Teleskop otkrio umjetna svjetla na egzoplaneti Proxima B

658

Svemirski teleskop James Webb (JWST) nedavno je otkrio niz zbunjujućih signala koji potiču sa egzoplanete Proxima B, koja je udaljena samo četiri svjetlosne godine od naše rodne planete. Ovi signali, koji podsjećaju na gradska svjetla, su zbunili naučnu zajednicu.

Jesu li ova svjetla konačni dokaz prisustva inteligentnog života na našem najbližem susjednom nebeskom tijelu izvan našeg Sunčevog sistema?

Može li ovo otkriće ukazivati ​​na naprednu vanzemaljsku civilizaciju u našoj neposrednoj blizini?

Proxima B

Proxima B je usamljena potvrđena planeta unutar sistema Proxima Centauri i nalazi se na udaljenosti od oko 4,25 svjetlosnih godina1 od Zemlje.

Pozicionirana unutar nastanjive zone svoje zvijezde domaćina, crvenog patuljka M klase Proxima Centauri, Proxima B je zaokupila pažnju naučnika, a posebno astronoma i astrobiologa.

Ono što je veoma zanimljivo da “gradska svjetla” otkrivena na Proksimi B zapanjujuće liče na umjetne LED diode koje osvjetljavaju našu planetu.

Ako se potvrdi da su svjetla na Proximi B umjetnog porijekla, to bi bio jasan i uvjerljiv znak vanzemaljskog života izvan naše matične planete.

Egzoplanete vanzemaljske civilizacije Proxima B 1
Foto: Dennis Sylvester Hurd, CC0, preko Wikimedia Commons

Otkriveno je da ova planeta emituje svjetlost čak i na talasnim dužinama između 1,6 i 2,5 metara, što je iznenađujuće jer se očekuje da bi tada intenzitet svjetlosti trebao biti najviši. Ovo otkriće sugeriše da zvjezdani sistem Proxima Centauri nije previše vreo.

Dodatno, otkriveno je prisustvo vodene pare i ugljendioksida u ovom zvjezdanom sistemu, što demantuje prethodno mišljenje da je taj svijet potpuno mračan i beživotan.

Možda vas zanima:  Nove peruanske "vanzemaljske" mumije mogle bi biti poslane na provjeru u SAD

Teleskop James Webb je dodatno podržao ovu teoriju detektujući znakove kiseonika i vodene pare na egzoplaneti.

Mogućnost postojanja nekog oblika života na Proxima B sugeriše da se život tamo razvio, ali tačan oblik i nivo složenosti ostaju obavijeni misterijom.

Interesantno je da se Proxima B nalazi unutar zone pogodne za život, što bi trebalo da osigura postojanje tečne vode na njenoj površini.

Zahvaljujući umjerenom sjaju svoje zvijezde, Proxima B prima otprilike 65% svjetlosti koju Zemlja dobija od Sunca, što je dovoljno da spriječi zaleđivanje vode na površini.

Nedavna istraživanja tehno-potpisa, olakšana otkrićima teleskopa James Webb, značajno su povećala mogućnost otkrivanja vještačkih svetlosnih emisija na Proxima B.

Kada se uporedi sa našim Suncem, koje je otprilike 20 puta sjajnije, svetlost koja dolazi od Proxima Centauri može se uporediti sa postavljanjem svjetionika pored reflektora koji osvjetljavaju fudbalska igrališta.

Čak i ova naizgled slaba svjetlost ima kosmički značaj i naglašava izazove povezane sa otkrivanjem vanzemaljskih civilizacija na egzoplanetama širom svemira.

Foto naslovnice: ESOCC BY 4.0, preko Wikimedia Commons

Bilješke:

  1. Svjetlosna godina je jedinica za mjerenje dužine, a upotrebljava se prije svega u astronomiji. Jedna svjetlosna godina jednaka je približno 9,461 × 1015 metara. ↩︎

PODIJELI ČLANAK

Pročitajte još

Kategorije

Neobjašnjive pojave i misterije-ilustracija crne rupe
Tajne Svemira36
putovanje kroz vrijeme i stvarnost
Misterije i Neobjašnjivi Fenomeni98
NLO fenomen i vanzemaljske otmice Image by chandlervid85 on Freepik
NLO i Vanzemaljci35
Stonehenge
Skrivena Istorija67
Novosti31
PODRŽITE RAD OVE STRANICE
Ako vam se sviđa sadržaj ove stranice, razmislite o tome da nas podržite donacijom.