Panpsihizam: Teorija po kojoj sve u univerzumu ima svijest

181
Preslušaj članak

Šta ako sve što postoji u univerzumu posjeduje svijest? Panpsihizam je teorija po kojoj je svijest ili um fundamentalno i sveprisutno svojstvo stvarnosti.

Zagovornici ove teorije tvrde da je svijet potpuno svjestan i budan – vi ste svjesni, stijene su svjesne, pa čak i stolica na kojoj možda upravo sjedite je svjesna.

Oglas

Iako smo poprilično odmakli u proučavanju fukcionisanja fizičkog mozga, nismo ni blizu razumijevanja svijesti. Mi, ustvari, nemamo nikakvu predstavu šta je to svijest.

Da li je svijest rezultat funkcionisanja našeg mozga, ili je u potpunosti oslobođena fizičkih limita?

Panpsihizam
Foto: Freepik

Neki tvrde da naše svjesno ja postoji istovremeno u više dimenzija, neograničeno našim fizičkim tijelima, a naš mozak nije ništa drugo nego “interfejs” koji nam pomaže da funkcionišemo u fizičkom svijetu.

Danas znamo da i životinje, poput nas ljudi posjeduju svijest. Iako može zvučati ludo, neki noviji eksperimenti sugerišu da bi čak i biljke mogle imati sposobnost učenja i donošenja odluka – drugim riječima biti svjesne.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Ali, šta je sa svim ostalim?

Panpsihisti imaju radikalnu hipotezu da apsolutno sve – od planeta i zvijezda u našem univerzumu do drvene klupe u nekom parku – ima svijest.

Panpsihizam nije nova ideja. Termin je u 16. vijeku skovao italijanski filozof Francesco Patrizi od grčkih riječi pan (sve) i psyche (duša ili tijelo).

Ali, izgleda da sve veći broj naučnika počinje da razmišlja o mogućnosti da je svijest daleko univerzalnija, suprotno našim ranijim razmišljanjima.

Možda vas zanima:  Princip ogledala: Naše misli kreiraju našu stvarnost

Ne mora nužno značiti da je stolica isto tako svjesna kao čovjek. Ali, ovi objekti bi mogli posjedovati stepene svijesti, koji bi mogli biti znatno drugačiji od svijesti čovjeka, zavisno od njihove složenosti i strukture.

Ali, moramo vas napomenuti da se ipak samo radi o hipotezi. Sa obzirom da uopšte ne znamo šta je svijest i kako nastaje, nemoguće je sa sigurnošću tvrditi šta ima, a šta nema svijest.

Klikom na neki od oglasa pomažete rad ove stranice

Foto naslovnice: Freepik

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira32
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni91
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija65
Novosti24
PODRŽITE RAD OVE STRANICE