Göbekli Tepe: Mjesto gdje je počela civilizacija

761

Göbekli Tepe, arheološka lokacija koja se nalazi u današnjoj Turskoj, nije samo obično drevno nalazište – to je najstariji poznati kompleks hramova na svijetu, čija istorija seže više od 12.000 godina.

Otkriće Göbekli Tepe-a dogodilo se 1960-ih godina, od strane turskih arheologa. Tokom istraživanja, arheolozi su otkrili niz stubova u obliku slova T koji su virili iz zemlje. Ovi stubovi su bili visoki do 6 metara, sa oslikanim reljefima koji su prikazivali ljude, životinje i nebeske simbole.

Gobekli Tepe
Foto: ImmanuelleCC BY-SA 4.0, Wikimedia Common

Göbekli Tepe: Zadivljujuća enigma

Starost ovog nalazišta izaziva zbunjenost u arheološkim krugovima, jer ukazuje da su složene društvene strukture postojale znatno ranije, nego što se prvobitno smatralo.

Zadivljujuće je da svrha ovih stubova nije bila samo dekorativnog karaktera. Tehnički podvizi potrebni za izgradnju ovih hramova – transport i obrada kamenih megalita – bili su (gotovo) nemogući za to vrijeme.

Svrha ovog arheološkog nalazišta, i dalje je u žiži rasprava među stručnjacima. Dok neki smatraju da je Göbekli Tepe bio obredno mjesto, drugi vjeruju da je njegova kulturna i društvena uloga bila mnogo složenija, referirajući na snažnu i duboku povezanost sa prirodom i Svemirom.

Gobekli Tepe Turska
Foto: Sue FleckneyCC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Nevjerovatno znanje

Drevni graditelji hrama su pažljivo transportovali ogromne kamene stubove, teške tonama, i postavljali ih koristeći primitivne alate. Njihova sposobnost i inženjersko umijeće postaju očigledni kroz ovaj monumentalni poduhvat.

Stubovi su postavljeni tako da stvaraju kružne strukture, sa centralnim stubovima u sredini, da bi bili poravnati sa astronomskim događajima.

Možda vas zanima:  Drevni biblijski grad Sodoma je uništen udarom asteroida?

Ovo ukazuje na duboko razumijevanje Svemira, koje su posjedovali oni koji su izgradili ovaj hram.

Jedna od najvećih misterija vezanih za ovo mjesto je: Zašto je napušteno nakon vijekova korištenja? Postoje mišljenja da je ovaj kompleks namjerno zakopan, možda sa ciljem skrivanja od budućih generacija.

Gobekli Tepe u Turskoj
Foto: Radosław BotevCC BY 3.0 PL, Wikimedia Commons

Svjetsko kulturno naslijeđe

Göbekli Tepe danas služi kao podsjetnik na inventivnost i složenost drevnih kultura. Prisliljava nas da ponovo razmotrimo vremenske okvire i sposobnosti naših predaka.

Neke teorije sugerišu da su znanje i tradicije, koji su se razvili u ovim hramovima, znatno utjecali na kasnije civilizacije, kao što su Sumerska i Egipatska.

2018. godine, Göbekli Tepe je dobio status UNESCO-vog svjetskog kulturnog naslijeđa – što svjedoči o njegovom izuzetnom istorijskom i kulturnom značaju.

Neriješena misterija

Priča o Göbekli Tepe, daleko je od kraja. Arheolozi i istraživači nastavljaju razotkrivati njegove tajne, pružajući nam dublje uvide o njegovoj svrsi i ljudima koji su ga izgradili.

Göbekli Tepe je i dalje neriješena misterija, kao i svjedočanstvo o visokom stepenu znanja naših drevnih predaka. To je zagonetka, koja postavlja mnoga pitanja o našoj istoriji i mogućnostima u određenim vremenskim okvirima.

Göbekli Tepe nije samo tursko naslijeđe; to je mjesto od planetarnog značaja koje transformiše naše znanje o drevnim civilizacijama i njihovim nevjerovatnim sposobnostima.

Ovaj dio naše skrivene istorije, ostavlja nas sa trajnom ljudskom znatiželjom, koja nas podsjeća da je priča o ljudskoj vrsti mnogo komplikovanija i intrigantnija, nego što smo ikada mogli zamisliti.

Foto naslovnice: DossemanCC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.