Sunce

Nešto se čudno dešava sa Suncem

573

Tokom posljednjih nekoliko mjeseci, Sunčevu površinu potresaju bijesne oluje, odašiljujući snažne Sunčeve baklje i eksplozije nabijene plazme koje čak mogu izazvati pustoš na Zemlji.

Do određenog stepena to je i za očekivati, jer Sunčev 11-godišnji solarni ciklus dolazi do vrhunca. Ali konkretan tajming je iznenađujući, jer su naučnici predviđali da solarna aktivnost neće dostići svoj maksimalni period pojačane aktivnosti do 2025. godine – dok najnoviji podaci sugerišu da bi vrhunac mogao doći mnogo ranije, prenosi axios.com.

Oglas

Trenutna zapažanja, u stvari, pokazuju da bismo solarni maksimum mogli vidjeti već 2024. Drugim riječima, Sunce i moćni solarni vjetrovi koje odašilje prema Zemlji i dalje nas mogu iznenaditi, prkoseći našim najboljim prognozama i predviđanjima.

Šta kažu izvještaji?

Predviđanje Sunčevih aktivnosti nije mnogo drugačije od vremenske prognoze, osim što je mnogo više nepoznanica.

“Ovaj solarni maksimum je ekvivalent svemirskoj vremenskoj sezoni uragana. Tada vidimo najveće oluje”, rekao je za CNN Mark Miesch, istraživač u Centru za predviđanje vremenskih prilika Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

“Ali za razliku od sezone uragana, koja traje nekoliko mjeseci, solarni maksimum traje nekoliko godina”, dodao je.

Oglas

Solarne baklje, koje su lokalizovane erupcije elektromagnetnog zračenja u Sunčevoj atmosferi, tačnije nasilno izbacivanje Sunčeve plazme, šalju čestice visoke energije koje prolaze kroz Sunčev sistem, a neke od njih dosegnu i atmosferu Zemlje, što rezultira pojavom prekrasnih svjetlosnih emisija na noćnom nebu.

Solarne baklje
Solarne baklje; Foto: A Owen sa Pixabay

U najgorem slučaju, ove čestice mogu izazvati velike probleme u satelitskim komunikacijama, pa čak i uništiti električnu mrežu na Zemljinoj površini.

Možda vas zanima:  Jesu li naučnici na Antarktiku pronašli dokaz da postoje paralelni univerzumi?

“Onaj veliki…”

Predviđanje ovih pojava je izuzetno teško. Rane prognoze koje su predviđale veličanstvenu polarnu svjetlost širom SAD-a su se ispostavile pogrešnim, a naučnici su istakli da Centar za predviđanje vremena u svemiru ne daje dugoročna predviđanja pojave aurore.

Polarna svjetlost koju proizvodi Sunce
Polarna svjetlost; Foto: Hans sa Pixabay

To je zato što se situacija iznenada može promijeniti.

“Može potrajati između 20 minuta do sat vremena da koronalna masa stigne do Zemlje”, rekao je NASA-in naučnik Alex Young za Axios.

Kako se Sunce približi vrhuncu aktivnosti, periodu koji bi mogao trajati oko dvije godine prije nego što se stvari povuku, vjerovatno ćemo vidjeti mnogo više energetskih solarnih oluja, od kojih će mnoge biti nemoguće predvidjeti.

Oglas

“Ne znamo kada će se dogoditi sljedeća velika solarna oluja”, rekao je za CNN Bill Murtagh, koordinator programa Centra za predviđanje svemirskih vremenskih prilika.

“To bi se moglo dogoditi za nekoliko sedmica ili za 50 godina.”