Dajsonove sfere: U potrazi za “tehnopotpisima” vanzemaljskih civilizacija

275

Jedna od najvećih misterija koja je oduvijek intrigirala čovječanstvo je: Ima li života izvan naše planete? Razvojem tehnologije i nauke (posebno u posljednje vrijeme), naše razumijevanje univerzuma postalo je dublje i složenije.

Jesmo li sami u naizgled beskonačnom univerzumu, pitanje je koje od davnina intrigira ljudski um, ali istina je da još nismo pronašli konkretne dokaze o postojanju vanzemaljaca.

Dajsonove sfere: “Tehnopotpisi” vanzemaljskih civilizacija

Ipak, jedna grupa naučnika misli drugačije i vjeruje da smo možda već otkrili tehnopotpise razvijenih vanzemaljskih civilizacija iz Dajsonovih sfera.

Dajsonova sfera je astroinženjerski projekat koji je predložio britanski teoretski fizičar Freeman Dyson 1960-ih godina.

Takva “sfera“ bi se sastojala od megastruktura koje bi u potpunosti okruživale neku zvijezdu, iskorištavajući većinu energije koju ona zrači.

Dajsonove sfere
Hipotetska Dajsonova sfera (CC BY 2.0)

Ovaj hipotetičke strukture mogle bi, prema Kardaševoj skali, izgraditi samo veoma napredne vanzemaljske civilizacije tipa II.

Kardaševa skala je konceptualni alat koji je razvio ruski astrofizičar Nikolaj Kardašev 1964. godine, kako bi klasificirao i rangirao napredne civilizacije prema njihovoj sposobnosti iskorištavanja energije.

Projekt Hephaistos

Tim istraživača iz Švedske, Indije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, tvrdi da je razvio način za otkrivanje tehnopotpisa iz Dajsonove sfere, nazvavši ga “Projekt Hephaistios”, prema grčkom bogu vatre i metalurgije.

Istraživači su svoje rezultate objavili u naučnom časopisu “Monthly Notices of the Royal Academy of Sciences“, pod naslovom “Project Hephaistos – II. Dyson sphere candidates from Gaia DR3, 2MASS, and WISE.

Možda vas zanima:  Veliki Atraktor: Misteriozna magnetna sila u Svemiru

Ovo je drugi rad koji predstavlja Projekt Hephaistos, a prvi možete pronaći ovdje.

Glavni autor rada je Matías Suazo, doktorant na Odsjeku za fiziku i astronomiju na Univerzitetu Uppsala u Švedskoj.

“U ovoj studiji predstavljamo sveobuhvatnu potragu za djelomičnim Dajsonovim sferama, analizom optičkih i infracrvenih promatranja sa Gaie, 2MASS i WISE”, pišu autori.

(“Gaia”, “2MASS” i “WISE” su astronomske misije ili projekti koji su imali za cilj prikupljanje podataka o objektima u svemiru).

“Ovaj drugi rad ispituje fotometriju Gaia DR3, 2MASS i WISE, što je približno oko 5 milijuna izvora kako bi se napravio katalog potencijalnih Dajsonovih sfera”, objašnjavaju.

Uz pomoć nove metode obrade podataka, naučnici tragaju za djelimično dovršenim Dajsonovim sferama, koje bi trebale emitovati višak infracrvenog zračenja.

Drugim riječima, ove bi strukture oslobađale nepotrebnu toplinu u obliku infracrvenih talasa srednjeg područja.

Od 5 miliona početnih objekata i 328 kandidata za Dajsonove sfere, na kraju je ostalo samo njih 7. Ali, istraživači su uvjereni da je tih 7 objekata “legitimno”.

Kandidati Dajsonova sfera
Ova slika iz istraživanja prikazuje sedam kandidata ucrtanih na dijagramu. Radi se o crvenim patuljcima klase M. Zasluge za sliku: Suazo et al. 2024.

“Svi izvori su čisti emiteri srednjeg područja infracrvenog zračenja, bez jasnih kontaminatora ili potpisa koji ukazuju na očigledno porijeklo tog zračenja”.

Iako je ovo 7 najjačih kandidata, istraživači znaju da su ovi objekti i dalje kandidati. Mogli bi postojati i drugi razlozi zbog kojeg emitiraju višak infracrvenog zračenja.

Na primjer, isto zračenje mogu proizvesti prstenovi prašine koji okružuju zvijezde. Ali, ovaj anomalni višak infracrvenog zračenja se ne može pripisati niti jednom poznatom prirodnom izvoru.

Možda vas zanima:  Pluton je živ: Ispod površine patuljastog planeta nalazi se podzemni okean

Osim toga, kandidati za titulu Dajsonovih sfera se nalaze oko zvijezda crvenih patuljaka spektralne klase M, a takvi diskovi prašine su vrlo rijetki oko takvih zvijezda.

Istraživači ipak na kraju zaključuju “da su potrebne dodatne analize, kako bi se otkrila prava priroda ovih izvora”, tako da ćemo morati još malo pričekati sa zaključkom da se ovdje radi o naprednim vanzemaljskim civilizacijama.

Foto naslovnice: LoveEmployeeCC BY 4.0, preko Wikimedia Commons

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.