Crni vitez: Misteriozni satelit u Zemljinoj orbiti

350

Crni vitez je nepoznati satelit koji orbitira oko naše planete. Različiti izvori informacija, uključujući NASA-inu arhivu, amaterske astronome i nezavisne istraživače, doveli su do brojnih hipoteza o ovom misterioznom objektu.

Uprkos brojnim pokušajima da se objasni priroda Crnog viteza, njegovo porijeklo i dalje ostaje nepoznato, što ga čini jednom od najvećih misterija savremenog doba.

Nikola Tesla i “vanzemaljski signali”

Nikola Tesla, jedan od najinovativnijih naučnika svog vremena, ostavio je neizbrisiv istorijski trag zbog svojih doprinosa na poljima elektrotehnike i radiotehnike.

Ali, ono što je posebno zanimljivo za ovaj članak je njegova tvrdnja iz 1899. godine.

Tesla je izjavio da je tokom svojih eksperimenata u Koloradu Springsu detektovao neobične radio signale iz svemira.

Vjerovao je da su ovi signali vanzemaljskog porijekla, što je izazvalo veliku pažnju u naučnoj zajednici, a kasnije i među teoretičarima zavjera.

Tokom svojih eksperimenata, Tesla je koristio sofisticirane radio prijemnike kako bi istražio elektromagnetne talase i njihove efekte.

U jednom od svojih zabilježenih opažanja, Tesla je tvrdio da je primio seriju ritmičnih signala koje nije mogao objasniti prirodnim fenomenima poznatim u to vrijeme.

Ovi signali, prema njegovom mišljenju, mogli su potjecati od vanzemaljske inteligencije, što je otvorilo vrata mnogim teorijama o mogućem postojanju nepoznatih satelita ili objekata u Zemljinoj orbiti.

Crni vitez iznad Južne Afrike
“Satelit Crni vitez” posmatran iznad obale Južne Afrike 1998. godine/NASA

LDE radio signali

1928. godine još jedan naučnik, norveški inženjer Jorgen Hals, otkrio je neobičan fenomen dok je eksperimentisao sa radio talasima, poznatim kao Long Delay Echo (LDE).

Možda vas zanima:  Metuzalemova zvijezda: Nebesko tijelo starije od samog svemira

Ovaj fenomen se manifestuje kao odloženo ponavljanje radio signala, koji se vraćaju odašiljaču tek nakon nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Otkriće LDE-a bilo je zapanjujuće jer se radio talasi obično odbijaju od jonosfere i vraćaju se gotovo trenutno, čineći ovakvo vremensko kašnjenje teško objašnjivim.

LDE talasi privukli su pažnju naučne zajednice, jer su se pojavile brojne teorije o njihovom porijeklu.

Neki su spekulisali da se signali odbijaju od dalekih objekata u svemiru, dok su drugi tvrdili da je riječ o složenim refleksijama unutar Zemljine jonosfere.

U kontekstu misterije Crnog viteza, neki istraživači su sugerisali da bi ovaj satelit mogao biti izvor LDE-a, pružajući jednu od mogućih veza između Crnog viteza i neobičnih radio signala koje je ranije detektovao Nikola Tesla.

Crni vitez 1998. godina
Ova fotografija je snimljena 1998. godine tokom prve NASA-ine misije svemirskog šatla na Međunarodnu svemirsku stanicu, što je izazvalo ponovno interesovanje za ovaj misteriozni objekat/NASA

Sateliti u Zemljinoj orbiti koji ne bi trebali postojati

1954. godine, New York Times objavio je članak u kojem je pisalo da je dr. Lincoln LePaz otkrio dva satelita koji kruže oko Zemlje.

Ali, te godine još nije bilo umjetnih satelita u orbiti oko Zemlje, jer nijedna nacija nije imala tehnološke kapacitete za uspješno lansiranje.

Prvi umjetni satelit lansiran u Zemljinu orbitu bio je sovjetski Sputnik 1, 4. oktobra 1957. godine.

Ovo lansiranje označilo je početak svemirske ere i svemirsku trku između Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza.

Zato nije ni čudno da su LePazova zapažanja, kakva god ona bila, natjerala Pentagon da se na trenutak zabrine da je Rusija mogla nadmašiti Ameriku u osvajanju svemirskog prostora.

Možda vas zanima:  Drevni nuklearni rat na Marsu prije 300 miliona godina

LePaz je kasnije rekao da je sve izmislio, dok je vojska izdala službeno priopćenje da takvi sateliti ne postoje.

Ipak, nisu baš svi bili uvjereni u ovu priču. Mnogi ljudi vjeruju da su sateliti bili tamo – i da su ih napravili vanzemaljci.

Drevni svemirski brod, vojni satelit ili svemirski otpad?

Teorije o porijeklu i svrsi Crnog viteza su mnogobrojne i raznovrsne, pokrivajući širok spektar od naučnih objašnjenja do teorija zavjere i vanzemaljskih hipoteza.

1973. godine dr. Duncan Lunan, škotski astronom i pisac, iznio je teoriju da bi Crni vitez mogao biti drevni svemirski brod poslan od strane vanzemaljske civilizacije prije više od 13.000 godina.

Pristalice ove hipoteze vjeruju da bi ovaj satelit mogao biti dio veće komunikacione mreže koju su vanzemaljci postavili radi praćenja naše planete.

Još jedna popularna teorija sugeriše da je Crni vitez dio tajnog vladinog programa ili vojni satelit koji je greškom identifikovan kao vanzemaljski objekat.

Ova teorija je podržana tvrdnjama da su mnoge informacije o Crnom vitezu sakrivene ili namjerno iskrivljene kako bi se prikrila prava svrha objekta.

Zagovornici ove teorije ukazuju na to da bi objekat mogao biti korišćen za špijunažu ili druge vojne svrhe.

Sa naučne strane, mnogi eksperti smatraju da se radi o običnom svemirskom otpadu, te da su slike i podaci o Crnom vitezu rezultat pogrešnih tumačenja i optičkih iluzija, uzrokovanih refleksijama svjetlosti i pozicijama satelita u orbiti.

Prema ovom objašnjenju, Crni vitez nema posebnu svrhu i predstavlja samo jedan od mnogih komadića opreme i ostataka koji orbitiraju oko Zemlje.

Ali, istina je da ustvari niko tačno ne zna šta je ovaj zagonetni objekat i da misterija koja ga okružuje neće biti riješena u skorije vrijeme.

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.