Ko su bili “narodi sa mora” i gdje su nestali?

1.7k
Preslušaj članak

Misteriozni narodi sa mora iz bronzanog doba su pripadali različitim etničkim skupinama i plemenima koji su aktivno sudjelovali u nizu invazija i napada na obalne gradove i civilizacije širom istočnog Mediterana. Egipatski tekstovi i natpisi iz 13. vijeka p.n.e. spominju ih kao gusare sa mora i otoka.

Ponekad su bili neprijatelji, a ponekad saveznici ili unajmljeni kao plaćenici. Od 1276. do 1178. p.n.e., terorisali su obalne gradove Hetita, Levanta i faraona Egipta. Također se smatraju važnim faktorom koji je pridonio katastrofalnom kolapsu kasnog bronzanog doba.

Oglas

Narodi sa mora: porijeklo

Porijeklo naroda sa mora je predmet neprestanih pretpostavki. Drevni izvori sadrže aluzije na bitke i susrete s gusarima sa mora, ali samo navode da dolaze “iz mora” ili “sa otoka”, nikada ne spominjući tačne lokacije.

Zapravo, nikada nisu postojali posebni savremeni zapisi o “narodu sa mora” iz bronzanog doba. Izraz potječe iz 19. vijeka, kada su dva francuska egipatska arheologa, prvo Emmanuel de Rougé 1855. godine, a zatim Gaston Maspero oko 1881. godine, govorili o “peuples de la mer” (“narodima s mora”).

Invazija naroda sa mora

Egipat je bio mjesto gdje su narodi sa mora imali svoje najpoznatije susrete, posebno one zabilježene od strane tri velika faraona – Ramzesa II, njegovog sina Merenptaha i Ramzesa III.

Narodi sa mora karta invazije
Mapa invazije naroda sa mora u Egejsko more i istočni Mediteran na kraju kasnog bronzanog doba. Foto: CC BY-NC-SA 4.0

Bronzano doba: Narodi sa mora i Ramzes II

Ramzes II, poznatiji kao Ramzes Veliki, vladao je od 1279. do 1213. p.n.e. Tokom njegove vladavine, Ramzes II se susreo sa narodima sa mora u sukobu s Hetitima.

Možda vas zanima:  Makhunik: "Grad patuljaka" star 5.000 godina
Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Natpisi koje je naručio da ispričaju priču o njegovoj pobjedi nad Hetitima 1274. p.n.e., navode narode sa mora kao savez sa egipatskim neprijateljem. On također opisuje zasjedu naroda sa mora na ušću Nila.

Narodi sa mora i Merenptah

Ramzes II u svojim spisima navodi da je trajno porazio narode sa mora, ali njegov sin i nasljednik, Merenptah opet se susreo sa njima za vrijeme njegove vladavine (1213. p.n.e. – 1203. p.n.e.). Konkretno, 1209. p.n.e., on opisuje savez naroda sa mora i Libijaca koji su napali Deltu Nila.

Među ključnim podacima koje su istoričari dobili iz ovih zapisa je referenca da narodi sa mora dolaze sa sjevera.

Čak navodi teritorije kao što su Teresh, Ekwesh, Lukka i Sherden, iako nije sasvim jasno gdje se tačno nalaze ta mjesta.

Kao i njegov otac prije njega, Merenptah je naredio izradu zapisa o svojoj pobjedi nad Libijcima i narodima sa mora.

Ramzes III i narodi sa mora

Prema Ramzesu III, kada se suočio sa narodima sa mora u drugoj godini svoje vlasti, oni su već srušili Hetite oko 1200. p.n.e. Njegovo vrijeme došlo je 1180. p.n.e., kada su narodi sa mora napali egipatsku trgovačku stanicu u Kadešu.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Kao i njegovi prethodnici, i on ih je tamo porazio, ali je stanica bila uništena. Također, ponovno će se suočiti s njima kada su napali sam Egipat.

Možda vas zanima:  Je li karta Piri Reisa dokaz drevne civilizacije na Antarktiku?

Bitke koje su uslijedile bile su na kopnu i moru, ali narodi sa mora su na kraju poraženi blizu grada Xois 1178. p.n.e. i nikada više o njima nije bilo glasa.

Međutim, poraz naroda sa mora je došao sa cijenom, jer je Kraljevska riznica bila u potpunosti ispražnjena.

Teorije o narodu sa mora iz bronzanog doba

Teorije o narodima sa mora iz bronzanog doba uglavnom su temeljene na tumačenjima egipatskih zapisa. Dio razloga zašto su ovi zapisi tako oskudni povezan je s nasilnim previranjima tog vremena, kako u smislu društvenog kolapsa krajem bronzanog doba, tako i zbog prirodnih katastrofa poput potresa. Ipak, postoje neki natpisi koji služe kao izvori informacija.

Iako nikada nisu pruženi konkretni podaci o porijeklu naroda sa mora, ponekad se na njih aludira različitim imenima.

Među njima su Sherden, koje su spominjali sva trojica faraona – Ramzes II, Merneptah i Ramzes III. Drugi, poput Lukke i Tursha, spomenuti su od strane dva faraona od njih tri.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

A neka imena su spomenuta samo od strane jednog faraona ili negdje potpuno drugo. Međutim, usprkos mnogim istraživanjima o ovom pitanju, ove skupine nikada nisu bile konačno identifikovane.

Teoretisalo se da su narodi sa mora mogli nastati na različite načine i na raznim mjestima, od Egejskog mora ili zapadne Male Azije do mediteranskih otoka.

Filistejci, Etrurci i Minojci, svi su se spominjali kao mogući kandidati za narode sa mora, ali bez konkretnih detalja iz primarnih izvora i sve je ostalo na nagađanju.

Misteriozni nestanak naroda sa mora

Tačno je da su narodi sa mora iz brončanog doba nestali jednako misteriozno kako su se pojavili. Nakon što su poraženi od strane Ramzesa III 1178. p.n.e., više nisu pronađeni zapisi o njima.

Možda vas zanima:  Disk iz Festosa (Festski disk): Najveća zagonetka drevnog svijeta

Neki vjeruju da su se asimilirali u postojeća društva. Međutim, kao i kod svih misterioznih aspekata naroda sa mora, ovo je ipak nešto što prevazilazi teorije o njima.

Odsustvo konkretnih dokaza i podataka čini njihovu sudbinu i krajnji ishod još uvijek nerazjašnjenim pitanjem u istoriji.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE