Svemirski teleskop James Webb pronalazi galaksije koje ne bi trebale postojati

1k

Svemirski teleskop James Webb i dalje otkriva galaksije koje su veoma neobične i koje ne bi trebale postojati. Istraživači upozoravaju da se čini da su šest najranijih i najmasivnijih galaksija, koje je James Webb svemirski teleskop dosad otkrio, izuzetno veće i zrelije nego što bi trebale biti, s obzirom na njihov položaj u Svemiru.

Nedavna saznanja nastavljaju se na prethodna istraživanja u kojima su naučnici iznijeli podatke da su, unatoč njihovom porijeklu iz ranih početaka Univerzuma, galaksije bile u zreloj fazi slično našoj gaksiji Mliječni put.

Nedavno je objavljen novi naučni rad koji, putem “stresiranja na stres”, dodatno potvrđuje prethodna otkrića, s ciljem dubljeg razumijevanja procesa nastanka tih galaksija.

Ova indicira da, ukoliko naučnici nisu napravili grešku, možda imamo praznine u osnovnom razumijevanju informacija o Svemiru.

Autor novog istraživanja o neobičnim galaksijama, Mike Boylan-Kolchin s Univerziteta Teksas u Austinu izjavio je da bismo, ako su mase galaksija tačne, mogli biti u području Svemira koje još nije istraženo:

„Trebaće nam nešto vrlo novo o formiranju galaksija ili modifikaciji kosmologije. Jedna od najekstremnijih mogućnosti je da se Svemir širio brže nakon Velikog praska nego što predviđamo, što bi moglo zahtijevati nove sile i čestice.”

informacije koje je poslao James Webb teleskop, dovele su naučnike pred duboku dilemu. Podaci sugerišu na mogućnost da je nešto pogrešno sa konvencionalnim modelom tamne energije i hladne tamne materije.

Svemirski teleskop James Web
Svemirski teleskop James Webb Foto: Creative Commons Licence

Generalno, galaksije pretvaraju otprilike 10 posto svog plina u zvijezde. Međutim, nove galaksije koje su nedavno otkrivene izgleda da bi trebale gotovo potpuno pretvoriti sav dostupni plin u zvijezde.

Možda vas zanima:  Hinduistička kosmologija i multiverzum

Ovo je teoretski izvedivo, no ipak predstavlja odstupanje od onoga što su naučnici ikada anticipirali.

Nastavak promatranja galaksija, trebao bi pružiti jasniji uvid u njihovu starost i masu. Ovo bi moglo otkriti da trenutna opažanja nisu tačna i precizna ; možda supermasivne crne rupe u njihovom središtu uzrokuju zagrijavanje galaksija, što ih čini kao da izgledaju većim nego što zaista jesu.

Također, moguće je da potiču iz kasnijeg razdoblja nego što se očekivalo, ali izgledaju starije zbog problema s interpretacijom fotografija.

Ali, u slučaju da se dokaže suprotno, to bi astronome moglo natjerati da revidiraju svoje shvaćanje Univerzuma i procesa rasta galaksija i da prilagode svoj model kako bi uključili neobično velike i zrele galaksije.

Svemirski teleskop James Webb pronalazi galaksije koje ne bi trebale postojati

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira37
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni105
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci37
Stonehenge
Skrivena Istorija69
Novosti38
PODRŽITE RAD OVE STRANICE