Lineweaver je također naglasio da je Univerzum crna rupa zahtijeva pretpostavku da je sve izvan Hubbleovog radijusa “Minkowski prostor” nulte gustoće (grubo govoreći, vakuum).

Oglas

Većina kozmologa, uključujući Lineweavera, smatraju ovo lošom pretpostavkom, ostavljajući nejasne implikacije njihove globalne mape.

“Svemir bi mogao biti crna rupa iznutra prema van”, dodao je.

Sve u svemu, naučnik vjeruje da ovo pitanje zahtijeva mnogo više razmišljanja.

Možda vas zanima:  Drevna kineska legenda: Mjesec je izgradila vrlo napredna ljudska civilizacija

Prepreka odgovoru na pitanje da li je Univerzum crna rupa, ili barem nešto povezano s njom, je to što ne znamo ništa o unutrašnjem funkcionisanju crnih rupa.

Trenutni Univerzum
Kao polaznu tačku, autori su nacrtali starost Univerzuma u odnosu na temperaturu i odredili vrijeme u kojem se sve moglo formirati.

Kao što su primetili Stephen Hawking i Roger Penrose, opšta teorija relativnosti i kvantna mehanika daju različite odgovore na takva pitanja, a ova kontradikcija nije nestala.

Grafikon također postavlja pitanja o prirodi početaka Svemira.

Oglas

„Na manjem kraju, mjestu gde se susreću kvantna mehanika i opšta teorija relativnosti je najmanji mogući objekat – instanton“, rekao je Patel.

“Ovaj zaplet sugeriše da je Svemir možda započeo kao instanton, koji ima specifičnu veličinu i masu, a ne singularitet, koji je hipotetička tačka beskonačne gustoće i temperature.”

Instanton je posebna vrsta fluktuacije kvantnog polja u vakuumu, u kojoj se snažno polje gluona spontano rasplamsava i gasi.

Iako se pojam “singularnost” mnogo više povezuje u javnoj svijesti sa Velikim praskom, Lineweaver je rekao da bi ljudi trebali bolje upoznati instanton, koji on smatra vjerodostojnijim modelom za nastanak svemira.

Studija je dostupna javnosti na American Journal of Physics.

Izvor: anomalien.com

Oglas