Gustavo Rol: Čovjek neobičnih sposobnosti

1.4k
Preslušaj članak

U ovom članku ćemo pisati o čovjeku koji je svojim eksperimentima ostavio enigmu koja je i danas neobjašnjiva. Mnogi ljudi koji su ga upoznali ili poznavali, bukvalno su se našli u neshvatljivom i fantastičnom svijetu. Ko je bio Gustavo Adolfo Rol?

Gustavo Adolfo Rol
Gustavo Adolfo Rol; Foto: Età dell’Acquario, TorinoCC BY-SA 4.0, preko Wikimedia Commons

Od radoznalosti do misterije

Gustavo Rol je bio zagonetna ličnost za čiji su se život vezale neobjašnjive priče, koje su bile okružene nevjerovatnim iskustvima.

Oglas

Rođen je na prijelazu vijeka, 20. juna 1903. godine u Torinu u imućnoj porodici.

Prije nego što je upisao pravo, studirao je slikarstvo i muziku. Nemirnog i znatiželjnog duha, nakon što je diplomirao pravo, diplomirao je medicinsku biologiju u Parizu i ekonomiju u Londonu.

Krenuvši očevim stopama, proputovao je Evropu kao bankar jedne od najistaknutijih italijanskih banaka.

Tokom cijelih studija, veoma ga je zanimala magija, posebno mentalizam i iluzionizam, i bio je opsjednut predviđanjem pomoću karata.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Zbog te svoje strasti, zamalo je upao u egzistencijalnu krizu, nakon što je otkrio da postoji korelacija (veza) između zelene boje, muzičke note Sol i kinetičke energije.

Toliko je bio uzbuđen tim otkrićem, da se zatvorio u ženski samostan na tri mjeseca, gdje je istraživao stanja uzvišene svijesti (stanje sjedinjenja sa apsolutnim).

Magični eksperimenti

Rol je odlučio da se vrati u Torino i u miru svog privatnog doma nastavi sa eksperimentima. Radeći diskretno kao kupac i kolekcionar antikviteta, često je komunicirao sa moćnim ljudima i umjetnicima poput Pabla Picassa i Gabrielea D’Annunzia.

Možda vas zanima:  Šta je antimaterija i zašto postoji samo u tragovima?

8. septembra 1943. godine, kao kapetan italijanskih alpskih trupa, Rol je uspio spasiti partizanske borce koje su naci-fašističke snage namjeravale pogubiti.

Neki kažu da su Rolove telekinetičke moći i magični eksperimenti začarali Nijemce da oslobode zatvorenike.

Nakon završetka rata, kako je nastavio da testira svoje magične talente, Rolova slava je vrtoglavo rasla. Dok je čitao karte iz daljine, snagom misli pomicao objekte ili nestajao i ponovo se pojavljivao, oni koji su imali priliku da to promatraju bili su očarani.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Njegovi talenti su doprli do šire javnosti, kada je novinar Dino Buzzati ispričao kako je Rol predvidio smrt jednog čovjeka.

Prema Buzzatiju, Rol je bio na odmoru u Hotelu du Cap na Antibu i rekao jednom čovjeku da je smrt njegovog prijatelja grofa Giorgija Cinija neizbježna.

Zabrinuti prijatelj otpratio je Cinija do aerodroma i posmatrao kako njegov avion eksplodira u vazduhu ubivši slavnog grofa.

Legende i činjenice

I ima toliko drugih priča… poput vremena kada je Rol razgovarao sa preminulim Picassom i rekreirao sliku na daljinu.

Ili, kada je Rol magično nestao i ponovo se pojavio kroz zidove vlastitog doma. I navodno tu je i popodnevni ručak sa Federikom Felinijem u kojem se Rol magično smanjio, da bi se opet vratio na svoju normalnu visinu.

Jedne večeri Piero Angela, koji je bio skeptičan prema ovim fenomenima, odlučio je da posjeti Rola. U jednom trenutku Piero Angela je pitao Rola da li je istina da može čitati knjige na daljinu u tuđim bibliotekama.

Možda vas zanima:  La Mancha Negra: Misteriozna crna mrlja na putevima u Karakasu
Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Rol mu je odmah odgovorio da izabere bilo koju knjigu iz njegove biblioteke, ali je Angela pitao Rola da li može izabrati knjigu iz biblioteke prijatelja, i Rol je pristao.

Tada je Angela nazvao svog prijatelja u Bostonu, zamolio ga da nasumično uzme knjigu iz njegove biblioteke i okrenuo se prema Rolu, koji je počeo da čita knjigu, dok je prijatelj iz Bostona potvrđivao svaki pasus.

Kada je Angela izašao iz Rolove kuće,u svom džepu je pronašao špil karata i svoju čekovnu knjižicu sa potpisom “Gustavo Adolfo Rol”. Piero Angela nikada nije porekao ono što se dogodilo.

Enigma koja traje do danas

Gustavo Adolfo Rol ostaje enigma koja izaziva čuđenje i divljenje i danas, zbog svojih neobjašnjivih eksperimenata i magičnih talenata.

On je, bez sumnje, bio osoba koja je pomjerala granice ljudskih sposobnosti.

Na internetu postoji čak i zasebna web stranica o Gustavu Rolu, koja arhivira njegovu moć mogućnosti u 49 različitih kategorija uključujući vidovitost, telepatiju, prekogniciju, retro-kogniciju, telekinezu, materijalizaciju i dematerijalizaciju objekata, udvostručavanje, levitaciju, iscjeljujuće moći, ksenoglosiju, dijagnozu bolesti (endoskopiju) i putovanje kroz vrijeme.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Da, dobro ste pročitali, putovanje kroz vrijeme

Iako skeptici mogu sumnjati, u njegovom nevjerovatnom životu postoje događaji koji ostaju neobjašnjeni, a Gustavo Adolfo Rol ostaje upisan u istoriju kao čovjek čije su sposobnosti ostavile trajni pečat na maštu i fascinaciju ljudi.

Možda vas zanima:  Automobil na vodu i misteriozna smrt Stanleya Meyera

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE