Novo otkriće: Gljive imaju sjećanja, uče i donose odluke

52

Naučnici iz Japana otkrili su da gljive, iako nemaju mozak, mogu demonstrirati nevjerovatnu inteligenciju. Prema Interesting Engineering-u, ovi organizmi su sposobni donositi odluke, prepoznavati oblike i rješavati probleme.

“Iznenadili biste se koliko su gljive sposobne”, kaže Yu Fukasawa sa Univerziteta Tohoku. “One imaju sjećanja, uče i mogu donositi odluke. Iskreno govoreći, razlike u načinu na koji rješavaju probleme u poređenju sa ljudima su nevjerovatne.”

Fokus studije je bio na gljivama koje razgrađuju drvo, tačnije na to kako njihove mreže micelija reagiraju na različite prostorne rasporede drvenih blokova.

U svrhu studije, istraživači su postavili blokove u dvije konfiguracije: krug i križ. Da gljive nisu imale sposobnost da “procesuiraju” svoje okruženje, rasle bi ravnomjerno od središta, bez obzira na položaj bloka.

Međutim, istraživači su uočili drugačije ponašanje. U konfiguraciji u obliku križa, gljive su koncentrisale svoj rast prema četiri krajnja bloka, što je strategija koja im vjerovatno pomaže da maksimalno povećaju prikupljanje resursa.

Nasuprot tome, u kružnom rasporedu, gljive su se ravnomjerno rasporedile po blokovima, ostavljajući središte netaknutim.

Gljive koje razgrađuju drvo i imaju sjećanja
Mreže micelija gljiva koje povezuju drvene blokove raspoređene u obliku kruga (lijevo) i križa (desno). Zasluge: Yu Fukasawa

Naučnici nagađaju da gljive nisu prepoznale nikakvu korist u fokusiranju rasta na već naseljeno područje i umjesto toga su optimizirale svoje resurse negdje drugo.

“Čini se da je kod gljiva njihova ‘inteligencija’ ukorijenjena u njihovoj sposobnosti da obrađuju informacije o okolišu i donose odluke koje koriste organizmu u cjelini”, objašnjava profesor Fukasawa.

Naše razumijevanje gljiva ostaje ograničeno u usporedbi s biljkama i životinjama, ali ova studija nudi uvid u njihovu skrivenu inteligenciju i način na koji njihovo donošenje odluka utječe na šire ekosustave.

Možda vas zanima:  Ko je napravio 2,8 milijardi godina stare Klerksdorp sfere?

Izvor: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira44
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni113
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci43
Stonehenge
Skrivena Istorija75
Novosti44
PODRŽITE RAD OVE STRANICE