Lica iz Belmeza

Lica iz Bélmeza: Neobjašnjivi fenomen bez odgovora

726

Godine 1971., na betonskom podu kuhinje jedne kuće u Bélmezu de La Moraleda, malom selu u Andaluziji, počele su se pojavljivati ​​čudne mrlje. Jezive mrlje su izgledale kao lica ljudi, što je pokrenulo interes za “Lica iz Bélmeza” koji će trajati desetljećima.

U augustu 1971. godine, María Gómez Cámara primijetila je mrlju koja se formirala na betonskom podu kuhinje, koja je kasnije izgledala kao uznemirujuće lice. Ne samo to, već se činilo da se mrlja pomiče s mjesta na mjesto.

Oglas

María je pokušala obrisati lice, ali ništa nije pomoglo. Njen suprug i sin su uništili mrlju sjekirom i ponovno cementirali pod.

No, ispostavilo se da su njihovi napori bili uzaludni. Lice se ponovno pojavilo sedmicu dana kasnije, zajedno s drugima. Glasine su se brzo proširile i svi su govorili o “kući lica”, što je privuklo mnogo posjetitelja. Svi su željeli vidjeti ovaj neobjašnjivi fenomen svojim očima.

Lica iz Belmeza

Stručnjaci iz svijeta parapsihologije brzo su stigli na ovo mjesto i složili se u tome da je fenomen velika misterija. Navodno su čak zabilježili psihofonije u kući. Prema lokalnoj legendi, kada su ljudi ispitivali pod dok su istraživali imanje, ispod su pronašli ukopane kosture.

Nakon tog otkrića, novi pod je izliven u betonu i svi su mislili da je fenomen zauvijek nestao. Ali dvije sedmice kasnije, počela su se pojavljivati ​​novo lica, različita od prethodnih.

Međutim, skeptici vjeruju da je čitav slučaj bio prijevara. Došli su do zaključka da je obitelj koristila neku vrstu boje ili kemijskog sredstva kako bi stvorila slike kao način privlačenja turista i ostvarivanja profita.

María Gómez Cámara preminula je 2004. godine, ali čudne mrlje, možda sada još više izobličene, i dalje su tu.