Da li se ispod Antarktičkog leda nalaze ostaci grada drevne civilizacije?

1.1k
Preslušaj članak

Prema nekim teorijama ispod Antarktičkog leda postoji skriveni grad, koji su sagradile drevne civilizacije. Ovaj ogromni kontinent je ledena masa i zahvaljujući veoma niskim temperaturama, trenutno ga nastanjuju samo istraživači i pingvini.

Glasine o skrivenom gradu kruže godinama, dok teoretičari, pa čak i neki naučnici tvrde da je ledeni kontinent zapravo dom legendarnog Izgubljenog grada Atlantide.

Oglas

Jedna od naučnih teorija tvrdi da je nekada davno Antarktik bio bez leda i dom drevne civilizacije.

Teorija, nazvana “crustal displacement” (pomjeranje kore), tvrdi da su kretanja u Zemljinoj kori značila da su veliki dijelovi Antarktika prije 12.000 godina bili bez leda i da su tamo mogli živjeti ljudi.

Ta civilizacija je mogla postojati u ‘praistoriji’, dok posljednje ledeno doba koje se nadvilo nad kontinentom nije doprinijelo njenom nestanku.

Neki smatraju da bi to mogla biti Atlantida, mitski grad osnovan od strane humanoidnih bića koja su bila “pola bogovi”, a “pola ljudi”.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Da se podsjetimo, Atlantidu je prvi put spomenuo grčki filozof Platon 360. godine p.n.e i još nije pronađena njena lokacija, iako su mnogi uvjereni da je legenda o tom gradu istinita.

Postoje razna nagađanja gdje bi se taj drevni grad koji je prvi put spomenuo Platon 360. godine p.n.e. mogao nalaziti.

Mnogi vjeruju da se Atlantida nalazi u blizini grčkog otoka Santorinija.

Možda vas zanima:  Šemsu Hor: Misteriozni kraljevi koji su vladali Egiptom prije faraona

Ono što bi možda moglo ići u korist mogućnosti postojanja drevnog grada na Antarktiku je Karta Piri Reisa iz 1513. godine.

Ta karta prikazuje Antarktik godinama prije nego je otkriven, a mnogi naučnici iz tog vremena nisu vjerovali u njenu vjerodostojnost.

Međutim, ako se vratimo u novije doba možda bi fotografija koju je snimila NASA mogla biti dokaz skrivenog grada na Antarktiku.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Slike, snimljene tehnologijom daljinske detekcije u NASA-inoj misiji “IceBridge” na Antarktiku, prikazuju nešto što bi mogli biti tragovi ljudskog naselja ispod leda.

NASA fotografija Antartik
Jesu li ovo mogući tragovi ljudskog naselja skriveni ispod Antarktičkog leda? Foto: Maps

Fotografije sa Google Eartha također pokazuju piramidu koja viri iz tundre, a entuzijasti tvrde da je to dokaz da je čovječanstvo nekada živjelo na tom području i izgradilo ove strukture.

Piramide Antarktik
Foto: YouTube/History

Na nekim internetskim stranicama postoje tvrdnje da postoji grad na Antarktiku i da je Hitler znao za njega, smjestivši na tom mjestu svoju nacističku bazu.

U tim divljim tvrdnjama stoji da su nacisti proglasili područje Antarktika njemačkom teritorijom i tamo poslali ekspediciju.

Zatim su mapirali područje i otkrili mrežu rijeka i špilja, od kojih je jedna vodila do velikog geotermalnog jezera.

Tamo su izgradili bazu veličine grada, koju su nazvali “Baza 22” ili “Novi Berlin”, a navodno je bila dom ne samo nacistima već i Iluminatima.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Međutim, ovdje stvari postaju još čudnije, sa tvrdnjama da su Nijemci na Antarktiku otkrili napuštenu vanzemaljsku tehnologiju i iskoristili je za izradu super oružja.

Možda vas zanima:  Sjevernoamerički indijanci i "Zvjezdani ljudi"

2017. godine, istraživači su otkrili ostatke tajne nacističke baze skrivene duboko u Arktiku, samo 1000 kilometara od Sjevernog pola.

Foto naslovnice: Sketchepedia

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE