Hram Kailasa u Indiji: Arhitektonsko čudo izgrađeno nepoznatom tehnologijom

284

Tajanstveni hram Kailasa, smješten u kompleksu pećina Ellora u Indiji, već dugi niz godina privlači interesovanje naučnika. Kao najveća monolitna građevina na Zemlji, ovaj hram je nesumnjivo jedan od najvećih i najveličanstvenijih spomenika koji danas postoje.

Izgrađena u 8 vijeku, ova nevjerovatna struktura stotinama godina odoljeva zubu vremena, kao nijemi svjedok nevjerovatne arhitetonske snage i znanja drevnih civilizacija.

Oglas

Bez sumnje, svi oni koji su posjetili hram Kailasa, smatraju ga jednim od najljepših spomenika na svijetu.

I pored toga, ovo arhitetonsko čudo je često u sjeni široko poznatih arheoloških znamenitosti, kao što su piramide u Gizi, Stonehenge u Engleskoj ili Göbekli Tepe u Turskoj.

Izgradnja hrama, uključivala je pažljivo uklanjanje hiljada tona kamenja iz jednog komada stijene, da bi se na kraju izrezbarila gotova savršena struktura.

Mainstream nauka dijeli mišljenje da su drevne pećine na ovom području nastale između 5. i 10. vijeka nove ere. Međutim, mnogi drugi datiraju starost pećina na hiljade, a ne na stotine godina.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Istina je da niko ne može objasniti tačni način na koji je hram izgrađen, jer daleko prevazilazi tehnologiju tog vremena koja je bila dostupna u Indiji.

Isklesana iz jednog komada bazaltne stijene, ova nevjerovatna građevina zadivljuje ljudski um.

Hram Kailasa u Indiji
Foto: SharvarismCC BY-SA 4.0, preko Wikimedia Commons

Neki tvrde da hram Kailasa predstavlja planinu Kailash, himalajsko boravište Gospodara Šive, jednog od vrhovnih bogova hinduizma.

Možda vas zanima:  Misteriozni hominidi Evrope: "Lobanja 5" iz Dmanisija

Vjeruje se da ga je izgradio Krišna I, koji je bio istaknuti vladar carstva Rashtrakuta u 8. vijeku p.n.e.

Krišna I je bio usmjeren na širenje hinduizma i izgradnju hramova za različite bogove. Hram koji je podržavao vjerojatno je služio kao ključno mjesto lokalnog stanovništva za obožavanje, te je bio središte religije i društvenog života.

Kako je izgrađen hram Kailasa?

Hram Kailasa je izgrađen u veoma kratkom periodu od 18 godina. Tokom iskopavanja, između 200.000 i 500.000 tona stijene je uklonjeno sa visoke litice.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Gdje su drevni graditelji deponovali tolike količine bazalta, ostaje intrigantna misterija.

Hram Kailasa u kompleksu pecina Ellora
Foto: Rajesh RaneCC BY-SA 4.0, preko Wikimedia Commons

Čini se da je kamenje potpuno nestalo, bez ikakvih indicija gdje bi se moglo nalaziti, skupa sa svim alatom koji je bio korišten za izgradnju hrama.

Prema jednostavnim matematičkim kalkulacijama, ljudi su morali raditi najmanje 12 sati dnevno svakog dana u periodu od 20 godina, kako bi izgradili hram.

To znači da su morali pažljivo ukloniti najmanje 20.000 tona kamenja godišnje, da bi ispunili ovaj monumentalni zadatak.

Naravno, bilo je neophodno da se svo ovo kamenje ukloni i da se ono što je ostalo od stijene pažljivo obradi da bi se izgradio hram koji je bio dostojan obožavanja boga.

Prema tvrdnjama stručnjaka koji su istraživali hram Kailasa, iskopavanje stijene je rađeno vertikalno kako bi se uspješno došlo do konačnog proizvoda.

Možda vas zanima:  Zerzura: Izgubljeni grad u Sahari sa svjetlokosim stanovnicima i divovima
Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Prema njihovim riječima, izgradnja je počela od najviše tačke i napredovala naniže, što je rezultovalo stvaranjem jednog od najzanimljivijih drevnih hramskih kompleksa na planeti.

Ali, postavljaju se pitanja poput: Koje su alate graditelji koristili u izgradnji hrama? Kako su uspjeli postići ovaj podvig? I zašto je ovo znanje izgubljeno?

Uobičajeno vjerovanje je da su čekići, dlijeta i pijuci bili jedini alati koji se koristili za izradu hrama. Međutim, u ovom slučaju materijal na kojem se radilo nije bio meki krečnjak ili pješčenjak, već tvrda vulkanska stijena.

Legende o hramu

Indijski hram Kailasa
Foto: YuvipandaCC BY-SA 3.0, preko Wikimedia Commons

U jednoj legendi iz srednjeg vijeka koja se prenosi među Marathi narodom, hram Kailasa izgrađen za samo jednu sedmicu.

Prema ovoj legendi, kraljica se molila Lordu Šivi da izliječi njenog bolesnog muža. Zauzvrat, obećala je da će izgraditi hram njemu u čast i postiti sve dok se ne završi.

Šiva je uslišao njene molitve i ona je održala svoje obećanje. Ali, njen arhitekt, Kokasa, bio je zabrinut za kraljičino zdravlje i uvjerio ju je da će izgraditi hram za samo sedmicu dana.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Legenda kaže da je arhitekt uspio završiti izgradnju hrama za to vrijeme i kraljičin muž je ozdravio.

Postoji još jedna legenda iz mongolske ere o caru Aurangzebu, koji je pokušao 1682. godine da sruši hram. Priča se da je car poslao hiljadu radnika da unište hram, ali nakon tri godine uzaludnih pokušaja sve što su uspjeli je da naprave manja oštećenja, poput nekoliko polomljenih i unakaženih statua.

Možda vas zanima:  "Izgubljeni grad Z" u Amazoniji i nestanak pukovnika Percyja Fawcetta

Kada je car shvatio da je nemoguće da uništi hram, na kraju je odustao od te ideje.

Svrha hrama

Zanimljivo je još spomenuti da je od ukupno 34 hrama u kompleksu pećina Ellora, jedino hram Kalasa vidljiv iz vazduha i to u obliku slova X.

Ova činjenica nevjerovatno podsjeća na ogromne Naska crteže u Peruu, za koje Erich von Däniken u svojoj knjizi “Tragom bogova” tvrdi da ih je stvorila Naska kultura kao poruke vanzemaljskim bićima, koje su oni smatrali svojim bogovima.

Radi li se o običnoj slučajnosti ili je hram, slično Naska linijama, namjerno izgrađen da iz ptičje perspektive bude vidljiv vanzemaljskim posjetiocima?

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Koja god bila njegova svrha, Hram Kailasa u pećinama Ellora u Indiji je nedvojbeno jedna od najvećih misterija drevnog svijeta.

Ova imponzantna drevna struktura, isklesana iz stijene pomoću još nepoznate tehnologije, i dalje ostaje intrigantni podsjetnik na izgubljeno znanje drevnih civilizacija.

Foto naslovnice: Shreyans69CC BY-SA 4.0, preko Wikimedia Commons

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni83
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci36
Stonehenge
Skrivena Istorija60
PODRŽITE RAD OVE STRANICE