U Svemiru otkrivena misteriozna gigantska struktura u obliku prstena

403
Preslušaj članak

Nedavno su naučnici iz Engleske u Svemiru otkrili gigantsku strukturu u obliku prstena. “Veliki prsten” (the Big Ring), kako su naučnici sa Univerziteta Central Lancashire u Engleskoj nazvali ovu strukturu, je od Zemlje udaljen oko 9,2 miliona svjetlosnih godina.

Sa prečnikom od oko 1,3 milijarde svjetlosnih godina i obimom od oko 4 milijarde svjetlosnih godina, naučnici kažu da je ova struktura tako ogromna da izaziva naše konvencionalno znanje o Svemiru.

Oglas

Sastavljena od galaksija i galatičkih klastera, otprilike je 15 puta veća od Mjeseca kada se posmatra sa Zemlje.

Prema kosmološkom principu, koji je jedan od vodećih principa astronomije, tako velike strukture uopšte ne bi trebale postojati, jer bi se sva materija trebala neometano i ravnomjerno širiti po Svemiru.

“Ovo je sedma velika struktura otkrivena u Svemiru koja se suprostavlja ideji da je Kosmos gladak na najvećim skalama. Ako su ove strukture stvarne, onda je to definitivno hrana za razmišljanje kosmolozima i prihvaćenom razmišljanju o tome kako je Univerzum evoluirao tokom vremena”, kaže dr. Robert Massey, zamjenik direktora Kraljevskog astronomskog društva.

Ovaj ogromni “prsten” u Svemiru, nemoguće je vidjeti golim okom. Veoma je daleko i njegovo otkrivanje zahtijevalo je mnogo vremena i računarske snage.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Ali, ovo nije prva ultra-velika struktura koja je otkrivena u dalekom Svemiru i koja osporava neke od osnovnih pretpostavki o kosmologiji.

Prije dvije godine, doktorantica Alexia Lopez sa Univerziteta Central Lancashire, otkrila je još jedan “Džinovski luk na nebu“, čija je dužina nevjerovatnih 3,3 milijarde svjetlosnih godina.

Gigantska struktura Veliki prsten i džinovski luk
Umjetnički dojam kako bi Veliki prsten (prikazan plavom bojom) i Džinovski luk (prikazan crvenom bojom) izgledali na nebu kada biste ih mogli vidjeti. Foto/Ilustracija: Stellarium/UCLan/Wikipedia/Pablo Carlos Budassi

“Prema trenutnim kosmološkim teorijama, nismo mislili da su strukture na ovoj skali moguće. Mogli bismo očekivati ​​možda jednu izuzetno veliku strukturu u cijelom našem vidljivom Svemiru. Ipak, Veliki prsten i Džinovski luk su dvije ogromne strukture i čak su kosmološki susjedi, što je izuzetno fascinantno.”, kaže Lopez.

Možda vas zanima:  Tabijeva zvijezda: Dokaz vanzemaljskog života?

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE