Čudni bljeskovi na Mjesecu zbunjuju naučnike vijekovima

264

Na Mjesecu se povremeno pojavljuju čudni bljeskovi, a naučnici ne znaju o čemu se radi. Da, navikli smo da nam nauka pruži mnoge odgovore na pitanja koja nas muče, ali ovo je nešto na šta naučni svijet baš i nema odgovor.

Na određenim dijelovima Mjesečeve površine, pojavljuju se veoma čudni bljeskovi. Ponekada su ti bljeskovi veoma kratki, a ponekada znaju trajati i satima.

Oglas

Zanimljivo je da u nekim slučajevima svijetli dijelovi Mjesečeve površine misteriozno potamne. Naučnici još nisu uspjeli da razumiju zašto se ove svjetlosne promjene uopšte dešavaju.

Misteriozna svjetla na Mjesečevoj površini se pažljivo prate već decenijama i katagolizirana su u naučnim časopisima već od 1950-tih godina.

Naučnici ih nazivaju “prolazne lunarne promjene” (transient lunar phenomena).

Izvještaji o ovim čudnim bljeskovima sežu više od 1.000 godina, ali ovim neobičnim pojavama na Mjesečevoj površini, ozbiljno se pristupilo tek 1960-ih godina, kada su astronomi počeli da ih pažljivije posmatraju i bilježe.

Oglas

U savremenom dobu, zabilježeno je najmanje 300 izvještaja o ovom fenomenu, a u istorijskim referencama radi se o najmanje njih 2.200.

1787. godine, astrofizičar William Herschel je izvijestio o “crvenim sjajnim područjima”, koje je protumačio kao erupcije vulkana.

Čak su i astronauti Apollo misija, poput Michaela Collinsa sa Apollo 11, izvijestili o iznimno sjajnim mjestima na površini Mjeseca.

Preko trećine svih pouzdanih incidenata povezanih sa ovim misterioznim bljeskovima, potiče iz regije Mjesečevog kratera Aristarh, nazvanom po antičkom grčkom astronomu Aristarhu sa Samosa.

Možda vas zanima:  Nibiru: Deveta planeta u našem solarnom sistemu

To je najsvjetliji krater na Mjesecu i uvijek se može vidjeti kada god je Mjesečeva površina izložena Suncu.

Aristarchus krater na Mjesecu
Krater Aristarh; Foto: NASA Goddard Space Flig sa Flickr (CC BY 2.0)

O čemu god da se ovdje radi, porijeklo ovih bljesaka ipak ostaje nejasno. Neki sugerišu da bi to mogli biti udari meteorita, solarni vjetrovi ili plinovi koji se stvaraju na Mjesecu i reflektuju Sunčevu svjetlost.

Oglas

Naravno, tu su i oni koji misle da su u pitanju vanzemaljci. Ali, nijedno od ovih objašnjenja nije dokazano.

Nedavna istraživanja pomoću naprednih teleskopa, otkrila su veću učestalost ovih bljeskova, nego što se prethodno mislilo.

Primjećeni su na različitim mjestima na površini Mjeseca, pri čemu su najčešće pojavljuju, kao što smo već spomenuli u području kratera Aristarh.

Čak i misterije najbliže našem svijetu ostaju neriješene, a možda će astronomi uz pomoć najnovijih teleskopa imati riješenje za ovu lunarnu zagonetku, koja naučnike intrigira vijekovima.

Foto naslovnice: JB sa Pixabay

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira26
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni69
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci25
Stonehenge
Skrivena Istorija48
PODRŽITE RAD OVE STRANICE