Zona sumraka u oceanu

“Zona sumraka”: Najtajanstvenije mjesto na Zemlji

754

Jeste li znali da Zemlja ima zvaničnu “zonu sumraka”? To je čudno i uglavnom neistraženo, sablasno okruženje, prepuno misterioznih blistavih životinja toliko jedinstvenih da bi mogle biti i vanzemaljci… I u njemu se nalaze neke od najvećih misterija prirode ikada!

Šta je Zemljina zona sumraka?

Da li je moguće da Zemlja ima skriveno mjesto samo izvan ljudskog vidokruga, prepuno izvanrednih i neprimjećenih vrsta? Prepuna čudnih, blistavih životinja koje ni naša najluđa mašta nije mogla dočarati, stvarajući ekosistem toliko neuhvatljiv i jedinstven da bi mogao biti i vanzemaljski? Da jeste!

Oglas
Vodeni svijet
Foto: k10legs sa Pixabay

Između 200 i 900 metara ispod površine okeana, nalazi se zona sumraka – koja se još i naziva “mezopelagična” ili “srednja pelagička zona” – proteže se od tačke u kojoj sunčeva svjetlost počinje da nestaje, do dubina gde se sva svjetlost potpuno gubi.

Moguće je zaroniti dovoljno duboko u tu zonu, ali je ljudi jedva istražuju – uglavnom zato što je izvan dosega za nespecijalističke ronilačke ekspedicije, a sa druge strane nije dovoljno duboka da bi bila primarna meta za skupe podmornice koje šaljemo na morsko dno. Dakle, zona sumraka je zanemarena sredina, ali sada postoji veće interesovanje za daljnja istraživanja.

Što se tiče životinja koje tamo žive, to je područje mora prepuno misterioznih, često svjetlećih stvorenja. Male ribe koriste užarene unutrašnje organe – ili fotofore – kao oblik kamuflaže koji se naziva “kontra-osvjetljenje”.

Zahvaljujući toj sposobnosti, one izgledaju kao zalutali fotoni sunčeve svjetlosti koji se još uvijek probijaju kroz vodu, smanjujući njihovu siluetu i čuvajući ih od predatora.

Možda vas zanima:  Paul Amadeus Dienach: Vremenski putnik koji je otputovao u 3906. godinu
Oglas

Međutim, druga stvorenja koriste svoj sjaj iz različitih razloga – uključujući noćnu morsku ribu (koja ga koristi kao mamac) ili vampirsku lignju zlokobnog zvuka (koja prska blistavu tečnost kao odbrambeni mehanizam).

A tu su i mnogi stanovnici dubokog mora koji koriste svoju luminiscenciju da privuku parove – poput ptica i njihovog perja.

I, što je značajno, zona sumraka je također dom sićušnim čekinjama – vrsti ribe koja je zapravo najzastupljenija pršljenasta vrsta na planeti, sa populacijom koja seže do hiljada milijardi jedinki.

Možda je zona sumraka uglavnom neistražena, ali je očito ogromno okruženje i sastavni dio morske ekologije. Tek nedavno smo otkrili da veliki oceanski grabežljivci, poput kitova i morskih pasa, redovno rone u zonu sumraka kada se hrane.

Tamo je ogromna populacija krila, a kril se nalazi na dnu lanca ishrane. Dakle, zona sumraka je ključna baza za sav morski život i, šire, sav život na zemlji.

Slično tome, ovaj neiskorišteni svijet oceana mogao bi imati veliki uticaj na našu klimu. S obzirom na ogroman broj životinja koje je naseljavaju, zona sumraka također je domaćin ogromne dnevne masovne migracije – s hiljadama stvorenja koja “posjećuju” površinu i u suštini uklanjaju ugljik iz atmosfere.

Oglas

Uzmite, na primjer, salpe, koje su čudna, gnjecava stvorenja od mrlja koje ste možda već vidjeli isprane na plažama. Nadimak im je „okeanski usisivači“, jer se hrane algama (koje se hrane ugljikom), prije nego što ga probave i ponovno odlože dublje u more.

Možda vas zanima:  Jesu li naučnici na pragu otkrića pete sile prirode?

Iako zapravo ne znamo šta se događa s tim ugljikom nakon toga, izmet salpe se smatra jednim od mnogih načina majke prirode za samočišćenje okoline.

Ali, problem s analizom oceanske zone sumraka je u tome što je mnogo toga što znamo još uvijek izgrađeno na pretpostavkama. Zonu je tek 1930-ih otkrila američka mornarica, koja ju je navodno zamijenila za oceansko dno, jer je prenaseljena milijardama sitnih riba.

Standardne sonarske tehnologije nisu sposobne za skeniranje pojedinačnih vrsta, ali neke procjene tvrde da bi u zoni sumraka moglo biti više riblje biomase nego u ostatku oceana zajedno.

Korali
Foto: M W sa Pixabay

To je misteriozni svijet koji čeka da bude istražen, ali je i pod sve većom prijetnjom. Kako ribarske mreže love sve dublje i dublje u potrazi za onim što im treba (uključujući kril za krilovo ulje), zona sumraka se smanjuje prije nego što smo je uopće počeli pravilno proučavati.

Prema biologu Heidi Sosik, mi smo na ivici “zlatne groznice u zoni sumraka” – izazivajući dramatične i katastrofalne posljedice za ocean u cjelini. Uzmimo za primjer prekomjerni ribolov s povećanim zagađenjem mora, što potiče cijele vrste da se presele, a cijeli ekosistemi su pod pritiskom da se prilagode ili nestanu.

Oglas

Zona sumraka je neistraženo carstvo gotovo potpuno strano nauci, ali ono bi moglo sadržavati tajne za razumijevanje šireg prirodnog svijeta i cijelog života na Zemlji – ako radimo na tome da ga očuvamo…

Zona sumraka u oceanu

Izvor: watchmojo.com

Foto naslovnice: Stefan Keller sa Pixabay