“Um” nije ograničen našim mozgom ili našim tijelom

1.4k
Preslušaj članak

Šta je um? Gdje se nalazi? Kako komunicira sa fizičkim svijetom? Ovo su neka od pitanja koja su vjekovima fascinirala filozofe, naučnike i obične ljude.

Tradicionalno gledište je da je um produkt mozga i da se mentalna iskustva ograničavaju na lubanju i tijelo. Međutim, ovo gledište se sve više se dovodi u pitanje novim dokazima i perspektivama koje sugerišu da je um više od mozga i da se može proširiti izvan tijela u okolinu.

Oglas

Jedan od zagovornika ovog gledišta je Dan Siegel, profesor psihijatrije na UCLA Medicinskom fakultetu i autor knjige “Mind: A Journey to the Heart of Being Human” (Um: Putovanje u srce čovjekovog bića).

On definiše um kao “izronuli samoorganizirajući proces, koji je istovremeno utjelovljen i relacijski, koji reguliše protok energije i informacija unutar nas i između nas”.

Um
Foto: atlascompany sa Freepik

Prema Siegelu, um nije samo subjektivni fenomen, već i objektivni koji se može opaziti i mjeriti. On tvrdi da um oblikuju i unutarnji i vanjski faktori, poput hormona, neurotransmitera, imunološkog sistema, položaja tijela, disanja, socijalnih interakcija, kulture, pa čak i historije.

Također tvrdi da um ima ulogu u stvaranju stvarnosti tako što utječe na način na koji percipiramo i tumačimo svijet.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Još jedna perspektiva koja dovodi u pitanje granicu između uma-mozak-tijelo je teorija utjelovljene kognicije, koja je grana kognitivne znanosti koja proučava kako tjelesna stanja i akcije utječu na mentalne procese.

Možda vas zanima:  Promjene u stvarnosti: Klizanja između pukotina vremena i prostora

Utjelovljena kognicija sugerira da kognicija nije samo pitanje apstraktnih simbola i reprezentacija u mozgu, već i pitanje senzomotornih iskustava i interakcija sa okolinom.

Na primjer, istraživanja su pokazala da gestovi mogu olakšati rješavanje problema, pamćenje i jezik; da fizički pokreti mogu utjecati na emocije i stavove; da su metafore ukorijenjene u tjelesnim iskustvima; i da alati i tehnologije mogu proširiti naše kognitivne sposobnosti.

Treća perspektiva koja dovodi u pitanje granice uma je teorija proširenog uma, filozofska teorija koja predlaže da se neki aspekti uma ne nalaze u glavi ili tijelu, već u vanjskim objektima ili sistemima.

Ovu teoriju prvi su predložili Andy Clark i David Chalmers u svom poznatom radu “The Extended Mind” (Produženi um).

Da bi ilustrovali svoju tezu, Clark i Chalmers su predstavili misaoni eksperiment koji uključuje dva lika, Ingu i Otta, koji oboje žele otići u Muzej moderne umjetnosti u New Yorku.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Inga ima normalno pamćenje i iz uma pamti adresu muzeja. Otto ima Alzajmerovu bolest i oslanja se na svesku u koju zapisuje važne informacije. Koristi svoju bilježnicu da pronađe adresu muzeja.

Clark i Chalmers tvrde da ne postoji relevantna razlika između memorije Inge i bilježnice Ota, jer oba služe kao izvori informacija koji su dostupni, pouzdani i podržani od strane njihovih korisnika. Stoga su zaključili da je Otova bilježnica dio njegovog proširenog uma, baš kao što je Ingina memorija dio njenog unutarnjeg uma.

Rad Clarka i Chalmersa izazvao je živahnu raspravu u filozofiji uma i kognitivnoj znanosti, kao i u drugim disciplinama poput psihologije, sociologije, antropologije i obrazovanja.

Neki kritičari su izazvali njihove argumente na temelju empirijskih, konceptualnih ili normativnih osnova, dok su neki pristalice razvili i usavršili svoje ideje u različitim smjerovima. Rad je također inspirisao mnoga empirijska istraživanja koja su proučavala kako ljudi koriste vanjske artefakte i tehnologije kako bi poboljšali svoje kognitivne sposobnosti i performanse.

Možda vas zanima:  Leptirov san: Šta je stvarnost, a šta iluzija?

Teza o proširenom umu postala je jedno od najutjecajnijih i kontroverznih gledišta u suvremenoj filozofiji uma, jer izaziva naše pretpostavke o tome što čini um, gdje se on nalazi i kako komunicira sa svijetom.

Um nije ograničen našim mozgom ili našim tijelom, već se prostire mnogo dalje od njih. Um je kompleksan i izronuli proces koji uključuje i unutarnje i vanjske faktore. Um je također kreativna i utjecajna sila koja konstruiše stvarnost. Um je više od onoga što mislimo da jeste.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Prevedeno uz dozvolu sa: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE