Svi antički spomenici izgrađeni su na temelju opšteg znanja

707

Hiljadama godina, drevne civilizacije širom svijeta ostavljale su svoje zadivljujuće i misteriozne tragove u istoriji planete. Gradeći supermasivne strukture koje prkose objašnjenju, naši preci su nam postavili zagonetke koje još uvijek ne možemo riješiti.

I danas se divimo i istražujemo nevjerovatne spomenike izgrađene prije mnogo hiljada godina, pokušavajući odgovoriti na neka od najvažnijih istorijskih pitanja: kako su civilizacije za koje smo mislili da su primitivne uspjele sve to dizajnirati i utjeloviti u kamenu?

Kako su drevni graditelji uspjeli transportovati masivne blokove teške i do stotinu tona?

I što je najvažnije – zašto je toliko spomenika strukturno slično, iako se bukvalno nalaze na različitim krajevima Zemlje?

Šta ako su sve ove drevne strukture imale višu svrhu?

Pored činjenice da je Zemlja još uvijek jedina planeta sposobna da obilno ugosti život kakav poznajemo, naš rodni svijet krije mnoge druge misterije. I bezbroj pitanja do danas ostaju bez odgovora.

Možda najintrigantnije pitanje na koje do sada nismo uspjeli odgovoriti je: da li je moguće da su ovi antički spomenici građeni s nekom višom svrhom na umu?

Ali šta ako ove nevjerovatne građevine nisu izgrađene slučajno, već su strateški smještene širom svijeta?

Jeste li ikada primijetili da su neki megaliti međusobno povezani? Ako pogledate kartu svijeta i obratite pažnju na lokaciju antičkih spomenika, primijetit ćete da se neki od njih mogu lako povezati pravim linijama.

Kao da su drevni graditelji koristili složenu geometriju i matematičke jednačine utjelovljene u kamenu, čineći ionako zapanjujuće konstrukcije još misterioznijim.

Linija svetog Mihovila
Linija Svetog Mihovila; Foto:
Enryonthecloud
, Javna licenca, preko Wikimedia Commons

Mnogi autori su se pitali – zašto su sagrađene egipatske piramide?

Štaviše, još uvijek nismo uspjeli riješiti pitanje kako su stari Egipćani podigli te ogromne spomenike.

I nismo uspjeli razumjeti kako su stari Egipćani uspjeli postaviti Veliku piramidu u Gizi tačno u središte cijele Zemlje?

Možda vas zanima:  Velika nekonzistencija: Gdje su nestale milijarde godina istorije naše planete?

Jeste li znali da se paralela istok/zapad, koja presijeca veći dio kopna, i meridijan sjever/jug, koji isto tako presijeca veći dio kopna, spajaju na dva mjesta na planetu: jedno u oceanu, a drugo tačno na Velikoj piramidi?

Ne pitate li se kako je to bilo moguće bez sposobnosti letenja? Kako su se drevni graditelji nosili s tim, ne znajući kako je tada Zemlja izgledala?

Piramide, posebno one pronađene u Gizi, nisu samo hrpa kamenja naslaganog jedno na drugo. One predstavljaju nevjerojatno dostignuće nekoliko zajedničkih grana nauke: geometrije, fizike i matematike, ujedinjenih u spomenike koji su briljantno izdržali test vremena.

Na primjer, težina Velike piramide u Gizi procjenjuje se na 5.955.000 tona. Ako tu cifru pomnožimo sa 108, tada ćemo dobiti masu Zemlje.

Kada bismo danas pokušali ponovno sagraditi Veliku piramidu u Gizi, imali bismo velikih poteškoća u tome, usprkos našem znanju i modernoj opremi.

Antički spomenici: Velika Piramida u Gizi
Velika piramida u Gizi; Foto: David Stanley CC BY 2.0 

Sama ta činjenica čini piramide u Gizi pravim drevnim čudom, ako se sjetite prije koliko su hiljada godina građene i kakva je tada bila građevinska oprema. Prema današnjem službenom naučnom stajalištu, nikakva.

Ne želimo se pravdati pračovjeku koji je projektovao i izgradio nevjerojatne građevine, a tvrdoglavo pokušavamo dokazati da su u tome uspjeli uz pomoć štapova i kamenja.

Ili su, kako sugerišu neki autori, imali mnogo naprednije tehnologije nego što smo mi spremni prihvatiti i shvatiti?

Postoji li mala šansa da su na neki način drevne kulture širom svijeta na neki način bile povezane, bilo kroz globalnu svijest ili neki drugi globalni fenomen koji im je pomogao u jedinstvenom usmjeravanju?

To je dovelo do stvaranja bezbrojnih drevnih spomenika koji izgledaju isto, kao da se radi o globalnom procesu izgradnje na svjetskom nivou, pod zajedničkim vodstvom i koordinacijom.

Kao da je svaka kultura u različitim dijelovima našeg planeta osjećala potrebu postaviti spomenike kao što su piramide, Stonehenge, Teotihuacan i druga nevjerojatna mjesta na tačno određena mjesta.

Ove drevne civilizacije stvorile su nevjerojatan obrazac. Obrazac koji danas identifikujemo i sastavljamo, dio po dio, poput ogromne slagalice.

Možda vas zanima:  Ksar Draa: Tajanstvena drevna tvrđava usred pustinje
Piramida Chichén Itzá u Meksiku
Piramida Chichén Itzá u Meksiku; Foto: Walkerssk sa Pixabay

Svi antički spomenici izgrađeni su na temelju opšteg znanja

Mnogi istraživači razmišljaju o tome je li moguće da su antički spomenici s razlogom postavljeni ovim redoslijedom.

Neki od njih uvjereni su da se odgovor mora potražiti u samim megalitskim građevinama, gdje se krije tajna šifra koja može objasniti kako, zašto i ko je u dalekoj prošlosti gradio i organizovao te nevjerojatne građevine, raštrkane širom svijeta.

Što više istražujemo drevne civilizacije, njihovu istoriju, kulturu i predanja, to se više pitamo koliko smo bili u krivu u vezi s prošlošću naše vrste. Što više toga pronalazimo, to više shvaćamo koliko ustvari malo znamo.

Možda stari Egipćani nisu nimalo nasumično postavljali piramide i sve svoje građevinske poduhvate – piramide, hramove i grobnice vezali uz određene geografske točke? A vrlo je moguće da su i druge civilizacije širom svijeta činile isto.

Globalna zemaljska mreža

Istraživači su otkrili vezu između svetih struktura i visoko elektronski nabijenih područja globusa u kojima se akumulira elektromagnetna energija planete.

Iz nekog razloga, ta su mjesta bila od velike važnosti za drevne ljude. Ali kako su drevne civilizacije i kulture naučile o tim geografskim točkama?

Teoretičari drevnih astronauta ukazuju na takozvanu “mrežu svijeta” ili “Zemaljsku mrežu”.

Ova teorija kaže da su drevne civilizacije širom svijeta namjerno gradile svoje spomenike na energetskim linijama sile koje, kada se mapiraju i povežu, stvaraju impresivan uzorak, kao da čine neku vrstu energetske mreže kada su povezane.

Neobična ideja o Zemaljskoj mreži je da je naš planet poput ogromnog kristala u kojem energija teče kroz određene čvorove. Tokovi energije sijeku se i kreću širom planete.

Zapravo, čak i prije nego što se pojavila teorija o drevnim astronautima, prije nekoliko hiljada godina, starogrčki filozof Platon načinio je prve korake da identifikuje takva mjesta na Zemlji.

Platon je bio jedan od prvih koji je sugerisao da je osnovna struktura Zemlje proizašla iz geometrijskih oblika danas poznatih kao Platonova tijela.

Možda vas zanima:  Misteriozni drevni visokotehnološki tuneli u Austriji

Ono što je filozof tvrdio bilo je izuzetno zanimljivo, jer je Zemlju opisao kao sastavljenu od 12 peterokutnih lica i 20 vrtloga na površini.

Kad ih sve uzmete, sve ih spojite, odete na kartu i označite ih, shvatit ćete da se među njima pojavljuju geometrijske formacije. Sve postaje povezano.

Platonova “duša svijeta”

Zapravo, Platon je izjavio da postoji izvjesna “duša svijeta”, koju je opisao kao sferu koja se sastoji od 120 jednakih identičnih trokuta.

Neki istraživači i naučnici danas vjeruju da se to zaista može primijeniti na Zemlju.

Je li moguće da se u tim uzorcima krije tajni izvor energije? Neki oblik tehnologije koji bi mogao pomoći drevnim civilizacijama da izgrade svoje spomenike?

Već je dokazano da Zemaljska mreža doista postoji, no možemo li koristiti njezinu energiju poput drevnih naroda?

Zahvaljujući našoj naprednoj nauci i tehnologiji, danas smo svjesni elektromagnetskog polja i određenih energija koje se nalaze na našoj planeti.

Ali, kako su drevni graditelji mogli znati sve ovo prije toliko hiljada godina? I ako su znali za određene frekvencije i energije, jesu li onda doista gradili spomenike, uzimajući u obzir kasniju upotrebu tih energija?

Zaključak

Ono što danas vidimo definitivno je dokaz višeg znanja, koje je nekada bilo prisutno u drevnim civilizacijama.

Čini se kako su imali napredno graditeljsko znanje i i kako se priključiti na energetsku mrežu. Mnoge stare kulture vjerovale su da će sve funkcionisati, ako svoje spomenike postave na određena, planirana mjesta.

To se praktikovalo u gotovo svim nama poznatim drevnim kulturama. Od Maja i starih Egipćana do civilizacija Mezopotamije i Azije.

Stoga je vjerojatno da su drevne strukture projektovane i izgrađene kao dio jedne globalne mreže. A možda se ta mreža ne završava samo na našoj planeti.

Mreža bi mogla biti mnogo veća i protezati se mnogo dalje od Zemlje.

Foto naslovnice: Walkerssk sa Pixabay

Prevedeno uz dozvolu sa: anomalien.com

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira37
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni105
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci37
Stonehenge
Skrivena Istorija69
Novosti38
PODRŽITE RAD OVE STRANICE