Hinduistička kosmologija i multiverzum

374

Kosmos je prostran i složen prostor koji, u mnogim aspektima, ostaje izvan našeg razumijevanja. Postojimo na relativno malenoj stjenovitoj planeti koju zovemo Zemlja, a koja kruži oko prilično obične zvijezde, koju zovemo Sunce.

Bez obzira na savremenu tehnologiju, tek smo zagrebali površinu ogromnog prostranstva koje nas okružuje. Zbog toga je ispravno vjerovati da će mnoge tajne kosmosa za nas zauvijek ostati skrivene.

Šta je multiverzum?

Ako ste zainteresovani za nauku, naučnu fantastiku ili filmove o superherojima, vjerovatno ste čuli za koncept multiverzuma.

Naziv “multiverzum”, prvi put se pojavio u štampi 1896. godine. Upotrijebio ga je američki filozof i psiholog William James u svom djelu “The Will To Believe” (“Volja za vjerovanjem”).

James je koristio ovaj termin kako bi opisao moralne i duhovne svjetove, što se razlikuje od današnjeg naučnog konteksta u kojem se koristi za označavanje teorije o postojanju više paralelnih univerzuma.

Neke moderne naučne teorije o multiverzumu sugerišu da je naš univerzum samo jedan od bezbroj univerzuma, koji se potencijalno protežu u beskonačnost.

Iako ne postoji univerzalno prihvaćen naučni konsenzus u vezi sa postojanjem multiverzuma, u bilo kojem od njegovih različitih oblika, važno je priznati da ovaj koncept također ima značaj unutar područja vjere i duhovnosti.

U ovom članku, istražićemo koncept multiverzuma u hinduističkoj mitologiji.

Materija i duh

Da bismo bolje shvatili ovu ideju, korisno je istražiti razne elemente hinduističke mitologije. Jedan značajan aspekt koji treba napomenuti je razlikovanje između materije i duha unutar hinduizma.

Možda vas zanima:  Crne rupe i njihove tajne: Šta se dešava sa materijom koja upadne u njih?

Prema hinduističkom vjerovanju, univerzum se sastoji od oba ova elementa, sa ključnom razlikom u fizičkoj prirodi materije, koja je uništiva, i nefizičkoj suštini duha, koji je vječan i neuništiv.

Dakle hindusi, na neki način, vjeruju da su fizički i materijalni aspekti života iluzorni, što dovodi do krajnjeg cilja postizanja prosvjetljenja u hinduizmu.

To je stanje koje omogućava da se transendira iluzija i prepozna prolaznost materijalnih stvari, naglašavajući vječni značaj duha iznad svega ostalog.

Brahma, Višnu i Šiva

Vjerovanje u cikličnu prirodu postojanja zauzima veoma važno mjesto u hinduizmu. Prema ovom vjerovanju, svi materijalni entiteti prolaze kroz tri osnovne faze: stvaranje, očuvanje i uništenje.

Kao rezultat toga, opipljivi aspekti univerzuma, sve ono što možemo percipirati našim osjetilima, na kraju su osuđeni na potpuno uništenje.

Ove tri osnovne faze obično simboliziraju tri najznačajnija hinduistička božanstva: Brahma(Stvoritelj), Višnu (Čuvar) i Šiva(Uništitelj).

Hinduisti vjeruju da je povezanost između ova tri entiteta odgovorna za kompleksno postojanje brojnih univerzuma unutar multiverzuma.

Hinduistički bogovi Višnu Šiva i Brahma
Hinduistički bogovi Višnu, Šiva i Brahma; Foto: jenikirbyhistory.getarchive.net (PDM1.0)

Ciklično vrijeme i mnogi svjetovi

Prema hinduističkoj tradiciji, životni vijek svemira povezan je sa životnim vijekom Brahme, koji na kraju umire, što dovodi do uništenja svemira.

Međutim, to nije kraj jer se novi univerzum rađa iz pepela starog. Ovaj koncept hinduističke kosmologije nevjerovatno nalikuje aspektima savremenih naučnih teorija o univerzumu.

Također, temeljno vjerovanje hinduizma je da sve nastaje iz jedne tačke i da će sve na kraju ponovo kolapsirati u jednu tačku.

Možda vas zanima:  Ogromna praznina u svemiru: Prvi mogući dokaz postojanja paralelnog univerzuma?

Ova dva hinduistička koncepta, veoma su slična naučnim hipotezama o Velikom prasku (kako je univerzum nastao) i Velikom kolapsu (kako će univerzum možda završiti). Ključno je naglasiti da se na uništenje ne gleda negativno u hinduizmu, jer uvijek otvara put ka novom stvaranju.

Božanstvo Šiva, poznato kao Uništitelj, zaduženo je za svetu odgovornost okončanja svemira kako bi se otvorio put za njegovo obnavljanje, i njegovi sljedbenici ga poštuju zbog obavljanja ove uloge.

Ovdje je ponovo istaknuta razlika između materije i duha, gdje je materija uništiva, a duh neuništiv.

U hinduističkoj kosmologiji centralna ideja je da se univerzum ne sastoji samo od jednog prostora, već od mnogo njih.

Dakle, hinduistički tekstovi ne samo da spominju postojanje jednog univerzuma koji prolazi kroz ciklus rođenja, smrti i ponovnog rođenja, već i naglašavaju postojanje više univerzuma.

U nekim tekstovima se čak spominje beskonačan broj univerzuma koji koegzistiraju istovremeno. Ovi univerzumi se opisuju kao “plutajući”, svaki sa svojim Brahmom, Višnuom i Šivom, i svojom jedinstvenom pričom o stvaranju, očuvanju i uništenju.

Uprkos zajedničkim strukturnim elementima, svaki univerzum je potencijalno različit u smislu da sadrži drugačije životne oblike, okoliš , kulture, pa čak i različite zakone prirode.

U konačnici, hinduistička kosmologija nudi dubok uvid u prirodu svemira i našu ulogu unutar njega, sugerišući da smo samo jedan od beskonačnih univerzuma koji prolaze kroz cikluse stvaranja, očuvanja i uništenja.

U hinduizmu, multiverzum je isto toliko duhovni koliko i fizički koncept, sa elementima koji dijele sličnosti sa novim naučnim teorijama.

Zbog toga, da biste zaista razumjeli realnost u kojoj živite, morate se pripremiti za putovanje koje vodi duboko u vašu dušu.

Možda vas zanima:  Hiceanski svjetovi: Vodene planete u Svemiru na kojima bi mogao postojati život

Foto naslovnice: Julius H. sa Pixabay

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira44
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni113
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci43
Stonehenge
Skrivena Istorija75
Novosti44
PODRŽITE RAD OVE STRANICE