Slika hobotnice

Hobotnice: Vanzemaljci među nama

531

Istraživači su otkrili novu mapu genoma hobotnice, koja je toliko čudna da bi zapravo mogla biti “vanzemaljska”.

Prva cijela sekvenca gena pokazuje zapanjujući nivo složenosti sa 33.000 identificiranih gena koji kodiraju proteine ​​– mnogo više nego kod čovjeka.

Oglas

I ne samo to, DNK kod hobotnice je veoma preuređen, poput karata koje se miješaju i premještaju u špilu i ima mnoštvo takozvanih „gena za skakanje“ koji se mogu kretati po genomu.

“Čini se da je hobotnica potpuno drugačija od svih drugih životinja, čak i od drugih mekušaca, sa svojih osam hvatajućih pipaka, velikim mozgom i svojim pametnim sposobnostima rješavanja problema”, rekao je američki istraživač dr Clifton Ragsdale sa Univerziteta u Čikagu.

“Pokojni britanski zoolog Martin Wells rekao je da je hobotnica vanzemaljac. U tom smislu, dakle, naš rad opisuje prvi sekvencirani genom vanzemaljaca.”

Naučnici su sekvencionirali genom kalifornijske hobotnice i objavili ga u časopisu Nature.

Oglas

Otkrili su jedinstvene genetske osobine koje su vjerovatno igrale vitalnu ulogu u evoluciji karakteristika, kao što su složeni nervni sistem i prilagodljiva kamuflaža.

Analiza 12 različitih tkiva otkrila je stotine gena specifičnih za hobotnicu koji se ne nalaze ni u jednoj drugoj životinji, a mnogi od njih su vrlo aktivni u strukturama poput mozga, kože i sisaljki.

Naučnici procjenjuju da genom hobotnice sadrži 2,7 milijardi baznih parova – hemijskih jedinica DNK – sa dugim nizovima ponovljenih sekvenci.

Možda vas zanima:  Video ogromnog NLO-a koji prolazi pored mjeseca

I iako je genom hobotnice nešto manji od ljudskog, ima mnogo više gena.

Kod većine vrsta, grupe određenih gena imaju tendenciju da budu blizu jedna drugoj na molekulu DNK sa dvostrukom spiralom.

Gen je dio DNK koji sadrži kodirane upute za stvaranje proteina.

Oglas

U hobotnici, međutim, ne postoje takve grupe gena sa srodnim funkcijama. Na primjer, Hox geni – koji kontroliraju razvoj tijela – skupljaju se u gotovo svim životinjama, ali su rasuti po genomu hobotnice.

To je kao da je genom hobotnice “stavljen u blender i pomiješan”, rekla ja Caroline Albertin, jedna od istraživačica.