Rudolph Fentz: Čovjek izvan vremena

991

Danas u našem virtualnom vremeplovu putujemo u grad u kojem počinje i završava jedna čudna priča koju ćemo podijeliti sa vama.

Ova priča počinje u ljeto 1951. godine kada se na ulicama New Yorka, pred očima njegovih zbunjenih stanovnika, od niotkuda odjednom materijalizovao mladić od oko 30-tak godina.

Times Square
Times Square sredinom 20 vijeka; PDM 1.0

Odmah se dalo primijetiti da čovjek ne pripada ovom vremenu i mjestu, posebno zbog frizure koja je bila veoma zastarjela, dugih brkova na licu i njegovoj odjeći koja je nevjerovatno podsjećala na modu iz sredine 19. vijeka.

Prema riječima svjedoka, zbunjeni mladić se nakon iznenadnog pojavljivanja u sred gradske vreve panično počeo osvrtati oko sebe i dao petama vjetar.

Tragična sudbina

Nije prošla ni minuta, a već je ležao mrtav na cesti, nakon što je što ga je udario automobil, dok siroti vozač nije ni znao šta ga je snašlo.

Policija je ubrzo bila na mjestu nesreće, ali sve što su mogli učiniti je da konstantuju smrt ovog mladića. Ako već sama pojava ovog čovjeka nije stvorila dovoljno konfuzije, naknadni pregled njegovog tijela u mrtvačnici sigurno jest.

Neobični predmeti

Policajci su kod njega pronašli veoma neobične predmete:

  • Kovanicu od 5 centi, koja mu je davala pravo kupovine pića u baru čije je ime bilo nepoznato i najstarijim stanovnicima ovog područja;
  • Račun za brigu o konju i pranju kočije koju je izdala staja koja se nalazila na aveniji Lexington, a koja nije bila navedena ni na jednom popisu adresa;
  • Oko 70 dolara u starim novčanicama;
  • Vizit karticu sa imenom Rudolpha Fentza i adresom Fifth Avenue;
  • I konačno, pismo poslano na tu adresu iz Philadephije, datirano na juni 1876. godine;
Možda vas zanima:  Alberto Gordoni: Čovjek koji je nestao i pojavio se poslije 22 godine bez znakova starenja

Ni na jednom od pronađenih predmeta nisu se vidjeli znakovi starenja ili istrošenosti, a to se posebno odnosilo na pismo koje ni približno nije izgledalo kao da ima 75 godina.

Istraga slučaja

Slučaj je dodijeljen Hubertu V. Rihmu, kapetanu njujorške policije iz Odjela za nestale osobe. Ono od čega je kapetan odlučio da počne, bila je adresa navedena na vizit kartici, Fifth Avenue, ali to ga nije dovelo apsolutno nigdje.

Adresa je još postojala, ali ga je vlasnik koji je stanovao tu uvjeravao da nikada nije čuo za nekoga po imenu Rudolph Fentz.

Ni detaljna pretraga telefonskih imenika iz tog vremena, nije urodila plodom. Čovjek kao da uopšte nije postojao; nije bilo otisaka prstiju, niti je bilo ko prijavio njegov nestanak od momenta njegove smrti.

Rudolph Fentz Jr.

Ipak, uporno pretraživanje adresara se konačno isplatilo. U jednom od njih, iz 1939. godine, Hubert je pronašao ime Rudolph Fentz Jr.

Međutim, na toj adresi je sada stanovao srednjovječni bračni par, koji je ovaj put rekao da se sjeća starog vlasnika i da je imao otprilike oko 60 godina i da je radio tu negdje u blizini.

Nakon što se povukao u mirovinu 1940. godine, preselio se iz stana, ali oni nisu znali gdje.

Preko bankovnog računa koji je pripadao Rudolphu, Hubert je otkrio da je ovaj čovjek umro 1946. godine. Otkriveno je i da je njegova žena, sada udovica, još uvijek bila živa i da stanuje na Floridi.

Nakon što ju je kontaktirao, ništa nije bilo neobično o Rudolphu Fentzu Jr., ali kad su počeli razgovarati o njegovom ocu, žena je rekla da je otišao na noćnu šetnju 1876. godine u dobi od 29. godina i nikada se više nije pojavio.

Možda vas zanima:  Louis Le Prince: Pronalazač kamere koji je nestao pod misterioznim okolnostima

Urbana legenda

Šta se desilo sa ocem Rudolpha Fentza Jr., ne bi znali reći, ali ova priča se vrtila sve do 2001. godine kada se istraživač folklora, Chris Aubeck, odlučio pozabaviti ovim slučajem.

Ne mogavši pronaći nikakve pisane tragove u novinama, ili bilo čemu što bi posvjedočilo o postojanju Rudolpha Fentza iz vremena kada se slučaj navodno desio, zaključio je da je ova priča obična fikcija.

Ali, isto tako Chris nije mogao pronaći ni porijeklo ove fikcije.

2002. godine, još jedan istraživač je odlučio da istraži ovaj slučaj. Pastor George Murphy, otkrio je porijeklo ove priče u časopisu Collier’s u septembarskom izdanju iz 1951. godine.

Časopis je sadržavao rubriku kratkih priča, naziva “I’m scared” (Bojim se). Autor priče o Rudolphu Fentzu, bio je poznati pisac naučne fantastike Jack Finney.

Konačno, neobični slučaj Rudolpha Fentza, bio je proglašen urbanom legendom sa izmišljenim ljudima i događajima.

Novi dokazi

To je trajalo sve do 2007. godine, kada su u arhivi novinske agencije Berlin News navodno pronađene novine koje su bile datirane na april 1951. godine, a u kojim se nalazila priča o Rudolphu Fentzu, i to ista onakva koja se prepričavala decenijama – nekoliko mjeseci prije priče Jacka Finneya.

Osim toga, javili su se i drugi istraživači sa tvrdnjama da su pronašli dokaze o stvarnom Rudolphu Fentzu i dokaze o njegovom nestanku 1876. godine u dobi od 29 godina.

Pri samom kraju ove priče, još nam samo preostaje da sebi postavimo neka pitanja o ovom čovjeku i (ne)stvarnosti u kojoj postojimo:

Je li Rudolph Bentz bio stvarna ličnost ili izmišljeni lik mašte Jacka Finneya?

Može li verzija Jacka Finneyja, onako kako ju je ispričao, zapravo biti prikrivena verzija stvarnih događaja, sa ciljem prikrivanja slučaja kao naučno-fantastične fikcije?

Ako je Rudolph Fentz bio stvaran, šta mu se desilo? Je li slučajno upao u neku vremensku pukotinu ili drugu dimenziju i pojavio se u 1951. godini?

Da li su ga možda oteli vanzemaljci i možda je zbog dilatacije vremena završio u budućnosti nakon što su ga oslobodili?

Ili je istina o ovom čovjeku potpuno drugačija od svega što možemo i zamisliti?

Na kraju ovog članka, možemo samo zaključiti da ovaj slučaj ostaje zagonetka koja vjerovatno neće biti riješena u bližoj budućnosti, a možda i nikada.

Ako je Rudolf Fentz zaista bio stvarna ličnost, odgovore na ovu misteriju je ponio sa sobom u grob.

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira37
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni105
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci37
Stonehenge
Skrivena Istorija69
Novosti38
PODRŽITE RAD OVE STRANICE