Revolucionarno otkriće: Ostvarena prva komunikacija u snovima

78

Naučnici su nedavno došli do revolucionarnog otkrića – dvije osobe su bile u mogućnosti razmjenjivati poruke dok su bile u stanju sna.

I da, ovo što ste upravo pročitali nije odlomak iz nekog naučno-fantastičnog filma, već se zaista dogodilo.

U središtu ove priče je kalifornijska kompanija REMSpace, koja je pionir u razvoju i primjeni tehnologija za induciranje ili poboljšanje lucidnog sanjanja.

Ova kompanija je postigla nešto što se ranije smatralo nemogućim: dvoje ljudi su, spavajući na različitim lokacijama, komunicirali jedno sa drugim putem svojih snova.

Učesnici su bili dovedeni u stanje lucidnog sna uz pomoć posebnih tehnoloških uređaja i bili su, naravno, svjesni da sanjaju.

Iako tehnički detalji ovog eksperimenta i dalje ostaju zatvoreni za javnost, “tehnološki uređaji” su se sastojali od kompjuterskih servera, Wi-Fi konekcije i još neke vrste neotkrivene senzorne tehnologije posebno dizajnirane za komunikaciju u snovima.

Jedna osoba je putem slušnih signala poslala riječ u svom snu, a druga osoba je to potvrdila nakon buđenja. Ovo je označilo prvi dvosmjerni prenos poruka između sanjara.

“Do nedavno se komunikacija u snovima činila kao naučna fantastika, ali sutra će biti toliko uobičajena da nećemo moći zamisliti život bez ove tehnologije”, izjavio je Michael Raduga, direktor REMSpace-a.

“Ovo otvara vrata brojnim komercijalnim primjenama, preoblikujući način na koji razmišljamo o komunikaciji i interakciji u svijetu snova.”

U središtu istraživanja REMSpace-a nalazi se lucidno sanjanje, stanje u kojem sanjar postaje svjestan da sanja i može čak kontrolirati okruženje snova, slično kao da aktivno učestvuje u iskustvu nalik na virtualnu stvarnost.

Možda vas zanima:  Lucidni snovi i povezane misli: Telepatski ulazak u lucidne snove druge osobe

Za nauku, ovo je veoma važno otkriće, jer otvara vrata nove mogućnosti za proučavanje ljudskog uma, posebno u istraživanju snova.

Pomoću ove metode komunikacije, naučnici bi mogli proučavati kako mozak obrađuje informacije za vrijeme sna, pa čak i doprinijeti u liječenju određenih mentalnih zdravstvenih stanja.

Uprkos uzbuđenju oko ovog otkrića, rezultati eksperimenta još nisu nezavisno potvrđeni.

Ali, ako se rezultati eksperimenta pokažu tačnim, ova nova sposobnost prenošenja misli kroz snove neovisno o fizičkoj udaljenosti, mogla bi revolucionirati način na koji razmišljamo o komunikaciji na daljinu.

Foto naslovnice: : Unreal (CC BY 4.0)

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira44
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni113
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci43
Stonehenge
Skrivena Istorija75
Novosti44
PODRŽITE RAD OVE STRANICE