Izgubljeni grad divova u Ekvadoru

1.1k

Istraživači su 2012. godine otkrili ono za šta su vjerovali da je drevni kompleks piramida u udaljenom području ekvadorske amazonske džungle, mjestu koje tada nije bilo poznato široj međunarodnoj javnosti ili čak unutar zemlje.

To je također jedno od mnogih antičkih lokaliteta koje prema mainstream naučnicima nije važno.

Vjeruje se da je otkriće ovog drevnog grada, jedno od najvažnijih otkrića 21. vijeka.

Ovaj nevjerovatni pronalazak od velikog značaja, samo je jedno je od mnogih otkrića koja su “izostavili” mainstream istraživači širom svijeta.

Drevne legende u Ekvadoru govore o vremenu kada su Zemljom hodali divovi, i kako su ta bića stvorila ogromne megalitske gradove, koje je priroda vremenom izbrisala.

Izgubljeni grad divova: Legenda koja je postala stvarnost

Čak i prije otkrivanja drevnog megalitskog grada, postojale su mnoge lokalne legende o vremenu kada su nevjerovatna divovska bića nastanjivala udaljene regione Ekvadora.

Ovi divovi su stvorili megalitska nalazišta, a ovaj drevni grad je samo jedan od mnogih koji se nalaze u regiji.

Kako bi pronašli izgubljeni grad divova, grupa istraživača se udružila sa mještanima koji su bili svjesni i znali da je ovaj drevni grad, zapravo, stvaran.

Mještani su doveli grupu istraživača do mjesta za koje su smatrali da je zaista sveto, a lokalna plemena okupila su se u gradu divova da proslave moćne duhove koji prema legendi još uvijek obitavaju na ovom megalitskom mjestu.

Možda vas zanima:  Karta Piri Reisa i drevna civilizacija na Antarktiku

Tajanstvena piramida

Prema izvještajima, kada je grupa istraživača stigla do Izgubljenog grada divova, otkrili su skup megalitskih građevina, a najveća od njih je bila 80 metara visoka i isto tako široka piramida sa nepravilnim uglom.

Vjeruje se da je ova ogromna struktura piramidalnog oblika sačinjena od ogromnih gromada sa minimalnom težinom od dvije tone.

Na vrhu piramide nalazi se ravan, sastavljena od uglačanog kamenja, za koju se vjeruje da je korištena kao ceremonijalni ili žrtveni štand.

Ravan izgleda kao popločani zid, drevna ulica ili trg sa uglom od 60 stepeni, a možda je to i krov velike građevine, rekao je francusko-američki arheolog Benoit Duverneuil.

Izgubljeni grad divova u Ekvadoru
Ogromna struktura nalik na zid, nagnuta pod uglom od 60 stepeni, sa ravnim dijelom na vrhu gde su pronađeni mnogi artefakti.

Većina kamenja je savršeno poravnata, sa oštrim ivicama, kao da je isklesano ljudskom rukom.

Neobični alati

Prema arheolozima, najvažnije otkriće na ovom lokalitetu su preveliki i “neobični alati” koji su se vremenom stopili sa prirodom.

Zbog veličina alata, ljudima je bilo nemoguće da ga koriste.

Prema Bruceu Fentomu, piscu, istraživaču i članu tima koji je pronašao ovaj navodni grad divova, ovo je konačni dokaz da su divovi naseljavali Zemlju u dalekoj prošlosti i gradili nevjerovatne gradove i strukture:

“Ono što zaista snažno ukazuje na to da je ovo naselje nekada bilo dom rasi divova je prisustvo izuzetno velikih čekića, ili barem kamenih glava čekića.

Alat divova

Pod pretpostavkom da su ove kamene glave bile pričvršćene za ručke od tvrdog drveta, one bi bile nevjerovatne veličine i težine, čineći njihovu upotrebu kao oruđe nepraktičnim za tipične Inke ili autohtone Indijance, koji su bili prosječne visine od 150 cm.”

Možda vas zanima:  Ehnaton: Misteriozni egipatski faraon koji je izbrisan iz istorije

Skepticizam naučnika

Zanimljivo je da mainstream naučnici ne vjeruju da grad postoji.

2013. godine Ekvadorsko Ministarstvo Kulture je poslalo svoje predstavnike da istraže Izgubljeni grad divova.

Oni su zaključili da zgrada u obliku piramide nije ništa drugo do prirodna formacija.

Međutim, Fenton i njegov tim vjeruju da su zamršene gromade, složeni uzorci i njihov fini sklop jasni pokazatelji da zagonetni Izgubljeni grad divova nije prirodna formacija, već jedan od najboljih dokaza koji podržavaju teoriju da su u dalekoj prošlosti divovi hodali Zemljom.

Zaključak

Otkriće “Izgubljenog grada divova” u Ekvadoru je bez sumnje fascinantno i nudi intrigantne dokaze koji izazivaju uobičajene pretpostavke o prošlosti naše planete.

Usprkos tome što mainstream naučnici nisu jednoglasni oko postojanja ovog grada, postoji niz zapanjujućih elemenata koji podupiru teoriju da su divovi nekada živjeli na Zemlji.

Najuočljiviji dokaz su ogromni kameni alati i skulpture koje bi bilo nemoguće koristiti ili izraditi bez znatne fizičke snage i veličine.

Ovo otkriće je značajan dio arheološkog i antropološkog istraživanja, a legende koje su kružile Ekvadorom mogle bi biti istinite.

Iako postoji skeptičnost među nekim stručnjacima, ne možemo isključiti mogućnost da su divovi nekada živjeli na Zemlji i ostavili svoj trag u obliku ovog nevjerojatnog grada.

Ovo nas podsjeća na važnost otvorenog uma i daljnjeg istraživanja kako bismo bolje razumjeli tajanstvenu prošlost naše planete.

Foto naslovnice: Julius H. sa Pixabay

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira37
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni105
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci37
Stonehenge
Skrivena Istorija69
Novosti38
PODRŽITE RAD OVE STRANICE