Bude se drevni virusi u skoro 15000 godina starom ledu

301

Sa topljenjem tibetanskih glečera, ne samo da izranja drevna megafauna, već i virusi skriveni u ledu vijekovima, prenosi sciencealert.com.

Naučnici su otkrili da tibetanski glečeri, koji se tope zbog klimatskih promjena, oslobađaju viruse stare i do 15.000 godina u atmosferu.

Studija provedena na Tibetanskoj visoravni otkrila je kolekciju jedinstvenih virusa u uzorcima dobivenim iz ledene kape Ghulia. Ovi virusi, sačuvani u milenijumima starom ledu, sada se ispituju zbog njihovog potencijalnog uticaja na životnu sredinu i čovječanstvo.

Kako se glečeri tope, oslobađaju se drevni mikrobi i virusi, vjerovatno zbog klimatskih promjena. Naučnici koriste moderne tehnike za analizu genetskih informacija virusa i procjenu njihovog utjecaja na okoliš.

Posebna pažnja posvećena je bakteriofagima koji inficiraju bakterije Methylobacterium, ključne igrače u ciklusu metana unutar leda.

Ovi virusi imaju potencijal da utiču na mikroorganizme i procese ekosistema duboko u Zemlji.

Stručnjaci izražavaju zabrinutost ne samo zbog potencijalnih prijetnji ljudskom zdravlju, već i zbog šireg uticaja oslobođenih virusa na klimu i ekološke sisteme.

Ovi drevni virusi mogu pružiti uvid u prošle klimatske promjene i evoluciju virusa, služeći kao upozorenje o potencijalnim budućim prijetnjama.

Otapanje glečera na Tibetanskoj visoravni otkriva nove dimenzije odnosa između drevnih virusa, klimatskih promjena i okoliša. Ona naglašava integralnu ulogu prirode u zamršenim procesima koji se dešavaju na našoj planeti.

Izvor: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.