Tabijeva zvijezda: Dokaz vanzemaljskog života?

371
Preslušaj članak

U našoj galaksiji otkrivena je neobična zvijezda koja treperi, kao da se neko igra njenim prekidačem. Ovo čudno ponašanje zbunilo je naučnike i pokrenulo intrigantnu mogućnost: Da li bi to mogao biti znak vanzemaljskog života?

29. aprila, tokom jednog predavanja na koledžu Gresham u Londonu, profesor astrofizike sa Oksfordskog univerziteta Chris Lintott, govorio je o Boyajianovoj zvijezdi u sazviježđu Labud, poznatoj i kao Tabijeva zvijezda.

Oglas

Posljednjih godina svemirske sonde i opservatoriji, detaljno su proučavali njeno nepredvidljivo zatamnjenje i svjetlinu.

“Ponašanje ove zvijezde je izvanredno”, rekao je Lintott. “Njena svjetlina naglo opada, a zatim raste u brzim, nepravilnim skokovima. Ne prati nikakav obrazac i jedina je te vrste u našoj galaksiji.”

Kada je ponašanje Boyajianove zvijezde prvi put otkriveno 2012. godine, svemirska opservatorija Kepler proučavala je ovu zvijezdu vrlo detaljno.

Mjerenja su pokazala da ogromna količina materijala povremeno blokira svjetlost zvijezde, čvrsto je okružujući.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Teorije o čudnoj zvijezdi uključivale su jata asteroida, prstenove prašine i raspadajuće komete. Međutim, ono što je privuklo najveću pažnju je sugestija naučnika sa Univerziteta Penn State da bi ova pomračena masa mogla biti nešto, što se naziva Dajsonova sfera.

Dajsonova sfera je hipotetička megastruktura koju je predložio fizičar Freeman Dyson 1960. godine. To je umjetna ljuska koja okružuje zvijezdu, prikupljajući većinu ili svu njenu energiju.

Koncept Dajsonove sfere zasniva se na pretpostavci da bi dovoljno napredna civilizacija mogla izgraditi ogromnu strukturu koja bi apsorbirala energiju zvijezde i koristila je za svoje potrebe.

Možda vas zanima:  Metuzalemova zvijezda: Nebesko tijelo starije od samog svemira

Ljuska bi mogla biti izrađena od različitih materijala, kao što su metali, karbonske nanocijevi, ili čak živi organizmi.

“Ove daleke civilizacije mogle bi biti pokretane masivnim rotirajućim strukturama koje su astronomi nazvali Dajsonove sfere ili rojevi. Otkrili su da su različite talasne dužine svetlosti blokirane u različitim stepenima”, rekao je Lintott.

“Ovo ukazuje da svjetlost zvijezda prolazi kroz oblak prašine. Zamračujuća masa Boyajianove zvijezde je najvjerovatnije oblak prašine koji je nastao zbog sudara planete i naknadnog uništenja.”

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Međutim, Lintott je također napomenuo da je analiza ovog čudnog objekta veoma važna, jer skreće pažnju na tehnike koje će postati još važnije u narednim godinama, kako se intenziviraju napori da se identifikuju vanzemaljske civilizacije.

Foto naslovnice: picryl.com (PDM 1.0)

Izvor: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE