Betz sfera: Čudna kugla sa neobjašnjivim sposobnostima

365

Godine 1974-te, dok je porodica Betz procjenjivala štetu uzrokovanu požarom na njihovoj nedavno kupljenoj zemlji na ostrvu Fort George u Floridi, naišli su na sjajnu metalnu kuglu.

U početku su nagađali da li kugla pripada NASA-i ili se možda radi o ruskom satelitu. Također su se pitali da li je ova sfera na neki način uzrokovala požar na njihovom imanju.

Oglas

Međutim, nakon pretrage imanja, nisu otkrili nikakve tragove kratera, a sama kugla je bila u potpunosti neoštećena.

Na kraju su zaključili da se vjerovatno radi o topovskoj kugli, iako se činilo da je u gotovo savršenom stanju.

Betz sfera

Porodica je u tom trenutku vjerovala da se radi o velikom otkriću, ali to nije smatrala toliko značajnim.

Terry Betz, 21-godišnji sin, odlučio je da zadrži kuglu, smjestivši je u svoju sobu na kauč pored pored prozora.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Nakon nekoliko sedmica, Terryja su posjetili neki njegovi prijatelji. Dok je svirao na gitari, kugla je počela da se kreće i iskazuje čudno ponašanje.

Činilo se da nekako reaguje na zvuk gitare i pravila je pulsirajuću buku. Terry je bio zapanjen zvukom brujanja koji se čuo iz kugle i odlučio je da ovo neobično iskustvo podijeli sa svojom porodicom, koja je bila jednako zadivljena.

Porodica Betz je sa nevjericom promatrala nesvakidašnji prizor koji se odvijao pred njihovim očima.

Počeli su da sprovode razne eksperimente, sumnjajući da kugla emituje talase visoke frekvencije. Primjetili su da je njihov pas pokazivao znake uznemirenosti kada bi se približio kugli, jer bi pokušavao da koristi šape da zaštiti uši.

Možda vas zanima:  Kvantna fizika dokazuje da nikad ne umiremo

U danima koji su uslijedili, porodica Betz je počela uočavati još neke čudne karakteristike ove kugle.

Primijetili su da kada zakotrljaju kuglu po podu, ona zastane i nakratko zavibrira prije nego što promijeni smjer. Iako je znala promijeniti smjer više puta, uvijek se vraćala osobi koja ju je prva zakotrljala.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

U jednoj takvoj situaciji, kugla je nastavila da se kotrlja bez zaustavljanja punih 12 minuta!

Kao da ovo nije bilo već dovoljno čudno, Terry i njegova porodica ubrzo su otkrili da sfera reaguje na vremenske uslove, postajući aktivnija u sunčanim danima u odnosu na oblačne, kao da je pod uticajem sunčeve energije.

Iako je sfera na neki način bila povezana sa sunčevom svjetlošću, nije iskazivala primjetne promjene kada bi direktno bila izložena toploti ili infracrvenom svjetlu.

Sfera bi povremeno tiho vibrirala na niskoj frekvenciji, slično zvuku motora koji kao da se nalazio unutar nje.

Terry je izabrao naučni pristup i počeo da izvodi niz jednostavnih eksperimenata na ovom predmetu.

Isprva je nježno lupkao čekićem po kugli, koja je pravila jasne zvukove poput zvona.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Međutim, nakon što je Terry stavio ovaj predmet na majčin stolić za kafu koji je imao ravnu staklenu površinu, desilo se nešto fascinantno.

Sfera bi se odkotrljala do ivice staklene površine, a zatim bi zastala, promijenila svoj smjer i ponovo se zaustavila na suprotnoj ivici, iznova ponavljajući ovaj manevar.

Možda vas zanima:  Ruski kosmonaut Vladimir Aksyonov i njegovi neobjašnjivi slučajevi

Porodica je tražila odgovore, pa su se obratili novinskoj agenciji Jacksonville Journal. Novine su bile veoma zainteresovane za ovu priču i vrlo brzo su poslali svog fotografa da načini snimke kugle i utvrdi njenu autentičnost.

Prvo što je porodica zahtijevala od fotografa, bilo je da kotrlja kuglu po podu. Fotograf je u početku oklijevao, ali ubrzo je i on bio zadivljen onim što je vidio.

Fotograf je zatim kontaktirao svog nadređenog i obavijestio ga da je kugla zaista jedinstvena. Jacksonville Journal je odmah objavio članak o ovoj neobičnoj kugli, nazvavši je misterioznom sferom.

Betz sfera novinski clanak

Ubrzo nakon što je članak objavljen, svi su željeli da vide kuglu – New York Times, vojska, pa čak i NASA.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Vojska je čak poslala posebnog istražitelja da analizira sferu, a on je potvrdio da se kugla zaista čudno ponaša.

Porodica Betz je bila preplavljena zahtjevima naučnika koji su željeli posuditi sferu u istraživačke svrhe. Naučnici su željeli da proučavaju sferu u svom istraživačkom objektu.

Ali, porodica Betz je bila upozorena da to ne radi, jer vjerovatno ne bi nikada više vidjeli kuglu.

Odbili su ponudu, ali su stvari dobile čudan i zastrašujući obrt kada su noću počeli da čuju muziku sa orgulja, iako nisu imali orgulje u svojoj kući.

Također, tokom dana, vrata su se sama od sebe više puta znala zalupiti. Porodica Betz je konačno odlučila da je vrijeme da se ova kugla istraži, pa su je poslali mornarici Jacksonvillea.

Naučnici mornarice su otkrili da kugla sadrži dva okrugla objekta u svojoj unutrašnjosti i četiri magnetna pola.

Bili su veoma iznenađeni ovim otkrićem, pa su od porodice Betz zatražili dozvolu da izbuše rupe u sferi. Međutim, porodica je to odbila iz zabrinutosti da će time oštetiti kuglu.

Naučnici su utvrdili da ova sfera nije proizvod američke vojske ili NASA-e, pa su je vratili originalnoj porodici.

Još jedan naučnik, dr. Willson, analizirao je kuglu i potvrdio prisustvo radio talasa koji izlaze iz nje i da je okružena magnetnim poljem.

Dr Wilson je izjavio da sfera sadrži nepoznati element, što je čini drugačijom od ostalih kugli. Sugerisao je da su sferu možda stvorili inteligentni vanzemaljski oblici života.

Profesor inženjerstva na Kalifornijskom univerzitetu, dr. James Harder, također je pregledao sferu i izazvao paniku kada je zaključio da se radi o vanzemaljskoj napravi sudnjeg dana.

Zasnovao je svoja otkrića na rendgenskim studijama, koje su otkrile da su unutrašnje sfere napravljene od elemenata nepoznatih nauci.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Dr. Harder je istakao da su atomski brojevi materijala sfere veći od 140, što daleko premašuje mogućnosti atomskih reaktora na Zemlji.

Upozorio je da bi bušenje rupa u sferi moglo izazvati katastrofalnu eksploziju, sličnu eksploziji atomske bombe.

Ubrzo nakon alarmantne izjave dr. Hardera, porodica Betz i sfera su nestali bez traga, ostavljajući ljude zbunjene i uplašene.

Ne znamo da li je sfera završila u nečijem podrumu ili je nestala u mraku, ali ova misterija traje sve do danas, ostavljajući nas sa mnogim pitanjima bez odgovora.

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni83
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci36
Stonehenge
Skrivena Istorija59
PODRŽITE RAD OVE STRANICE