Veličina Svemira: Konačna i beskonačna u isto vrijeme

666
Preslušaj članak

Svi pokušavamo izmjeriti prostranstvo Svemira koristeći jedan okvir, ali šta ako izmjerimo njegove prostorne dimenzije koristeći drugu metriku – vrijeme?

Razmotrimo Svemir kao “potencijalno beskonačan”. Do ovog zaključka došao sam kroz principe poput „principa ekvivalencije“ i drugih koji su u osnovi „teorija relativnosti“, uključujući zakon očuvanja informacija.

Oglas

Suština stvari je u tome što, slično kao i materija u njemu, Univerzum mora iskazati dualizam. Ako čestice mogu postojati i kao korpuskule i kao valovi, onda Svemir mora biti „zatvoren u sebe“ i „potencijalno beskonačan“, doživljavajući svoje vrijeme u svakom trenutku.

Ovaj “dualizam” također daje pravo Univerzumu da se sastoji od “isprepletenih čestica”.

Što se tiče mjerenja veličine Svemira u terminima vremena i njegove “potencijalne beskonačnosti”, ako ovo vrijedi, onda je u nekim udaljenim regijama Svemir potencijalno vrlo mlad ili čak nerođen, koji postoji u singularnosti. Suprotno tome, u drugim dijelovima dalekog Kosmosa, on je već star i proteže se bezbrojne trilione godina.

Širenje Svemira nakon što se dogodio Veliki prasak

Teoretski, mogla bi se uočiti starost Univerzuma u Svemiru; neke galaksije bi trebale izgledati mlađe nego što se očekivalo, dok bi druge mogle izgledati starije.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Zašto koristimo “potencijalno” umjesto “beskonačno”? Zato što Univerzum još uvijek ima konačnu vrijednost za svoje maksimalno vrijeme. U nekim udaljenim oblastima Svemira postoji „maksimalno“ trajanje njegovog postojanja.

Možemo izraziti „trenutnu vremensku starost Univerzuma“, a ne samo ono što posmatramo iz naše prostorne tačke gledišta. Međutim, ne možemo precizno artikulisati “cijelu prostornu veličinu Svemira”. Negdje u njemu prostor gubi na značaju zbog odsustva materije, a drugdje postaje besmislen u tački singularnosti.

Možda vas zanima:  Paralelni univerzum: Postojite li negdje drugi vi?

U bilo kom trenutku i bilo kojoj tački njegovog postojanja, nemoguće je izraziti prostorne dimenzije Univerzuma. Ipak, potencijalno, ove dimenzije nemaju granice, što ukazuje da je Svemir „potencijalno beskonačan“.

Što se tiče „zatvoren u sebe“, ovaj koncept je lakše razumljiv. Ovdje je konstanta da ako postoji nešto u Svemiru, Svemir u suštini postoji unutar te stvari.

Slijedeći istu logiku, “centar Svemira” bi bila tačka sa minimalnom entropijom. Međutim, otkriti tu tačku nije izvodljivo, barem prema „principu postojanja posvuda“ – ekvivalentnosti. U praksi, ova tačka bi se nalazila svuda u bilo kojem trenutku, a iz bilo koje prostorne perspektive, Svemir bi izgledao ravan.

Gdje Univerzum ima svoje “sopstveno vrijeme”?

Mliječna staza
Foto: Vecstock

Da bismo ovo riješili, postavimo još nekoliko pitanja. Šta čini “stvarnu udaljenost” od centra crne rupe do bilo koje tačke izvan nje? Ta udaljenost se smatra beskonačnom, tačnije nemjerljivom. Možemo je nazvati samo „ugaonom udaljenosti“.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Šta ako bismo pokušali izmjeriti “stvarnu udaljenost” od centra jedne crne rupe do centra druge crne rupe?

Čini se da bi dobijena vrijednost trebala nadmašiti “beskonačnost”, formalno izjednačujući se sa “vječnosti”, uvodeći na taj način “dodatni vremenski vektor” u Svemir.

Istovremeno, ovaj vremenski vektor prolazi kroz nas, ali ne i kroz cijeli Univerzum, što znači da ne pripada direktno Univerzumu, te stoga Svemir posjeduje svoje “vlastito vrijeme”. U ovom scenariju, samo mi postojimo u „razlici“, a ne Svemir.

Univerzum istovremeno obuhvata sve takve vektore, kolektivno, ne pojedinačno, i ne u njihovim razlikama – za razliku od našeg iskustva.

Možda vas zanima:  Fino podešeni svemir kao dokaz Boga

Ipak, veličina Svemira ostaje samo “potencijalno beskonačna” kada se uzme u obzir njegova stvarna starost u odnosu na “vlastito vrijeme”. Nažalost, prava starost Univerzuma nam izmiče, a posmatrana starost Svemira sa našeg stanovišta nije autentična.

Ukratko, veličina Svemira ne poznaje granice, ni u prostoru ni u budućem vremenu. Sa bilo kojeg posmatračkog stanovišta, veličina Svemira u prošlom vremenu će stalno biti netačna.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Foto naslovnice: Freepik

Prevedeno uz dozvolu sa: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE