Putnici kroz vrijeme: Neki od neobjašnjivih slučajeva

1.2k

Putnici kroz vrijeme

U tajanstvenom svijetu putovanja kroz vrijeme, priče o pojedincima koji tvrde da su prošetali kroz vremenske pukotine ostavljaju nas istovremeno zadivljenim i zapanjenim. Neke od tih priča izazivaju pitanja i kontroverze i dokazuju da granice između stvarnosti i fikcije ponekad postaju nejasne.

U ovom članku istražit ćemo neke od fascinantnih priča o vremenskim putnicima, pokušavajući razdvojiti istinu od fikcije i zaroniti dublje u misteriozni svijet putovanja kroz vrijeme.

Oglas

Pripremite se za putovanje kroz vremenske nepoznanice i priču o pojedincima čije priče izazivaju našu maštu i potiču nas na razmišljanje o granicama vremena i prostora.

John Titor

U ranim danima Novog Milenijuma, na online forumu Instituta za putovanje kroz vrijeme se pojavila misteriozna figura.

2. novembra 2000. godine, korisnik pod imenom “TimeTravel_0” započeo je sa objavama, pri čemu je svaka od njih bila potpisana složenim simbolom za koji je kasnije ustanovljeno da je to vojno obilježje iz navodno budućeg vremena.

Korisnik foruma je opisao teoretskih “šest dijelova” funkcionalnog vremenskog stroja, koji može manipulisati masom i gravitacijom.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Misteriozni čovjek koji je stojao iza ovih intrigantnih postova nije usvojio nadimak “John Titor” sve do januara 2001. godine, kada je počeo da objavljuje na forumima Art Bell BBS-a, u jednakoj mjeri izazivajući radoznalost i skepticizam.

Titor, kako je sada bio poznat, predstavio se u fascinantnom narativu. Tvrdio je da je američki vojnik iz 2036. godine, upućen na tajnu misiju da spriječi nadolazeću tehnološku katastrofu.

Kao dokaz svojih izvanrednih tvrdnji, Titor je podijelio tajanstvene skenove priručnika za svoju navodnu “C204 jedinicu za putovanje kroz vrijeme”.

Vremeplov
Jean od navodnih skenova “Jedinice C204 za putovanje kroz vrijeme”, koju je sa drugim korisnicima foruma podijelio John Titor

Njegova misija, kako je rekao, bila je putovanje natrag u 1975. godinu kako bi nabavio kompjuter IBM 5100. Ova mašina je bila jedinstveno kvalifikovana za otklanjanje grešaka u budućoj kompjuterskoj kataklizmi poznatoj kao greška UNIX 2038.

Objave Johna Titora su bile ispunjene neobičnim predviđanjima. Neka su bila jezivo tačna, dok su druga bila daleko od istine.

Računar IBM 5100
Kompjuter IBM 5100; Foto: CC BY-SA 3.0

Predviđao je otkriće minijaturnih crnih rupa od strane CERN-a 2001. godine, koje su prema njemu činile osnovu njegove tehnologije za putovanje kroz vrijeme.

Međutim, njegova upozorenja o Građanskom ratu u Sjedinjenim Američkim Državama nakon spornih izbora nisu se ostvarila. Titor je to pripisao teoriji mnogo svjetova kvantne mehanike, sugerišući postojanje više vremenskih linija.

Među njegovim zanimljivim tvrdnjama bila je hipoteza da NLO-i i njihova vanzemaljska posada zapravo mogu biti visoko napredni putnici kroz vrijeme iz još dalje budućnosti, tajna koja je, čak i u njegovo vrijeme, ostala nerasvijetljena.

Bez bilo kakvog upozorenja ili objašnjenja, objave Johna Titora prestale su u martu 2001. godine. Njegov identitet i dalje ostaje misterija, a njegova izvanredna priča lebdi između stvarnosti i fikcije.

Sir Victor Goddard

1935. godine, britanski Maršal Vazduhoplovstva sir Victor Goddard našao se usred događaja koji nije mogao objasniti, a jednostavnost ove priče čini je možda jednom od najuvjerljivijih.

Kao ugledni vojni časnik, Goddard je bio odlikovani veteran oba svjetska rata. Bio je čovjek od razuma i nauke, poznat po izuzetnim zaslugama u Kraljevskom vazduhoplovnom odredu.

Maršal Britanskog Vazduhoplovstva sir Victor Goddard
Britanski Maršal Vazduhoplovstva sir Victor Goddard; Foto: Thomas Cantrell Dugdale

Leteći u Hawku, Goddard se odjednom našao u čudnoj turbulentnoj oluji sa smeđim oblacima iznad napuštene vojne baze.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Nagla turbulencija gotovo je srušila njegov avion, prisilivši ga da se spusti i leti niže. Kada je konačno uspio povratiti kontrolu nad avionom, pogledao je prema dole i primjetio nešto nevjerovatno.

Napuštena vojna baza sada je vrvjela ljudskom aktivnošću, a u njoj su se nalazili žuti monoplani (avioni sa jednim parom krila) koji nisu postojali prije nekoliko trenutaka.

Mehaničari su nosili smeđe uniforme, što je bila drastična promjena u odnosu na standardne plave mehaničara Kraljevskog vazdušnog odreda (RAF).

Goddard je bio zatečen neobjašnjivim prizorom koji nije odgovarao stvarnosti njegovog vremena. Kada je kasnije podijelio svoj neobični susret s prijateljima, Goddard je dočekan sa nevjericom.

Ipak, četiri godine kasnije, kada je svijet bio na ivici rata, činilo se da se nemoguće manifestuje.

Napuštena vojna baza zaista je ponovno aktivirana, žuti monoplani su uvedeni u RAF, a uniforme mehaničara su promijenjene u smeđe, baš kao što je Goddard svjedočio u tom neobjašnjivom trenutku 1935. godine.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Nakon svoje vojne službe, Goddard se posvetio istraživanju neobjašnjivih pojava.

U svojoj knjizi “Let prema stvarnosti“, raspravljao je o stvarnosti vanosjetilnog opažanja i drugih paranormalnih fenomena. Čak je održavao i predavanja o neidentifikovanim letećim objektima.

Možda vas zanima:  "Tajne poruke" u ljudskoj DNK: Šta skrivaju naši geni?

Ovaj čudni događaj, opisan od strane čovjeka poput Goddarda, koji je uživao ugled i vjerodostojnost, ostaje intrigantni dio istorije navodnih “pukotina u vremenu”, potičući nas da razmišljamo o misterijama Svemira koje i dalje izmiču našem razumijevanju.

Eduard Billy Meier

Rođen 1937. godine u gradiću Bülach u Švicarskoj, Eduard Albert Meier, poznat i kao Billy, vodio je neobičan život od ranog djetinjstva.

Već s pet godina tvrdio je da je imao svoj prvi susret s vanzemaljcima. Prvi kontakt bio je s bićem poznatim kao Sfath, starijim humanoidom sa planete po imenu Plagiarian, što je pokrenulo niz interakcija koje su trajale cijeli njegov život.

Plagiarianci, kako ih opisuje Meier, izuzetno nalikuju ljudima i dolaze s planete slične Zemlji po imenu Era. Njihov Univerzum postoji u alternativnoj dimenziji koja je tek frakciju sekunde udaljena od naše vlastite.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Oko centralnog sunca po imenu Tegent u jatu Plejade orbitiraju četiri od deset planeta koje podržavaju život.

S prosječnim životnim vijekom od hiljadu godina, za Plagiariance se vjeruje da su na većem stepenu evolucije od nas, kako u pogledu genetske strukture, tako i civilizacije.

Meier sugerira da ovi vanzemaljci mogu manipulisati vremenom pomoću svojih svemirskih brodova nazvanih “beam ships” koji su sposobni putovati kroz prošlost i budućnost.

Pored Plagiarianaca, postoji još jedna rasa poznata kao Temerijanci koji navodno također posjeduju sposobnost putovanja kroz vrijeme, iako su detalji o Temerijancima manje poznati.

Sam Meier tvrdi da je putovao kroz vrijeme duž vremenske linije Zemlje. Snimio je oko 1.380 fotografija sa svojih izvanrednih putovanja, prikazujući sve, od NLO-a u sadašnjosti do prizora praistorijske Zemlje i zastrašujućih pogleda na budućnost naše planete.

Međutim, autentičnost ovih slika bila je predmet žestoke debate, sa skepticima koji tvrde da bi mogle biti lažirane.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Usprkos kontroverzama, Meier je stekao odanu zajednicu sljedbenika kroz svoju organizaciju “Freie Interessengemeinschaft für Grenz- und Geisteswissenschaften und Ufologiestudien” (slobodna zajednica interesa za granicu i duhovne znanosti i proučavanje NLO-a).

Ova organizacija, osnovana od strane Meiera, posvećena je njegovim naukama i očuvanju njegovih tajni.

Andrew Basiago

U dubokim tminama tajnih operacija američke vlade, jedno dijete je odabrano za odvažan eksperiment.

Možda vas zanima:  Izvan pet čula: Moći skrivene u čovječanstvu

Andrew Basiago, mladić s jedinstvenim psihičkim darom, regrutovan je u tajnoj operaciji poznatoj kao Projekt Pegasus koja se odvijala između 1968. i 1972. godine.

Ovaj neobični eksperiment, koji su zajedno pokrenuli CIA i DARPA, navodno je imao za cilj otkriti mogućnosti teleportacije i putovanja kroz vrijeme koristeći tehnologiju koju je dizajnirala inženjerska korporacija Ralph M. Parsons, gdje je radio Basiagov otac.

Prema Basiagu, portal korišten za ova nevjerojatna putovanja kroz vrijeme bio je stroj pogonjen radijantnom energijom, sposoban da savija stvarnost.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Dva tornja visoka 2,40 metara i sa razmakom od oko 3 metra, služili su kao vrata za različite trenutke i mjesta u vremenu.

Andrew je tvrdio je da je ova tehnologija utemeljena na tajnim istraživanjima slavnog istraživača Nikole Tesle, čiji su nacrti otkriveni nakon njegove smrti od strane vlade 1943. godine.

Basiago i još stotine druge djece odabrani su kao “kronotoni”, jer su se smatrali najbolje spremnim da podnesu mentalni stres putovanja između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zbog njihove fleksibilne moždane plastičnosti.

Njihova misija bila da djeluju kao kuriri, dostavljajući buduće obavijesti američkim predsjednicima i čak uspostavljajući kontakt sa vanzemaljskim civilizacijama.

Basiago se još živo sjeća svoje prve teleportacije u New Mexico.

Kasniji izleti odveli su ga na značajne istorijske događaje poput govora Abrahama Lincolna u Gettysburgu i vremena Isusa.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice
Andrew Basiago
Basiago tvrdi da je on dječak na ovoj fotografiji sa govora Abrahama Lincolna u Gettysburgu; Foto: YouTube

Basiago tvrdi da je također posjetio budućnost, posebno 2045. godinu, gdje je naišao na zgradu od smaragda i volfram čelika te dobio kutiju s mikrofilmom koji sadrži istorijske događaje do tog trenutka.

Čak je sugerisao da su on i drugi, poput mladog Baracka Obame, posjetili Mars i komunicirali sa vanzemaljcima.

Danas Basiago odlučno želi iznijeti istinu o Projektu Pegasus, zagovarajući transparentnost u vezi sa tajnom vladinom tehnologijom putovanja kroz vrijeme.

Njegove buduće političke ambicije uključuju deklasifikaciju svih povezanih tehnologija i poticanje bivših predsjednika da otkriju svoje prethodno znanje o svojim planiranim sudbinama.

Njegovo uvjerenje je da svijet zaslužuje znati o dugotrajnoj prisutnosti vanzemaljaca i uticaju naših postupaka, kao što je korištenje atomskog oružja, na Svemir.

Foto naslovnice: Stockgiu

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni83
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci36
Stonehenge
Skrivena Istorija59
PODRŽITE RAD OVE STRANICE