Pad vanzemaljske letjelice u Brazilu 1996. godine: Šta se desilo?

1.1k

Stanovnici brazilskog grada Varginha (Varžinja) su 2006. godine svjedočili nečemu što je zauvijek promijenilo njihove živote. Radilo se o padu NLO-a, naknadnim susretima sa vanzemaljcima i nastojanjima autoriteta da prikriju ovaj događaj.

Varginha NLO incident, koji je medijski bio široko popraćen, izazvao je veliko uzbuđenje u Brazilu. Zbog sličnosti sa padom NLO-a koji se desio u Roswellu 1947. godine, ovaj događaj nazvan je “Brazilski Roswell“.

Iako je vlada demantovala da se bilo šta neobično dogodilo te godine, jedan od senatora iznio je javne tvrdnje da postoje klasifikovani materijali i veoma ubjedljivi dokazi, koji se skrivaju od očiju javnosti.

Nećemo tvrditi (kao što nikada ne tvrdimo) da je ovo što slijedi u narednim redovima istinito ili ne, ali svakako ćemo još jednu čudnu priču dodati u našu knjigu misterija koju pišemo na ovoj stranici.

Pad NLO-a i dolazak vojske

1996. godine u januaru, na nebu iznad Varginhe zbio se jedan veoma čudan događaj. Mještani ovog grada svjedočili su padu nepoznatog letećeg objekta veličine autobusa, koji je bio u obliku cigare.

Taj objekat je polako padao prema tlu, sve dok se konačno nije srušio u jedno polje u blizini grada. Jedan od svjedoka, koji se našao u blizini za vrijeme ovog događaja je bio Carlos de Souza:

“Jedna strana mu je bila potpuno odvojena i iz nje se širio bijeli dim, a ne crni dim koji bi proizveo običan požar”

Carlos je izašao iz vozila i ono što je odmah osjetio bio je miris amonijaka, ili nešto poput mirisa zagorjelog jajeta.

Možda vas zanima:  Dajsonove sfere: U potrazi za "tehnopotpisima" vanzemaljskih civilizacija

Smrad koji se širio sa mjesta gdje se srušio NLO, bio je tako nesnosan i jak da je morao prekriti svoj nos majicom koju je imao na sebi.

Znao je da je to nešto potpuno drugačije od bilo čega što je prije vidio ili čuo u svom životu. Cijela stvar u vezi ovoga mu je bila veoma čudna.

Nedaleko od sebe, Carlos je primjetio nešto nalik na alumijsku foliju. Kada ju je podigao sa zemlje, bila je je veoma tanka i lagana. Nakon što ju je zgužvao, folija se ponovo vratila u prvobitno stanje.

Vrlo brzo iz vojne baze udaljene oko 40 kilometara, pojavili su se vojni kamioni, a vojska mu je uz pretnju oružjem, naredila da napusti to mjesto.

Nedugo zatim, vojska je opkolila grad, blokirala većinu ulica, i naravno, zabranila pristup civilima.

Nešto je u gradu

Nekoliko dana poslije, grupa djevojaka u dobi od 14 do 21 godinu je svjedočila o susretu sa “čudnim stvorenjem” na ulicama grada oko 15.30.

Kada su primjetile to biće, bilo je od njih udaljeno samo nekoliko metara. Bilo je visoko oko 120 cm sa tamno-sivkastom kožom, velikom glavom, stopalima u obliku slova “V” i upečatljivo crvenim očima.

Uplašeno, kao što su i one same bile, stvorenje je pobjeglo od njih.

2010. godine, Brazilska vojska je potvrdila da su tri preplašene djevojke otrčale do beskućnika koji je u gradu bio poznat kao “Mudino” i ispričale mu šta su vidjele.

Mrtvi vanzemaljac

Navodno, stvorenje su kasnije satima proganjala dva policijska vozila cestom koja je vodila pored velikog polja. Na kraju, jedan od policajaca, Marco Chereze je konačno uhvatio stvorenje i odvezao ga do najbliže bolnice.

Možda vas zanima:  Kardaševa skala: Klasifikacija vanzemaljskih civilizacija u Svemiru

Kasnije je izjavio, nakon što ga je ostvario fizički kontakt sa bićem, da se iz njega počeo širiti neopisiv smrad i koža po cijelom tijelu mu je postala ljepljiva i masna.

Razboljelo se od neke čudne bolesti, od koje nije moglo da ozdravi. Bilo mu je sve gore i gore, dok ga ta bolest poslije nekoliko sedmica nije dokrajčila.

Jedan od “zviždača”, pod pseudonimom “Military X”, kasnije je tvrdio da je učestvovao u transportu mrtvog tijela tog bića iz bolnice Varginha do obližnje vojne baze:

“Vidio sam kutiju, kutiju na stolu od nehrđajućeg ćelika. Tamo su bili medicinski stručnjaci i analitičari sa blokovima za bilješke. Svi su bili uplašeni, i kada sam pogledao oko sebe, primjetio sam nešto novo – neku čudnu životinju sa kožom koja je bila veoma masna, nešto poput silikona”

“Ono što je najviše privuklo moju pažnju je stopalo tog stvorenja. Bilo je veličine dva prsta u obliku slova “V”. I to je ono što me uvjerilo da to nije bila normalna osoba”

Šta se desilo u Varginhi?

Ovaj incident je ubrzo privukao pažnju svjetskih medija. Sve ovo je dodatno pojačalo interes i znatiželju javnosti, a istraživači iz svih krajeva svijeta su otputovali u Varginhu da bi otkrili šta se tamo desilo. Sve ovo je još samo više proširilo misteriju oko ovog događaja.

Na ovu temu, objavljene su mnoge knjige, dokumentarci i članci sa različitim tumačenjima. Varginha NLO incident postao je predmet žučnih rasprava među istraživačima koji se bave ovom tematikom, kao i među najtvrdokornijim skepticima.

Možda vas zanima:  Fermijev paradoks: Zašto nas vanzemaljci ne kontaktiraju?

Za sada ne postoji definitivni odgovor šta se to tačno dogodilo 1996. godine u Brazilu, ali istina je uvijek skrivena negdje u sredini – između stvarnosti i mašte.

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.