Skrivene podzemne prostorije otkrivene u blizini Keopsove piramide

237

Na egipatskoj visoravni Giza, gdje se nalaze tri velike piramide i ruševine drevnih građevina, otkrivena je podzemna “anomalija”, kako su je nazvali arheolozi.

Istraživači su koristili radar koji prodire u zemlju i tomografiju električne otpornosti kako bi skenirali područje Zapadnog groblja, koje se nalazi pored Velike piramide – Keopsove piramide.

Otkrili su ono što se može prepoznati kao dvije podzemne prostorije. Jedna je plitka, dok je druga mnogo dublja. Tlo na ovom mjestu ima mnogo manju gustinu, što sugeriše da je ovdje iskopano dosta zemlje.

Egipatski plato piramida

“Zapadno groblje u Gizi poznato je kao važno grobno mjesto za članove kraljevske porodice i dostojanstvenike države. Veličina anomalije se može približno procijeniti, ali njena struktura i lokacija su nejasne”, rekli su arheolozi.

Plitka prostorija je široka 10 metara i duga 15 metara sa visinom od 2 metra. Vjeruje se da je izgrađena da podupire veću i dublju komoru, koja je na najnižoj tački visoka oko 5 metara, a na najvišoj 10 metara.

“Vjerujemo da je kontinuitet plitke strukture i duboke velike strukture važan. Na osnovu rezultata istraživanja ne možemo utvrditi materijal koji je uzrokovao anomaliju, ali to može biti velika podzemna arheološka struktura.”

Nadaju se da će na ovom mjestu kasnije biti obavljena iskopavanja i da će se saznati kakve sve skrivene tamnice postoje.

Foto naslovnice: Andrés Dallimonti sa Unsplash

Izvor: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.