Jophar Vorin: Čovjek iz tajanstvene Laksarije

373

Godine 1851 u malom njemačkom selu Frankfurt an der Oder (Frankfurt na Odri), pojavio se nepoznati čovjek. Na lošem njemačkom i sa veoma jakim naglaskom, predstavio se kao Jophar Vorin.

Tvrdio je da govori “laksarskim” i “abramskim” jezikom (koji ne postoje na Zemlji) i da dolazi iz grada po imenu Laxaria smještenom na kontinentu Sakria, koji je od Evrope odvojen velikim okeanom.

Također je tvrdio da je planeta Zemlja podijeljena na pet kontinenata koji se zovu Sakria, Aflar, Astar, Auslar i Euplar.

Prema njegovoj priči, isplovio je brodom u potrazi za svojim nestalim bratom, ali je doživio brodolom. Kada su od njega zatražili da im na karti i globusu pokaže mjesto gdje je doživio nesreću, sve mu je bilo potpuno nepoznato.

Ipak, izgledalo je da Jophar Vorin veoma dobro poznaje svoj svijet, tvrdeći da njegova rasa koja je bila kavkaskog porijekla, posjeduje značajno geografsko znanje.

Također je rekao da je njegova vjera po obliku i nauku kršćanska, ali se u njegovoj zemlji zove drugačije – ispatska.

Pošto su uvidjeli da ovaj čovjek očigledno nije lud, naučnici iz Frankfurta odlučili su da ga pošalju u Berlin zbog daljnjih istraživanja.

jophar vorin 2

Međutim, tokom putovanja Jophara je iznenada spopala neka vrsta napadaja i iskočio je iz kočije, nestavši u okolnoj šumi.

Uprkos dugoj i detaljnoj pretrazi, Jophar Vorin nikada nije pronađen. Činilo se da je nestao isto tako misteriozno kako se i pojavio.

Možda vas zanima:  Misteriozno morsko stvorenje u Indijskom okeanu

Inspektor Labeouf, koji je bio u Vorinovoj pratnji za vrijeme njegovog izručenja u Berlin, smatrao je da bi ovaj čovjek mogao biti “biće sa drugog svijeta” i da se vratio tamo odakle je i došao.

I to je, manje-više, sve ono što se može pronaći na internetu o ovom misterioznom čovjeku.

Ova priča me neodoljivo podsjeća na onu o čovjeku iz Taureda o kojem sam pisao u jednom od svojih prethodnih članaka.

Ali, vratimo se još malo na Jophara Vorina. Zanimalo me je da li je ovaj čovjek zaista postojao ili se radi o običnoj urbanoj legendi.

Uz malo sreće na internetu sam pronašao dva članka u njemačkim novinama iz polovine 19-tog vijeka u kojima se spominje ovaj slučaj (izvor 1 i izvor 2).

Jophar Vorin, koji se također piše Forien ili Forrien, navodno se prvi put pojavio u mjestu po imenu Wüste-Cunersdorf u Pruskoj. Sljedeći veći grad bio je Frankfurt na Odri.

Prema novinskim izvješćima iz oktobra 1851. godine, Jophar Vorin je ipak na kraju završio u jednoj od berlinskih “radnih kuća”.

Takve ustanove su bile specifične za Berlin i svojstvene za to doba, a u njima su se nalazili ljudi koji su bili nezaposleni ili “socijalno problematični”.

U svakom slučaju, čini se da je ovaj čovjek zaista postojao, a to da li je govorio istinu da navodno dolazi iz zagonetne zemlje Laksarije, ostavljam vama na maštu.

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.