Crvenokosi divovi Sjeverne Amerike: Jesu li zaista postojali?

257
Preslušaj članak

Jesu li u Sjevernoj Americi zaista postojali crvenokosi divovi od 3 metra? Teško je sa sigurnošću potvrditi tako nešto, ali priča koju ćete upravo pročitati zbunjuje istraživače do danas.

A priča započinje ovako…

Oglas

Tokom prethodnog vijeka, tačnije 1911. godine, dva rudara su u potrazi za guanom (izmetom šišmiša) u pećinama Nevade navodno naišli na nevjerovatno otkriće.

Pronašli su oko 60 misterioznih divovskih skeleta, koji su bili visoki oko 3 metra.

Ovo neobično otkriće, kasnije je postalo poznato kao “Divovi Lovelocka”.

Iako je ovaj slučaj dokumentovan u biografiji rudarskog inžinjera Johna T. Reida iz 1935. godine, nikada nije pronađen nijedan konkretan dokaz koji bi potvrdio postojanje kolosalnih skeletnih ostatataka, prenosi archeology-world.com.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Ipak, u zasebnim iskopavanjima iz 1912. i 1924. godine, u pećinama Lovelocka su otkrivene mnoge druge drevne relikvije, uključujući i poprilično korištene sandale, sa impresivnom dužinom od 49 centimetara.

Divovi Lovelocka pecina Lovelock u Nevadi
Pećina Lovelock u Nevadi; Foto: BLM NevadaCC BY-SA 2.0, preko Wikimedia Commons

Prema vijekovnim legendama lokalnih indijanaca, postojali su strašni crvenokosi divovi svijetle puti, koji su došli preko okeana.

Ovi crvenokosi divovi su započeli rat protiv domorodačkih plemena koja su živjela u regiji blizu Lovelocka, usamljenog grada smještenog oko 140 kilometara sjeveroistočno od Rena.

Nepoželjni crvenokosi divovi su nakon iscrpnog rata koji je trajao godinama konačno poraženi i stjerani u pećinu gdje je nad njima izvršen masovni pokolj, prema pričama naroda Paiute.

Stručnjaci vjeruju da ove priče nisu ništa drugo osim pukih legendi, ali izgleda da izvještaji o otkrićima divovskih skeleta u području Lovelocka prije nekoliko decenija, ne idu u prilog ovim tvrdnjama.

Možda vas zanima:  "Izgubljeni grad Z" u Amazoniji i nestanak pukovnika Percyja Fawcetta

Kasnijim radiokarbonskim datiranjem, otkriveno je da su fragmenti ljudskih kostiju i billjnog materijala pronađenog u pećini, stari između 2030. i 1218. godine p.n.e.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Osim toga, u pećini Lovelock je pronađen otisak ruke koji je bio dvostruko veći od prosječnog dlana današnjih ljudi.

U jednom članku iz 1931. godine, objavljenom u Nevada Review-Mineru, spominje se otkriće dva velika mumificirana skeleta na suhom jezeru blizu Lovelocka.

Prema ovom izvještaju, skeleti su bili visoki 2,6 metara, odnosno 3 metra.

Ostaci skeleta su opisani kao osobe koje su imale crvenu kosu.

Iako neki stručnjaci vjeruju da crvenkasta nijansa kose, može biti uzrokovana izloženošću okolini, izgled skeleta se uklapa u priče plemena Paiute o crvenokosim divovima koje su oni nazivali Si-Te-Cah.

Si-Te-Cah su na njihovu zemlju došli preko okeana iz daleke zemlje, prije nekih 3.000 godina, u čamcima od trske.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Paiute narod ovu rasu divova opisuje kao izuzetno visoku i snažnu. Bili su su divlji i nasilni, te su se neprestano sukobljavali sa pripadnicima njihovog plemena, sve dok konačno nisu poraženi.

Sva plemena iz tog područja, udružila su snage kako bi ulovila i istrijebila te varvare.

Posljednji od divova, pronašli su sklonište u pećini Lovelock, ne znajući da će ona postati njihova grobnica.

Nakon što su na njih ispalili mnoštvo strijela, domoroci su zapalili vatru na ulazu u pećinu i nijedan od crvenokosih divova nije preživio.

Možda vas zanima:  Atlantida: 5 glavnih teorija o izgubljenom gradu

I dalje se vode žustre rasprave da li su zaista postojali misteriozni crvenokosi divovi iz Lovelocka. A je li ova priča samo obični mit ili u njoj ima istine, neka svako odluči za sebe.

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE