Velika nekonzistencija: Gdje su nestale milijarde godina istorije naše planete?

663

Velika nekonzistencija (eng. Great Unconformity), predstavlja prazninu u geološkom zapisu naše planete od stotina milijuna do milijardi godina, a pojavljuje se širom svijeta.

Sve je počelo 1869. godine, kada je američki geolog i istraživač John Wesley Powell vršio geološka istraživanja u Velikom kanjonu u Arizoni (SAD).

Velika nekonzistencija Veliki kanjon Kolorado
Veliki kanjon (Kolorado, SAD) ; W. BulachCC BY-SA 4.0, preko Wikimedia Commons

Neobičnost koju je otkrio, i danas je misterija koju ne mogu riješiti najveći umovi na svijetu – u određenim dijelovima Velikog kanjona nedostaje 1,2 milijarde godina istorije stijena koje su se trebale formirati u geološkom zapisu planete.

To čini oko 26 % starosti Zemlje i izgleda da se ne radi o izoliranom slučaju.

Ova nekonzistencija ne nalazi se samo u Velikom kanjonu, nego i u Crnom kanjonu u Koloradu, Nacionalnom parku Grand Teton, Novom Meksiku, Nevadi i dalje.

O čemu god da se radilo, ovo nije jedinstven slučaj – od Powellovog okrića ove anomalije u Velikom kanjonu, nekonzinstencija je primijećena i u drugim dijelovima svijeta.

Na nekim mjestima, ovaj jaz je dvostruko veći – i do 40 % geološke istorije naše planete jednostavno nedostaje.

1882. godine, škotski geolog James Hutton je ovu pojavu nazvao “Velika nekonzistencija”.

Velika nekonzistencija

Od mnoštva teorija, koje pokušavaju baciti svjetlo na ovu zagonetku, izdvajaju se tri koje su najšire prihvaćene.

Snježna Zemlja

Prva od njih tvrdi da su glečeri, prije nekoliko stotina miliona godina, odnijeli nedostajuće stijene tokom razdoblja poznatog kao “Snowball Earth” (Snježna Zemlja).

Možda vas zanima:  Svi antički spomenici izgrađeni su na temelju opšteg znanja

Superkontinenti

Druga teorija je malo hrabrija i dramatičnija. Po ovoj hipotezi, krivac za ovu pojavu je superkontinent Rodinija – kontinent koji je postojao prije superkontinenta Pangea.

Dijelovi Rodinije su se odvojili, kliznuli oko planete, i ponovo se spojili, što je potencijalno rezultiralo gubitkom velikih dijelova geološkog zapisa.

Erozija

Treća i najnovija teorija, fokusira se na Veliki kanjon i predlaže da su postojala razdoblja erozije tokom stotina milijuna godina koja su dovela do formiranja Velike nekonzistencije.

Također je moguće da Velika nekonzistencija nije jedan jaz, već mnogo manjih uzrokovanih nizom različitih geoloških događaja.

Jedan od istrazivaca ukazuje na Veliku nekonzistenciju
Jedan od istraživača ukazuje na Veliku nekonzistenciju u Velikom kanjonu; brewbooks from near Seattle, USACC BY-SA 2.0, preko Wikimedia Commons

Geološka misterija bez odgovora

Velika nekonzistencija predstavlja fascinantnu misteriju koja izaziva znatiželju naučnika od njenog otkrića. I pored mnogih teorija koje su se pojavile, nismo ni blizu odgovora šta se to desilo u istoriji naše planete.

Istraživači sa dugogodišnjim geološkim iskustvom, djelimično su rasvijetlili ovu zagonetku, ali mnogi aspekti ovog fenomena i dalje ostaju nepoznati.

Sve dosadašnje teorije, bilo da se radi o superkontinentima ili višestrukim razdobljima erozije, još uvijek ostavljaju prostor za dalje istraživanje.

U slojevima geološkog zapisa naše planete leže odgovori koji bi, ako ih ikada otkrijemo, mogli proširiti naše razumijevanje evolucije Zemlje.

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.