Drevni grad Maja kojeg je bilo “nemoguće pronaći” otkriven u džungli

334

Arheolozi su nedavno otkrili drevni grad Maja kojeg je naizgled bilo “nemoguće” pronaći. Ovo otkriće ima potencijal da promijeni način na koji ljudi razumiju prošle civilizacije i način na koji su živjele.

Mnogi od nas poznaju Maje po njihovom predviđanju kraja svijeta 2012. godine, koje je srećom bilo pogrešno. Ali, ono u čemu su Maje bile zaista dobre je izgradnja nevjerovatnih struktura.

Piramide i hramovi koje su izgradile Maje prije nekoliko hiljada godina i danas prkose zubu vremena, kao nijemi svjedoci njihove bogate civilizacije i nevjerovatnog arhitektonskog znanja.

Građevine Maja su imale praktično i vjersko značenje, a oslikavale su status njihovih stanovnika i određivale središte svijeta za porodicu.

Tokom 9.vijeka, civilizacija Maja u južnim nizinskim krajevima doživjela je veliki pad. Umjetničke, intelektualne i vjerske aktivnosti u njihovim gradovima postepeno su došle do velikog zastoja, a mnoge građevine i spomenici su ostali nedovršeni.

Još uvijek tačno ne znamo zašto su Maje nestale, ali mnogi vjeruju da je Majanska civilizacija okončana španskim osvajanjem.

Potomci Maja su i dalje prisutni, a većinom su nastanjeni na poluotoku Yucatan u Meksiku, Hondurasu, Salvadoru i Belizeu, te susjednoj Gvatemali. Njihova populacija danas broji oko 2.000.000 pripadnika.

Ali, zahvaljujući nedavnom otkriću jednog od njihovih izgubljenih gradova, sada bi još više mogli znati o Majama.

Drevni grad Maja
Drevni grad bio je zakopan duboko u džungli. (Richard Hansen/FARES)

Kako piše ladbible.com, u gvatemalskoj džungli El Mirador, nalazi se drevni grad Maja koji je do sada bilo “nemoguće” otkriti.

Ustvari, radi se o nizu od 417 međusobno povezanih naselja od kojih su neka izgrađena čak prije 3.000 godina, a između svih tih naselja postoje putevi u dužini od oko 180 kilometara koji ih sve povezuju, što je opisano kao “prvi sistem autoputeva na svijetu”.

Možda vas zanima:  Egipatske piramide su mnogo starije od pojave Egipćana

Autori studije koja stoji iza ovog nevjerovatnog otkrića rekli su za Washington Post da je ovaj drevni međusobno povezani grad izgrađen oko 1.000 godina prije nove ere i otključava “cijeli volumen ljudske istorije koju nikada ranije nismo poznavali”.

Richard Hansen, profesor arheologije na Državnom univerzitetu Idaho, rekao je da su ovi nalazi “promijenili igru”, dok je arheolog Enrique Hernández sa Univerziteta San Carlos rekao da bi otkriće moglo biti jednako značajno za naše razumijevanje istorije kao i piramide u Egiptu.

Hernández je proveo mnoge mjesece u posljednjih 20 godina iskopavajući El Mirador, a ovaj novi drevni grad pronađen je tek nakon što je napredak tehnologije omogućio istraživačima da preciznije pretražuju džunglu.

Lidar tehnologija (detekcija svjetlosti i dometa) im je omogućila da vide puni obim drevnog grada i da shvate da gledaju u nevjerovatno sofisticirana međusobno povezana naselja, sa impresivnim sistemom puteva koji ih drži na okupu.

Sada kada imaju mnogo jasniju predstavu o tome šta se tamo nalazi, istraživači mogu napraviti preciznije posjete do drevnog grada i naučiti mnogo više, iako će sa 417 mjesta koja namjeravaju posjetiti imati puno posla kako bi sve istražili.

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.