Čudni bljeskovi na Mjesecu zbunjuju naučnike vjekovima

711

Na određenim dijelovima Mjesečeve površine, pojavljuju se veoma čudni bljeskovi. Ponekada su ti bljeskovi veoma kratki, a ponekada znaju trajati i satima.

Zanimljivo je da u nekim slučajevima svijetli dijelovi Mjesečeve površine misteriozno potamne. Naučnici još nisu uspjeli da razumiju zašto se ove svjetlosne promjene uopšte dešavaju.

Misteriozna svjetla na Mjesečevoj površini se pažljivo prate već decenijama i katagolizirana su u naučnim časopisima već od 1950-tih godina.

Naučnici ih nazivaju “prolazne lunarne promjene” (transient lunar phenomena).

Izvještaji o ovim čudnim bljeskovima sežu više od 1.000 godina, ali ovim neobičnim pojavama na Mjesečevoj površini, ozbiljno se pristupilo tek 1960-ih godina, kada su astronomi počeli da ih pažljivije posmatraju i bilježe.

U savremenom dobu, zabilježeno je najmanje 300 izvještaja o ovom fenomenu, a u istorijskim referencama radi se o najmanje njih 2.200.

1787. godine, astrofizičar William Herschel je izvijestio o “crvenim sjajnim područjima”, koje je protumačio kao erupcije vulkana.

Čak su i astronauti Apollo misija, poput Michaela Collinsa sa Apollo 11, izvijestili o iznimno sjajnim mjestima na površini Mjeseca.

Preko trećine svih pouzdanih incidenata povezanih sa ovim misterioznim bljeskovima, potiče iz regije Mjesečevog kratera Aristarh, nazvanom po antičkom grčkom astronomu Aristarhu sa Samosa.

To je najsvjetliji krater na Mjesecu i uvijek se može vidjeti kada god je Mjesečeva površina izložena Suncu.

Aristarchus krater na Mjesecu
Krater Aristarh; Foto: NASA Goddard Space Flig sa Flickr (CC BY 2.0)

O čemu god da se ovdje radi, porijeklo ovih bljesaka ipak ostaje nejasno. Neki sugerišu da bi to mogli biti udari meteorita, solarni vjetrovi ili plinovi koji se stvaraju na Mjesecu i reflektuju Sunčevu svjetlost.

Možda vas zanima:  Nevjerovatno otkriće: Svemir je mnogo stariji nego što mislimo

Naravno, tu su i oni koji misle da su u pitanju vanzemaljci. Ali, nijedno od ovih objašnjenja nije dokazano.

Nedavna istraživanja pomoću naprednih teleskopa, otkrila su veću učestalost ovih bljeskova, nego što se prethodno mislilo.

Primjećeni su na različitim mjestima na površini Mjeseca, pri čemu su najčešće pojavljuju, kao što smo već spomenuli u području kratera Aristarh.

Čak i misterije najbliže našem svijetu ostaju neriješene, a možda će astronomi uz pomoć najnovijih teleskopa imati riješenje za ovu lunarnu zagonetku, koja naučnike intrigira vijekovima.

Foto naslovnice: JB sa Pixabay

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.